Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení motoru brusky

Od: magor® odpovědí: 12 změna:

Zdravím ,zakoupil jsem starou litinovou brusku (asi elko) Bruska je funkční ale potřebuje malou generálku.Moto r má pouze jednopolohový vypínač ,běží asi na 2800 otáček.Po rozdělání jsem zjistil že ze statoru vede 6 vodičů-2 páry po třech (červený,černý ,žlutý)Momentálně je zapojen tak že jeden svazek jde do vypínače a druhý je spojen k sobě.Otázka zní:půjde zapojit na nižší (1400) otáčky?Něco málo o dvojté hvězdě a dahlanderovi vím.Popřípadě jaký vačkový spínač koupit? Jo a na brusce ani motoru není žádný štítek ale tvarově a vším připomíná starou elko TM2BR

Zapojení motoru brusky

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusger*
hodnocení

2x

A co chceš slyšet? Pokud něco o motorech víš, jak sám píšeš, měl bys vědět, že 3f motor, který má tři vinutí (šest vývodů), jinak než do hvězdy zapojit nelze. Takže otáčky snížiš jen změnou frekvence, převinutím nebo převodovkou.

tomas11*

mne by také zajímalo proč by chtěl ty otáčky snížit?

hodnocení

No a kolik "vývodů" má motor s dahlanderovým zapojením? A motor s dvouma samostatnýma vynutími? Také šest,nebo se někdo plete*nevi*

Zapojení motoru brusky #2
Zapojení motoru brusky #3
dusger*

Jo, někdo se plete a já to nejsem. Ty máš motor se třemi cívkami zapojený tak, jak je malovaný v příloze a pleteš jsi začátky a konce vinutí s uzly. Našel sis obrázek s dvojitou hvězdou a předpokládáš, že tak jsou navinuté všechny motory. Ale takhle to není.

Zapojení motoru brusky #4

111®
hodnocení

0x

pochybuji že se vám na 230V podaří udělat dvojitou hvezdu, a otáčky podle mne nesnížíte...jedině měničem..

doplněno 06.03.18 20:12:

usoudil jsem podle jednopólového vypínače. tak pardon..

hodnocení

Moment,kde píšu že chci brusku zapojit na 230?Půjde na 400 a měnič také nechci,za něj by byla nová bruska:)

hodnocení

0x

já toho o dahlanderovi moc nevím zapojoval jsem jej jen párkrát ale abys mohl zapojit spínač pro dahlandera tak ten motor na to musí být patřičně navinutý ale tady ten motor půjde podle mě zapojit max do hvězdy nebo do trojúhelníku , ale ne na dvě rychlosti to jedině přes frekvenční měnič protože tam budou tři jednoduchá vinutí (tři začátky tři konce ) na dahlander by byly zdvojené a při zapojení které popisujete že jste tam měl by se vám motor silně hřál

michaeldobry

Motor u brusky ELKO B175 je v konfiguraci D/YY čili trojůhelník/dvojitá hvězda. (Dahlander) Frekvenční měnič v tomto případě sice není úplný nesmysl, ale dost drahá záležitost... Pro přepínání pólů lze použít např přepínač VS16 č: 9552 S8 či od jiného výrobce se stejnou konfigurací. Lze použít i ovládání pomocí stykačů ale to již není pro laiky, jelikož to není tak jednoduché zapojení. V každém případě by i montáž či opravu elektrovýzbroje brusky měl provést odborník s příslušnou kvalifikací a znalostmi, hrozí nebezpečí úrazu el proudem!

S pozdravem Michael S. Dobrý elektro.

Zapojení motoru brusky #5
Zapojení motoru brusky #6
robert03

ja ju mam zapojenu podla tohto

Zapojení motoru brusky #7

hodnocení

Dobrý ,když nepůjde tak nepůjde.Já jsem k ní přišel za "hubičku" ale v hrozném stavu ale motor je dobrý.Po zkoumání jsem myslel že je to ta stará elko tm2br (1.obr)-tvarově je úplně stejná.A ta má právě dvoje otáčky.No tu moji jsem stejně musel rozdělat-výměna ložisek tak jsem doufal že je tam ten samý motor a že ho napojím na dvoje otáčky.Ještě jsem právě narazil v jiné diskuzi právě na zapojení toho 2otáčkového motoru(obr.2) a ten stator mě právě připadal stejný.

Zapojení motoru brusky #8
Zapojení motoru brusky #9

chnap*
hodnocení

0x

brusky elko 400V jsou zapojeny tzv Dahlanderovým způsobem přepínač z nulou uprostřed na levo jedna rychlost na pravo druhá rychlost přepínač musí mít devět kontaktů tři přívodní fáze L1,L2,L3 - jedna rychlost sepne napětí na tři vývody -druhá rychost sepne napětí na druhé tři vývody a první vývody propojí

pavol

ahoj. mam vadny dvojpolohovy vypinac VS16 9552 S8. Chcem ho nahradit inym ale neviem ci povodny VS16 9552 S8 je hviezda trojuholnik. motor ma 3+3vyvody na pomalsie a rychlejsie otácky. ale nevie msa dopatrat či ho mozem nahradiť spínačom VS32 9151 A8. ale ked tak rozmyslam asi bude bezpecnejsie spojazdniť iba jednu polohu cez obycajny 3f vypinač 1103 A8

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]