Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na podíl v domě

Od: maruska* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

moc bych ráda požádala o radu, jestli někdo nemá zkušenost. Jsem vdaná, již za manželství jsme postavili dům, na který jsem dostala věno od rodičů (ca. 1/2 ceny domu hotově a to se prostavělo), je to již 10 let zpátky. Máme 1 dítě.

Bohužel, manžel mi však podíl do domu nenapsal (byla to moje chyba resp. rodičů - obyčejní lidé bez právního vzdělání) a nyní to již odmítá (i jsme se hádali kvůli tomu, když jsem ho o to žádala, žádná změna). Prosím, manželství nemusí časem vydržet (to je život, v okolí se hodně párů rozvádí), manžel by si pak třeba mohl najít jinou ženu...

Prosím, může dům manžel jako vlastník někomu za života darovat, když je výlučný vlastník a já nemám nárok na nic? Beru nejhorší možnost, kdyby nastal rozvod a rozejdeme se ve zlém...

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pokud jsou všechny vámi popsané skutečnosti prokazatelné a doložené, soud vám polovinu domu přiklepne. Nehledě na to, že věci (i nemovitosti) nabyté v manželství ze společných prostředků jsou předmětem SJM (společné jmění manželů).

hodnocení

0x

NOZ § 980

(2) Je-li právo k věci zapsáno do veřejného seznamu, má se za to, že bylo zapsáno v souladu se skutečným právním stavem. Bylo-li právo k věci z veřejného seznamu vymazáno, má se za to, že neexistuje.

§ 985

Není-li stav zapsaný ve veřejném seznamu v souladu se skutečným právním stavem, může se osoba, jejíž věcné právo je dotčeno, domáhat odstranění nesouladu; prokáže-li, že své právo uplatnila, zapíše se to na její žádost do veřejného seznamu. Rozhodnutí vydané o jejím věcném právu působí vůči každému, jehož právo bylo zapsáno do veřejného seznamu poté, co dotčená osoba o zápis požádala.

Pokud byl tedy dům zapsán v katastru nemovitostí na manžela, přestože jste ho nabyli za trvání manželství ze společného jmění manželů, můžete, s příslušnými doklady prokazujícími toto nabytí, požádat o změnu zápisu v KN. Jen si tam nejdřív ověřte, co všechno budete předkládat - to opravdu nevím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]