Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vystěhování nájemníka

Od: repe odpovědí: 34 změna:

Nájemci skončila nájemní smlouva, upozornil jsem ho , že trvám na ukončení nájmu, ale on se zamkl v bytě a nechce ho opustit . Co mám dělat?

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

7x

Dobrý den, pokud jste vyčerpal možnosti slušného jednání, tak jedinou legální a další možností je podat žalobu na vystěhování k soudu. Nájemce může fyzicky vystěhovat až exekutor (pokud by nerespektoval rozhodnutí soudu). Vše je to na dlouho a bude Vás to stát peníze. Hodně štěstí. A policii nemá význam volat (nemůže nic dělat) - nejde o trestný čin (nájemce byl v bytě legálně a "nenaboural" se tam). Zdravím!

doplněno 03.03.18 02:09:

petra - snadno. Je to soudní vykonavatel a je oprávněn vstoupít do bytu i bez souhlasu nebo proti odporu nájemce (na základě rozsudku). Zkrátka, dostaví se s "papírem" a když to nejde dobrovolně, tak si pozve zámečníka, policii a stěhovací firmu - a už se stěhuje.

petra*

@ben:exekutor někoho odněkud vystěhuje? Jak to udělá?

lenizuvopa
hodnocení

5x

Bydlení(obydlí) požívá zvláštní ochranu a to dokonce ústavou. Je to jedna ze základních lidských potřeb, proto je třeba její dostatečná ochrana.

Dnešní stávající zákony nejsou dle mě špatné. Pokud by měl pronajímatel právo vystěhovat nájemce na ulici bez potvrzení soudu, tak by hrozilo, že bude vystěhován i člověk v rozporu se zákony a nájemní smlouvou. Takový člověk se pak ocitne v krajní nouzi a to že se může soudně domáhat svých práv, mu v tu chvíli nepomůže.

To co je největší problém dnešního systému nejsou zákony, ale pomalé soudy. V takto jednoduchých případech mohou padat rozsudky v řádů dnů-týdnů. Pokud by toto fungovalo, byla by zachována ochrana jak nájemce, tak pronajímatele.

Ano, ale MOJE bydlení nebo bydlení za které platím. Současná právní úprava je spíše na straně neplatičů a problémových nájemníků.

hodnocení

4x

@marunaa - Každopádně musí policie přijet, musí vypsat protokol a poradí co dál.
Policie přijede, nájemník jí otevře, sdělí, že byt neopustí, zase zavře a policie odjede. Jestliže je zjevně nezraněný a příčetný, nic víc udělat nemůže. Pokud vůbec poradí, tak zas jenom to, co se píše tady.

hodnocení

3x

Policie nemá možnost zasáhnout a vám doporučuji zapomenout na násilný vstup do bytu (byť třeba máte náhradní klíče), natož si vzít "na pomoc" kamarády - můžete mít ošklivé nepříjemnosti, protože se to, bohužel, dá kvalifikovat jako porušování domovní svobody a klidně by vás z vlastního bytu mohla vyvést policejní hlídka.

Takže písemně (doporučeně s doručenkou) vyzvat k vystěhování, pokud nezareaguje, pak jedině soudní cestou.

mikes04
hodnocení

3x

když tady čtu potíže vlastníků s nájemníky není mi dost jasné proč mi má nějaký soud povolovat jestli mohu nájemníka vystěhovat,pokud je nájemní smlouva jasně napsaná (nemá právní chyby) hlavně ohledně plateb a data ukončení pobytu o čem má soud rozhodovat (tzn,že žádné psané smlouvy a dohody neplatí?).soud vlastně má práva vlastníka omezuje a nutí mne o nájemníka pečovat.vlastně právo podporuje nekalosti a podrazy a dává neomezené možnosti nájemníkovi,vlastník to vše musí financovat a nájemník se rochní.zákon není dobře napsán!

hodnocení

2x

Někteří Vám radí správný právní postup, některř protiprávní postup, který se může povést, nebo taky silně vymstít a s právními důsledky. Je jen na Vás, který správný postup si vyberete.

fik
hodnocení

1x

Pokud nejde dobrovolně tak nejspíš zavolat policii. Tak bych to řašil já

gogol
hodnocení

1x

Hlavně mě děsí, jak to, že bydlet někde neoprávněně (smlouva vypršela) není v našem Kocourkově trestným činem. Paragraf o neoprávněném užívání cizí věci by měl být rozšířen o tyto a podobné případy nebo by věc měla být jinak a lépe ošetřena. Takové případy by měl být stát nápomocen řešit rychle a stručně a ne ještě majitele obstruovat. Směšné, kam ty naše zákony spějí. Zdá se, že k široké ochraně póvlů a neplatíčů.

athenaise*

gogol, když se trochu zamyslíte, proč ty zákony jsou jaké jsou...ono když se budete zabývat takovými strastmi, tak nebudete mít čas se zabývat lumpárnami ve "sboru dobrovolných politiků" *smich2* *zed*

hodnocení

1x
Zákony jsou na h... Dejme tomu pronajmu byt na rok, poté se vrátím třeba že zahraničí a hle... zůstanu na ulici, jelikož na tu ulici nesmím vystěhovat nájemníka, který na černo po vypršení smlouvy obývá můj byt. A ještě za to všecko mu musím platit servis, vodu, topení... Pak čekám dlouhé měsíce roky než rozhodne soud, než začne konat exekutor a to mě stojí další prachy.
V praxi to funguje tak, že záleží na tom, kdo má větší "koule". Když jsem pronajímala byt, třetina lidí chodila s pláčem, že byť mají ve smlouvě 3 měsíční výpovědní lhůtu, majitel bytu jim dal na vystěhování měsíc a oni že tedy vezmou cokoliv...

