Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pronájem chaty

Od: lenicka1105* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,prosím poraďte.Chci začít letos pronajímat chatu,ale každý říká něco jiného,co se týče ŽL a EET.Na Fú mi řekli,že si ŽL zřídit musím a pokud veškeré platby budou směrované přes účet,tak se EET vyhnu.Na portálu Echalupy zatím neví,protože jedna část se přiklání k tomu a druhá k tomu.Znám plno lidí,kteří pronajímají a vypisujou pouze pokladní doklady a poté si podají na FÚ za rok zúčtování,tak fakt nevím co dělat.Jsem klasickým zaměstnancem ve firmě a tímto bych si chtěla jen přilepšit a z těch pěněz opravovat tu chatu,jsem bezradná děkuji za odpovědi.Pyszková

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dane
hodnocení

5x

ŽL (ŽO) nepotřebujete pokud nebudete poskytovat služby. Nebudete jim vařit, uklízet, to musí při předání zvládnout sami. Inzerujte sám,například Bazoš, Hyperinzerce a další portály zdarma. Dobré jsou České hory, je to placená služba, ale vyplatí se. Je třeba denně posouvat inzeráty do prvních pozic (Hyperinzerce). EET nepotřebujete, platby jen přes účet dopředu při objednávce pobytu. Za rok si podáte daňové přiznání, danit budete podle par. 9.

V tomto případě jde o pronájem, ne ubytovací služby.

xy

Pokud bude tazatelka pronajímat dle §9 ( pronájem ), tak se na ni povinnost EET nebude vztahovat ani při platbách v hotovosti.

joach
hodnocení

4x

Doporučení z vlastní zkušenost: pronajímat bez služeb a tedy bez ŽL, a přes RK - ta vám odfiltruje "socky".

Jinak počítejte s tím, že často něco zničí a něco ukradnou.

dane

Co má společného Realitní kancelář s pronájmem chaty třeba zájemcům na víkend? To prověří zájemcům bankovní konto?

joach

To ne, ale pokud má na poplatek pro RK, tak je velká šance, že zaplatí i za pronájem. O pronájmu bych mohl napsat román a mnohým by po jeho přečtení tekly slzy.

dane

joach - myslím, že si pletete pronájem třeba bytu, domu s rekreačním pronájmem chaty. Neznám Realitku, která by obsazovala na týdenní či víkendové pobyty. Toto dělají Cestovní kanceláře, kteří vám bonitu klienta neprověřují. Pronajímat chatu přes CK není zdarma, tudíž nemusí majitel platit za služby někomu, co si může zajistit sám.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, zmírním Vaši bezradnost . Přikláním se k názoru F.Ú. - jednak budete poskytovat ubytovací služby (zřejmě včetně úklidu chaty či praní ložního prádla), tak to je na Ž.L. a také je vždy lepší nebýt v rozporu se "svým" F.Ú. (tam je potom nějaké jiné rady z internetu nebudou zajímat). EET se Vás skutečně nebude týkat při platbách přes bankovní účet. Zdravím!

doplněno 07.03.18 20:43:

Pro tazatelku (která už nereaguje na naše odpovědi) je rozhodný způsob, jakým bude chatu pronajímat.

Pokud najde zájemce, který si pronajme jen "holý prostor" (a přiveze si i toal. papír, ložní prádlo nebo ručník), tak Ž.L. nepotřebuje (ale nebude to zřejmě pro lidi moc výhodná rekreace). Pokud nějakou službu tazatelka poskytne (např. ten toal. papír nebo ručník), tak je to už podnikání s Ž.L. Jinak si myslím, že řadu různých názorů z internetu už tazatelka zná, ale pro ní je nejdůležitější výklad "jejího" F.Ú. - tam bude podávat daň. přiznání (a tam bude pronájem obhajovat a vysvětlovat).

xy
hodnocení

1x

Může se stát, že krátkodobý pronájem ( např. týdenní pobyty hostů ) posoudí FÚ jako ubytovací služby dle §7. Pronájem dle §9 je typicky dlouhodobý pronájem ( např. bytu ), nájemce má na sebe napsány energie atd, není mu poskytován úklid atd.

xy

např. tady, povídání finanční správy, které může ukázat, jak finanční správa pohlíží na různé druhy pronájmu

jde o materiál k EET

etrzby.cz/...

teribaxun
hodnocení

1x

Takový "pronájem" chaty se nikdy nevejde pod §9. Tedy dle výkladu ministerstva financí. xy jsem dal už odkaz, já dám přímo obrázek na zeď.

Pronájem chaty

lenkapyszkova
hodnocení

Zdravím Vás moc děkuji za odpověďi,podle všeho se opravdu ŽL nevyhnu,nemíním si někoho pustit do chalupy kde nebude uklizeno a povlečeno,já bych taky na takovou rekreaci nejela.Takže snad snad vče vyřídím a nějak se stím zžiju.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]