Nejste přihlášen/a.
Mám asi 17 let starý kotel DAKON IPSE 24 CT který mi v poslední době často blbne a způsobuje poruchy. Něl bych k tonu 2 dotazy.
Dost často (někdy i několikrát za den) se mi stává, že kotel nezačne topit a na ovládacím panelu svítí česrvené světlo v pravo na tlačítku signalizace poruchy kotle. Když toto tlačítko zmáčknu tak se na displeji neukáže žádná značka poruchy (pouze --) a kotel začne najíždět. Někdy toto tlačítko musím zmáčknout i vícekrát než se zapálí plyn. Mám dojem, že je to asi nějaká poruchá se zapalováním plynu. V kotli něco cvaká, ale plyn se nějak nemůže zapálit, nebo se zapáli až po delší době a několika pokusech o zapálení. Zajímalo by mne čím to asi může být a co se s tím dá dělat.
Druhý problém mám s tím, že mi občas kotel nevypne topení a topí dál i když je pokojový ternostat vypnutý. Při tomto stavu na displeji ovládacího panelu se zobrazuje teplota +/- 40°C i když druhý teploměr u kotle na uhli ukazuje teplotu už kolem 90°C a radiátory jsou velmi teplé. Kotel v tomto stavu nejde ani vypnout vypínacím tlačítkem. Vypnout kotel se dá pouze odpojením od elektřiny vytažením kabelu ze zásubky. Někdy se při tom kotel rozehřeje natolik, že to vypne blokační termostat. Když pak kotel nechám chvíli vypnutý a po zchladnutí ho zapnu tak pak zase nějakou dobu topí bez problémů do chvíle než se zase objeví nějaká porucha. Zajímalo by mne čím to asi může být, že kotel někdy nevypne a topi dál do nekonečna a jak finančně náročná může být oprava.
Moc vám neporadím, ale za to, že vám kotel vydržel tak dlouho, by zasloužil metál. Počítejte asi s novým kotlem. My máme kotel dlouho podobnou dobu a už počítáme s výměnou. Známí museli měnit podobný kotel po osmi letech, další příbuzný měl kotel 15 let a plynaři kroutili hlavou, jak mu dlouho vydržel.
Ano vím, že ten můj kotel už je dost starý a bylo by dobré ho vyměnít za nějaký nový. Už několik let je poruchový. Bohužel ale z finančních důvodů si příliš nemohu dovolit nemalou investici do nového kotle a tak se ten co mám snažím jak to jen jde udržovat při životě. Snad mi ještě nějaký rok vydrží.
může být špatná elektronika kotle bez servisu se bohužel neobejdete.
sisi: moc vám neporadím je fakt super rada. není taková rada náhodou v rozporu s pravidly poradny?
Přečtěte si toto pojednání, není to váš případ? Vy máte sice koncovku CT, ale přesto...snad infomace pomůže alespoň trochu
A ještě náhradní díly pro Dakon IPSE...
Na deskách elektroniky bývají opotřebovaná - poškozená v mnoha případech relé...ty oranžové "krabičky"a dále elektrolytické kondenzátory (ty stojaté válečky, většinou černé), ale většinou jen ty, které mají "vyboulené dno", nafouklé...
Strana 19. návodu, porucha "dvojitá pomlčka"- Porucha v obvodu zapalovací automatiky...a to nevypnutí ...předpokládám vadné relé...a taky není na škodu dotáhnout všechny svorky...ale více zjistí servisák na místě...nejlépe, kdybyste měl v blízkosti "elektronika", třeba i kutila, který by vyměnil vadné součásti desky (a ty tam budou) ...a pak případně servisáka, pokud to bude ještě nutné...
A ještě dotaz a zkušenosti z Poraďte...ale relé bych dal vyměnit preventivně, i pokud se jeví jako vyhovující...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.