hodnocení

1x

Jeden můj známý taký pronajal byt a paní se nechtěla odstěhovatt k danému datu,tak jí známý řekl,že s ní bude bydlet.A byl pokoj -paní se odstěhovala,,,

najemnik
hodnocení

0x

Nemá se to, dělá se to. Pokud jde odpojit elektřinu, vodu, topení.´Dobrovolné vystěhování bude v brzké době.

výtka
Upozornění od sys ladinpraha 03. 03. 2018 10:38:12
! Pravidlo Z7: je zakázáno poskytovat návod k páchání trestných činů nebo nečestnému (podvodnému) jednání a také nelegálního šíření softwaru, autorských děl atd.
lenizuvopa

Zde je ale třeba počítat i s trestněprávními důsledky, kde již policie může zakročit. A nájemník se dostane do daleko lepší pozice, protože ty budeš trestně stíhaný.

Také můžeš uvažovat, že ho třeba zmlátíš, nebo mu budeš vyhrožovat likvidací.

jenda2*
hodnocení

0x

Příště si tam žádného nájermníka nedávejte a budete mít svatý klid. Navíc vám hrozí, že budete muset zajistit teplo a vodu pro tu veš a on vám přitom nic nezaplatí.

gogol

"Příště si tam žádného nájermníka nedávejte a budete mít svatý klid"

Tato rada krásně ilustruje, jak mohou nefunkční zákony demotivovat v podnikání:D

Knížecí rada

kartaginec®

Knížecí rada to není, ale velmi hloupá rada to je.

hodnocení

0x

Já bych policii zavolala. Mají přece pomáhat a chránit...Nájemník se zamkl v bytě, nechce ho opustit, nechce vyjednávat...co když byt zdevastuje, pustí vodu...nehrozí sousedům nějaká majetková újma? ...nepotřebuje třeba lékařskou pomoc?

Každopádně musí policie přijet, musí vypsat protokol a poradí co dál.

iz*

Maruno, policie má důležitější věci, než nájemníka, který v bytě badlí(bydlel na základě nájemní smlouvy, a nechce se vystěhovat. Polici nemůže řešit ani "co by, kdyby".

Jiná situace by byla, kdyby se do bytu vlámal.

hodnocení

0x

@mikes04: A kdo rozhodme, jestli "je nájemní smlouva jasně napsaná (nemá právní chyby) "

lenizuvopa

Třeba uliční výbor. *smich*

looney*
hodnocení

0x
To není snadné.Asistovat nejspíš bude policie,aby jsi se nedopustil přestupku,jako napadení apod.Ona totiž ta doba,kdy by jsi ho vystrcil z bytu a pádem,..smlouva už neplatí,..takhle to už bohužel nejde.Mnozí toho využívají a mnohdy to může vést i k dlouhodobým sporům

damandys
hodnocení

0x

Bohužel za dané situace nemáte žádnou šanci. Můžete to dát k soudu, ale pochybuji, že by bylo rozhodnuto do tří měsíců, může to trvat i rok. Pokud bude tento nájemník mít dřívější nesplacené dluhy (bude v exekuci), nedostanete ani dlužné nájemné. Jak už psali rádci přede mnou, nájemíka vystěhovat nemůžete a policie také nic neudělá. Nezbývá, než trpělivě čekat, jinou možnost nemáte.

martin*
hodnocení

0x

Zdravm.Z těch lidí kteří vám tu "radí" zjevně nikdo nikdy bývalého nájemníka nevystěhovával. Jde to uplně normálně a bez soudu. Za týden je pryč.Policie vám opravdu v ničem nepomůže a je zbytečné ji volat.Jestli píšete pravdu a vašemu nájemníkovi skončila smlouva,byt obývá bez právního důvodu a nikdo mu nepomůže! Na trhu(internetu) jsou firmy které se tím zabývají.Samozřejmě to něco stojí,ale není to tragédie.Jeden,dva nájmy...podle velikosti bytu. Všechno je legálně,se smlouvou ! Objednával jsem to zatím dvakrát,a byl jsem maximálně spokojený!

Tu smlouvu bych ráda viděla.

Martine, přeji Vám takové nájemníky, asi jste se nesetkal s problémem, že nechce nájemník opustit byt. Jak ho fyzicky z něj dostanete?

petras*
Můžete mi napsat tip na firmu, která se vystěhováním nájemníků zabývá? Děkuji.
pavelx*

Zdravím,

i já bych měl zájem o adresu/název firmy na vystěhování nájemníka.

Můžete psát vnitřní poštou. Děkuj.

Kdepak, to nikdo nedodá...

hodnocení

0x

Taky je možnost si dát do bytu kamaráda i dva a oni by dělali naschvály ,že by se odstěhoval.,a rád Tak to udělal přítel a byl klid,,

Teď čtu,že situace je jiná ..

zakon
hodnocení

0x

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @ladinpraha z důvodu porušení pravidel poradny. ]

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]