Nejste přihlášen/a.
Správný postup asi neexistuje ale chce zkoušet podle formátu obkladaček, aby nebyl nějaký úzký dořež u vany, okna, dveří, rohu místnosti, stropu, podlahy...lepší třeba na zdi na obou koncích dát stejně uřízlé obkládačky, než začít v jednom rohu a v druhém řezat 2cm proužek, vzal bych křídu a rozkraslil si to. Zrovnatak oběhněte koupelny u známých a hledejte co se vám nelíbí a toho se vyvarujte, Hlavně bacha na záchodě, ono se řekne záchod, ale přeci jen tam člověk sedí a čumí na zed, takže bacha, ten musí být pěkný
Co třeba vypadá dle mě otřesně a už jsem to viděl i od obkladače, rohová vana je v mísnosti pod úhlem 50° a podlahu položili na koso teda 45°, hnus jak se spára s vanou rozbíhá. Sám mám ve verandě položenou dlažbu s úhlem asi 60° tak aby dlaždice navavazovaly přesně na schod který je takhle šikmo a pokud to někomu neřeknu že podlaha nemá 45°tak si toho nevšimne, ale určitě pokud bych nezachoval úhel schodu, vypadalo by to děsně protože ten je prostě přímo na očích proti dvěřím.
Zdravím, nebudu tady tvrdit , že tak jak to obkládám já je to nejsprávnější a budu brát v úvahu, že to děláš poprvní.
Prvně bych začal na záchodě zadní stranou, kde chytneš určitej grif a není tak vidět. Nejhorší je předek - sedíš ,tlačíš , vyvaluješ u toho oči a vidíš každý detail. Základ je očištěné vyrovnané a napenetrované zdi. Potom si kolem zdi poskládej kachle ( počítej se spárou) a uvidíš jak ti vyjdou dořezy. Na zadní straně je dobré mít ve středu spáru a nebo střed kachle. Dořezy na podélných stranách dělej vzadu ať když sedíš to máš pohledově čisté. Začínám druhou řadou . Prvně si položím nasucho jednu dlážku, na ni postavím obkladačku a mám zrovna míru pro začnutí druhé řady. ( vím že to potom nabyde o lepidlo a budu muset spodní řadu dořezávat či doštipovat, ale nikdy nepoložíš dlažbu jako začátečník tak přesně a tím aspoň vyrovnáš případné nepřesnosti byť je to pracnější) Udělej si vodorovnou čáru a pokud máš starou vodováhu můžeš ji tam i zespodu hřebíčkama přichytit a na ni můžeš ten obklad stavět. Pomáhej si křížkama , ale počítej s tím , že dlažba není přesná a musíš to občas překontrolovat a vyklínkovat do roviny. Nakonec uděláš dlažbu a zároveň s ní dojedeš i spodní řadu. Dlažba se velice těžko řeže či zaštipuje a tak ten řez zakryješ tou spodní řadou. Na dlažbu nedávej bílou spárovačku.
S koupelnou nespíchej. Já si tam vždy vemu lahváčka , koukám a přemýšlím kde a jak začít. Hlavní je se chytnout vany a taky za umyvadlem aby byla spára či střed obkladu na středu baterky. Jak jednou začneš není cesta zpět. Stále měřit a vážit. Každá kachle je rozměrově jiná a načítá se to. Proto se delší stěny začínají od středu. Natáhni si jenom tolik lepidla , kolik zpracuješ asi do 5 minut. ( v tom ti pomůže i ta penetrace pomaleji to schne ) Než kachle ůplně zatvrdnou tak to vždy překontrolovat a upravit spáry. Pokud ti někde vyjede lepidlo, tak to ještě po skončení práce můžeš očistit namočeným štětcem. Po zatvrdnutí a před spárováním to ještě čistím tvrdým kartáčem- rejžákem. Různé nepřesnosti se dají zachránit, když použiješ podobný odstín spárovačky jako jsou okraje obkladu. Hodně zdaru
Především zkontroluj kolmost stěn.Pak začni nejprve dlažbou.(pokud nebude na podlaze lino.)Začni lepit kolmou druhou řadu kolem koutu.a pak teprve dořezávat kout.Spodní řada se lepí také nakonec.Uříznuté kachlíky je dobré zabrousit na přesnou míru.Pokud kouty nejsou přesně kolmé,je možné je trochu upravit lepidlem.Diobré je využít laserovou nivelizaci
JABRAKA
Jabrako zase radíš špatně... Dlažbou se končí nikoliv nezačíná!...
Pokud je v koupelně vana musíš si rozpočítat kachličky od horní hrany vany, aby ti nevyšel třeba dořez a aby ti lícovaly spáry.. Měření je základ..pokud vanu nemáš a máš jen 4 holé stěny tak si udej výšku počátku třeba 3. nebo 4.řadu (je to jedno) a jeď směerm nahoru ke stropu. Pak by ti měla zbýt poslední řada kachliček neudělaná u podlahy. PAK se tepve dodělá dlažba a po dlažbě se udělá poslední řada u podlahy.. Následně spárovánía silikon.
Krtku,zase ryješ.Vždy je lépe mít podlahovou dlažbu první,protože styková spára není do podlahy ,ale dlažby.Také se lépe dořezávají obklady,než k obkladům dořezávat dlaždice.Moje koupelny fungují už desetiletí!.
