Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Správná teplota vody bojler dražice model 016

Od: vodat odpovědí: 11 změna:

dobré ráno,

mohl by mi někdo objasnit správnou teplotu vody u ohřívače vody dražice okce 160 model 2016?

Na ovládacím tlačítku termostatu je označena funkce Optimum. Vždy jsem se domníval, že když budu mít termostat nastaven na funkci Optimum, tak je to 60 stupňů, což je i doporučená teplota vody na štítku.

Jenže asi není. Napustil jsem teplou vodu do vany a změřil její teplotu dvěma na sobě nezávislými teploměry a oba mi shodně změřily teplotu vody na jen okolo 50 stupňů. Znamená tedy funkce Optimum jen ohřev na 50 stupňů?

Posunul jsem tedy kolečkem termostatu dál od funkce Optimum, ale ne úplně nadoraz, což by bylo 80 stupňů. Teprve teď ráno po opětovném měření mám teplotu vodu skoro na 60 stupních dle teploměrů, ale dle ovládacího tlačítka termostatu jsem daleko za Optimem. Teploměr, který je přímo na bojleru z Dražic, mi teď ukazuje žluté políčko, už je jen kousíček do vstupu do červeného.

Bojler byl plně nahřítý, sám se vypnul. Měřeno asi jednu hodinu po vypnutí. Je možné, že se to nahřálo v pořádku, ale že by měl bojler takové velké tepelné ztráty za jednu hodinu?

Vysvětlí mi někdo, jak to je? Ohřívač je v záruce. Je to důvod k reklamaci?

Děkuji.

Ještě doplňuji, vodu měřím opravdu jen teplou, mám napuštěnou čistě teplou z bojleru, bez mísení studené.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

voda
hodnocení

2x

Hodinu po vypnutí bojleru se u nás bojler dohřívá dalších 8-10 minut, tudíž ztráty jsou. Vodu jste měřil v napuštěné vaně, ta studená vana vám také vodu ochladí. Nebo jste měřil tekoucí vodu ihned u baterie? I tak se mi stav zdá normální.

vodat
hodnocení

Ano, měřil jsem to teploměrem přímo u proudu tekoucí vody baterie a pak ihned ve vaně, jak to přitékalo, vycházelo to teplotně stejně.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, také to považuji za normální a na reklamaci to není - výrobce má jistě i nějakou toleranci teploty vody, vestavěného teploměru i termostatu (+ -). Ztráta teploty vody je i v rozvodech, zvláště, je-li vedena teplá a studená voda blízko sebe (a v jejich délce ve zdi). Zdravím!

pohanka*
hodnocení

2x

Může být vadný termostat.

Ale - jak máte dlouhé vedení? Tedy kde máte umístěn bojler a kde koupelnu? Během té cesty potrubím má voda tepelné ztráty, jak potrubím, tak, u baterie a ve vaně vůbec, tam bych neměřila.

Pokud je vedeno potrubí přes zeď /zasekanané ve venkovní zdi/ nezapomeňte, že byly nyní velké mrazy a zdi jsou hodně studené.

Náměry z listů jsou z běžného provozu, tedy jak měří uživatel, anebo z laboratorních zkoušek - bojler a přímo výtok, bez trubkového vedení? Tipla bych, že zkušební laboratoř má ty výstupy, které uvádějí v technických popisech.

Každý uživatel má jiné podmínky a jiné umístění. Mám Dražice umístěné nad vanou, trubky vedené venkem po dlaždičkách, tedy velice krátké a přímé vedení a voda nastavená na 60°C teče skoro vařící. Dražice mám třetí v pořadí a jsem s nimi spokojená.

zakus*
hodnocení

2x

Nastavení mechanického (bimetal) termostatu "kolečkem" je +- autobus. Je tam několik proměnných, které ovlivní nastavenou teplotu. Hloubka zastrčení kapiláry i stáří termostatu.

Teplotu vody může ovlivnit i složení vody, které může zapříčinit zanášení bojleru nebo vytváření kotelního kamene.

Myslím, že výrobce doporučuje čištení bojleru 1x za rok nebo po 2 letech v závislosti na složení vody.

Na reklamaci to tedy není.

hodnocení

1x

Z Návodu k obsluze..."Optimální"teplota (kolem 55°C)"... odsud...takže "kolem", ne přesně...a horní hranice... "Horní hranice tep. rozsahu (asi 80°C)"...pro změnu "asi"...a pokud u té optimální teploty posunete kolečko o 1 - 2mm, teplota se zvedne, sníží - podle směru...nikde ta stupnice nemá rysky, pouze čtyři symboly; každý termostat má i "trochu jinou"charakteristiku, pokud chcete "přesně"60st. C, budete muset kolečko "ocejchovat"(ryskami a k tomu odpovídajícími teplotami) vůči pevné značce na ovládacím panelu (z toho kolečka bude třeba udělat rysku, aby to bylo přesné...) a to u tohoto i každého dalšího termostatu po případné výměně...dle zkušenosti - stačí "najít"optimální polohu kolečka...

Správná teplota vody bojler dražice model 016

i s popisy teplot

Správná teplota vody bojler dražice model 016 #2

Jak píše Nonek... podle výrobce je Optimum cca 55 celsia... při této teplotě údajně dochází k minimálnímu ukládání minerálů... každý stupeň nahoru jejich množství zvyšuje.

Mám doma 125 s digitálním displejem a smart elektronikou... Nastavený na optimum ukazuje teplotu vody 54 - 55 stupňů.

instalater*
hodnocení

1x

Zdravím, hodně tu bylo řečeno , já bych jenom doplnil. Stupnice na termostatu je pouze orientační. Teploměr který je na bojleru nahoře je také velice nepřesný. Hodně ho tam lidi dávají , aniž by pod ním očistily plochu , kde bývá mezi dotykovýma plochama i pěna izolace. Teplotu je dobré nastavovat 60 a více. Jak tu někdo psal , že školky to mají na 45 st. tak to je veliký omyl. Tuto teplotu - mezi 20 - 45 st. má velice ráda bakterie legionela , která může být a bývá i smrtelná. Ve školkách montuji před umyvadlama směšovací ventily , kterýma učitelky seřizují vodu . V domácnostech někdy vydívám tzv. slepé větve , které také akorát slouží pro růst bakterií.

Za pár měsíců opět začne doba dovolených a tady bych chtěl upozornit, že pokud jste někde ubytovaní na začátku sezóny mezi prvními hosty , tak na začátku hóódně odpusťte vodu , než ji začnete používat - bakterie se šíří i vzduchem ! Tam kde máte možnost ovlivnit teplotu na bojleru , tak dát naplno a pořádně ,,propařit" trubky.

111®
hodnocení

0x

já čistil Dražice po 15 letech prvně, kamene tam bylo tak 20cm, vyměnil jsem přírubu, těsnění a anodu a jede dále.
Přikláním se k +- autobusu a nebo ke špatně zasunutám čidlům termostatů.

doplněno 03.03.18 11:59:

myslím že školky, to mají nastaveno dokonce na 45°C

hodnocení

0x

Co takhle se zeptat výrobce, na kolik stupňů je nastaveno Optimum? Možná by stačilo i kouknout do Návodu k obsluze.

Jinak 60°C je obecný práh bolestivosti, takže Optimum, nastavené na 50°C považuji za velmi rozumné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]