Nejste přihlášen/a.
Vážení rádcové,
obracím se na Vás s dotazem, jak je to u železa, které jde na zabetonování tedy do betonu, např: sloupky na plot aj. někdo radí natírat, jiný ne!
Prosím o vysvětlení tohoto problému. Předem moc děkuji.
Protože beton se spojí se železem a nepustí k němu vodu. Je to způsobeno stejnou tepelnou roztažností železa a betonu. Jakmile cokoliv vložíte mezi beton a železo, nespojí se to a do vzniklé trhliny mezi barvu a železo se dostane vlhkost.
To je teorie, praxe je trochu jiná. Pokud by tomu tak bylo, tak nemůžeme mít v republice tolik rozpadajících se mostů se zkorodovanou výztuží. Aby tohle fungovalo, tak musí být opravdu kvalitní beton a opravdu čistý kov. Moje zkušenost je taková, že když jsem likvidoval staré sloupky a otloukl jsem z nich beton, tak s ty nátěrem v betonu byly ve výrazně lepším stavu než ty bez nátěru. Je pravda, že při betonování jsem tenkrát kvalitu betonu neřešil. Takže za mě - natřít.
Dobrý den, ty sloupky na plot obyčejně vyreznou zevnitř, ať jsou natřené či ne. Já bych ty sloupky současně s usazením do betonu zabetonoval sakumprásk až po jejich vrch z jejich vnitřku, pak dal tu krytku nebo jak to máte. Betonovat je zevnitř je hrozná piplačka, ovšem vyplatí se to, zvýšíte pevnost, nemohou pak zevnitř vyreznout a pak budete mít jistotu, že Vás přežijí. Natřete pak před betonáží jen z vnějšku, co bude vidět.
Nátěr vám vytvoří hladkou vrstvu a železo pak v betonu méně drží. Z tohoto důvodu se nesmějí natírat třeba kotevní šrouby. Ale u v případě sloupků do plotu je to myslím úplně fuk. V patkách plotu nemáte žádnou sílu, která by sloupky páčila ven. Trubky do plotu klidně natřete hned a po celé délce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.