JABRAKA
tak já asi zase vrátím maturitní vysvědčení......je to asi stejně blbá rada jako ten umělec co radil tazateli, že jedřív má zaobkládat koupelnu a pak dělat strop ze sádrokartonu...HSV se dělá od podlahy a PSV se dělá od stropu! Přece nebudu dělat nejdřív dlažbu, abych pak po ní chodil v pracovní obuvi,řezal a prášil z kachliček, lepidel a dalších věcí..takže znovu opakuju...dlažba se dělá až když je celá koupelna zaobkládaná a po položení dlažby se dořezává poslední řada obkladů! Malovat taky nebudu až když položím tepichy, ale naopak!
krtek66 - musím se tě zastat. Prvně obklad od druhé řady , potom dlažba zároveň s doděláním spodní řady.
smím se zeptat, jaký má význam
1. začínat obklady uprostřed výšky místnosti (abych pak musel řezat každou dlaždici ve spodní řadě?)
2. začínat s pokládkou dlažby uprostřed mísnosti (údajně aby nebyly na žádném konci příliš malé dořezy, ale to mi přece nija nezajistí, naopak je téměř jisté že všude budou nějaké dořezy, přitom kdybych začal v rohu, tak dvě stěny mám bez dořezů)?
Krtku a instalatére, když jste na Jardu dva, tak se ho trošku zastanu. Použiju větu od krtka, z odkazu na RAKO.
Obklady pokládáme od nakreslené rysky směrem nahoru a následně pak dolů, za stálé kontroly svislé roviny. Poslední řadu dolepíme až po položení dlažby. ...
Toť je doporučení, mezi mnoha obkladači. Ale co když je dlažba hotova? Setkávám se s touto diskuzí často, asi tak jako proč dělat s tamtím štukem, který je určitě horší nežli ten můj.
V návodu se píše, že poslední dva řádky se dodělají s podlahou. Tak proč neudělat podlahu a pak obklad kolem dokola...?
milancukrár- když už je podlaha hotová , tak se nedá nic dělat, ale pokud to obkládám vše , tak si nebudu šlapat po nové dlažbě. Může mi něco spadnout a hned bych si ji zničil. Můžu ji i poškrábat. Já mám u obkládání kolem sebe spoustu vercajku. Řezačku , míchadlo vrtačku s vykružovákama ,pulčáka, různé kleště , vodováhu atd. Vrtám na té podlaze díry do kachle pro vypínače , baterky , odpady atd. Také dlažba nemusí být v přesné rovině a tak zaříznutím spodní kachle to schovám. Jak pokládám dlažbu tak u toho zárověň dolepuji spodní řadu. Zdá se mi to tak lepší, ale zároveň netvrdím , že je to tak správné. Každý máme ten svůj postup.
mikihans- jde o to , že každá kachle má jinou velikost. Můžou to být desetiny a setkal jsem se i s milimetrem. Tím že začneš od středu ty nepřesnosti vyháníš do krajů. Jinak se to sečítá a kdyby jsi jel od kraje přesně do křížků , tak se můžeš v metru lišit i o dva milimetry. Na každém balíku obkladu to máš vyznačené + -
Instalatére, souhlas podlaha až nakonec, nebo přikrýt. Někdteré obklady mají velkou toleranci rozměrů. Každý obkladač to ví a pohlídá si to.
Přesně tak.udělám celou koupelnu bez spodní řady a pak položím dlažbu.Druhý den položím na dlažbu staré kartony a dodělám spodní řadu.Od dlažby zůstane spára a tu zasilikonuji.Při dořezávání se snažím řezat přesně,aby spára byla co nejslabší a stejnoměrná.Řezné hrany zabrušuji dokulata.
JABRAKA
no a teď si chlapče tak protiřečíš, že to až pěkný není..kvůli tobě tady vznikne asi 8 příspěvků, které tě opravují v tvém prvotním tvrzení a pak to pohřbíš tím, že napíšeš komentář, ve kterém reaguje, že to vlastně děláš tak jak ostatní napsali .. jak kdyby se nechumelilo.
1/ základem je začít v rohu, který je nejvíc vidět.
2/ s obkládáním se NEzačíná od země, protože podlaha nikdy není úplně vodorovná. Na stěnách, asi metr vysoko, si pomocí latě a vohováhy narýsujte přesně vodorovnou rysku. Ryska musí být v takové výšce, aby vám pod ni vešly celé kachlíky. Dobře měřte.
3/ Od této rysky začněte obkládat. Nejdříve celou první řadu dokola a pak postupujte směrem dolů. Až budete mít obložený spodek, postupujte nahoru.
Mnoho zdaru.
Můj postup.
Začínám stěnami. Vynechám první řadu, na zeď si rozkreslím vodorovnou čáru, na ni zednickými skobami (nevím jak se tomu správně říká) připevním lať, na ni sázím krásně rovně druhou řadu obkladů. Obložím do požadované výšky.
Potom udělám dlažbu (nezasviním si ji při obkladu stěn) a pak obložím první řadu obkladu stěny, kterou dořezávám podle podlahy, která nebude stoprocentně rovná.
Samozřejmé je to, udělat si tkzv. kladačský plán, kde co budu dořezávat, na co se chci chytnout se spárou, či naopak středem obkladu.
Já bral obklady od firmy SIKO. Součástí jejich dodávky byla i zdarma vypracovaná vizualizace koupelny.
Potřebovali jen rozměry místnosti.
Nádherné téma a skvělé odpovědi! Děkuji za ně.
Ještě by se dalo probrat použití rohových lišt (plastové, chromové, hliníkové) a jiných doplňků. Jaký na ně máte názor a používáte je? V Čem mají výhodu, kam se nehodí? Jak je správně použít? Jsou nějaké další doplňky kromě lišt, které by měly dílo zkrášlit nebo člověku usnadnit práci? Děkuji
PS: jaké používáte nářadí (stroje) pro obkládání a vše kolem něho?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.