Nejste přihlášen/a.
Navrhu ji teď centrální segment baráku, který by měl obsahovat ochoz na druhém patře (první patro = přízemí, ochoz nepotřebuje). Výška patra je 3m.
(pozn. na fotce, kterou příkládám mám drobnou chybku - segment na kterém leží kopule nebude skleněný, ale betonový nebo škvárobetonový a bude ležet na standardních ocelových trámech). Výška skel v druhém patře je nižší o cca 85 cm, výška 205cm. Výška dolních skel bude o něco vyšších kolem 300cm.
Zajímá mě jak by se daly šešit problémy okolo skla. Například jakým způsobem se sklo uchycuje? Sklo pokud vím se prodává po tabulích 2x2m takže bude třeba skla spojit. Horní sklo, které zároveň tvoří podlahu, by mělo držet na menších profilech či ocelových trámkách. Ovšem jak upevnit a spojit ty boční?
Další věc, jakou tloušťku by měly mít skla na kopuli a na nejvnitřnější stěně, která je kolem ochozu? Ta by měla sloužit jako tepelně izolační prvek. Jak vyřešit těsnění? Například v místě spoje stříšky a stěny?
Jak to udělat s madlama u dveří na vnější stěně? Šířka průchodu je aktuálně 1,5m - instalační prvky. Klasické madlo tam na ty dveře dát nejde, aby páčením neprasklo sklo na dveřích.
Projekt je volnočasový nejedná se o komerční projekt.
Jakou vlastně mají ty vrstvená skla roztažnost? Dejmetomu ty dvouvrstvé a třívrstvé o tloušťce skla 3mm u Startobelu 33.2, 33.3 apod? O kolik mm se to může roztáhnout při délce 1x1m (myslím hlavně na skla, která příjdou do kopule)? A jak velkou roztažnost by bylo možné očekávat u železné konstrukce té kopule při průměru 7m?
Vcelku zajimavé
hlavně si člověk představí jak by to pak vypadalo když by konstrukce vrhala stíny.
To je možné. Tak asi to tlusté sklo. Hlavní je, aby to bylo pěkné. To tlusté sklo by mělo horší izolační vlastnosti než sklo u běžných plastových oken (dvojsklo)? Představoval jsem si to spíš jako tlusté sklo a nějakou propojovací konstrukci... která bude vertikálně postavená a bude pochopitelně přichycená k patru.
Kolem toho centrálního prvku budou další kruhovité objekty (fotku pošlu později, až budu dále). Na pravo jsou vidět trámky, ale jen dva, protože jsem zatím neměl čas to dělat do detailu. Trámky (kovové profily) by držely tu podlahu. A sklo, které tvoří podlahu by zase bylo na jiných trámkách, o něco menších a výše umístěných než nosný prvek podlahy. Protože podlaha je tlustější než sklo.
Samotná tabule skla (je jedno jak silná) se nedá považovat za tepelnou izolaci...
Pokud to sklo má být v exterieru, tak to musí být trojsklo. Na dvojskla rovnou zapomeňte.
.
Nosná konstrukce podlahy bude muset být celkem bytelná, aby jednoho dne všechno to sklo nepopraskalo.
Začínám studovat:
Na pochozí sklo použít trojvrstvé?
Ke čtení docela hodně, ale zajímalo by mě kolik může stát taková tabule 1x3m? A co myslíte že je lepší? Dalo by se to udělat taky tak že dám na výšku 2+2+2m + rámy. To se mi zdá ideální. Mělo by to vyjít tak, že ve druhém patře by byla ve výšce cca 1m na podlahou hrana tabule. Což by bylo dobré kvůli výhledu dolů do centra válce. Zároveň by se tím lépe rozložila váha, aby se sklo příliš nenamáhalo/neprohýbalo. Případně ještě přidat zábradlí či zábranu, aby se lidi neopírali o sklo, ale o zábradlí.
Ještě jsem se chtěl zeptat na těsnění, na lůžko v kterém jsou skla uloženy.
Existuje spousta rozumných důvodů, proč se zdi, příčky a střechy nedělají ze skla, které se používá v podstatě jenom na okna. Letní přehřívání, nutnost bezpečnostních skel ve střeše, při větších rozměrech nutnost jít do tlustšího skla než 4mm, spousta možných netěsností ve střeše, špatné tepelněizolační vlastnosti, problémy s vedením rozvodů vody, elektřiny. A pak samozřejmě i pevnostní důvody - časem si okolní konstrukce sedá a vnitřní pnutí se nestačí absorbovat v rámech. Následuje rozlámání a vysypání skleněné tabule.
Díky za komentář. O tom sedání jsem nevěděl, počítal jsem jen s letním přehříváním, horšími tepelně izolačními vlastnostmi a pnutím při změnách teplot (jak v konstrukci tak ve skle). To sedání je větší problém. Ale fascinuje mě ten skleněný design i když, u nás spíš nepraktický. Spousta krásných skleněných střech se dá najít na shutterstocku, zde například ta kopule, které by se mi líbila jako součást mého modelu:
[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @kapkanadeje z důvodu porušení pravidel poradny. ]
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.