Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Závitové očko

Od: kvak® odpovědí: 19 změna:

Zdravím, jaké je označení pro (asi W) závitové očko, kde průměr dříku je 7,95 mm a stoupání 0,9mm? Dík. T.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

miran*
hodnocení

1x

Je to závit UNF 5/16 - nezaměňovat s Whitworthama, UNF mají vrcholový úhel 60 st.

potvrzuji na 100%

hodnocení

Díky, jak očko seženu, dám vědět. T.

Teď jsem si všiml, že píšete stará anglie.

Takže pak bych se spíše přiklonil k závitu W5/16x24.

Očko bych rozhodně nesháněl, nikde nejspíš nebude a na objednávku bude drahý.

Takový závit se dá nožem udělat na každým běžným soustruhu - (nejen na CNC)

miran*

to: koptic - podle profilu závitu na foto mi to jako W závit nepřijde, ale vyloučit se to nedá. To by musela být lepší fotka závitu.

jofa*

Withwort závit W 5/16 x 24 neexistuje. Jak jsem psal pod obrázkem, bude to závit UNF 5/16 x 24 z/1". (stoupání 1,058) americký jemný závit.m Jinak jde vyrobit samozřejmě cokoliv i co nexistuje na trhu.

věř mi, že za svůj život už jsem dělal více závitů co "neexistují" :)

Autor píše: starý anglický stroj.

Unifikovaný závity se používají hlavně v USA a Kanadě a to až někdy po válce

jofa*

To Vám věřím, proč ne. Taky jsem jich vyrobil od roku 1963 -2009 tisíce a možna i desetitisíce klasicky nožem. Ten šroub ale vypadá válcovaný a tudíž nějaký rozměr "běžný". To stoupání ma stejně blbě spočítaný, protože se stoupáním 1,1 mm nic není. Musel by to pořádně proměřit. Ten šroub nevypadá, že by byl pro potřeby rozměrově atypicky vyroben. Musí to pořádně změřit.

to se nám ta debata krásně rozjela :)

Ten závit válcovaný není, to by na konci musel být výběh - přechod ze středního průměru na pr. dříku.

jofa*

Proč ne. Celý žívot se člověk učí a každá debata nad problémem je dobrá. Až to tazatel důsledně proměří, pokud bude mít patřičné měrky či měřidla, tak potom bude vše jasnější.

jofa*
hodnocení

0x

Podle mne to bude závit metrický M8x1. Tudíž očko M8x1.

kvakkvak
hodnocení

0x

Zdravím, není to M8/1 ! (Součástka ze starého anglického stroje).

jofa*

Jak jste změřil stoupání 0,9? změřil jste přesně více závitu (10=9 mm) a potom rozdělil? Nejde to vyfotit? Alespoń pro ukázku.

hodnocení

Zdravím, znovu jsem přeměřil stoupání, teď už snad co nejpřesněji - patnáct závitů cca 16,5 mm, tj. 16,5/15´se rovná 1,1. Průměr dříku je 7,9 mm. Z foto je patrné, že stoupání je větší než 1 mm a menší než 1,25 mm. Měřeno metrickou měrkou.Omlouvám se za první špatné měření. T.

Závitové očko
Závitové očko #2
Závitové očko #3
jofa*

Tak nejbližší hodnoty jsem našel UNF americký závit 5/16". průměr 7,97 mm, stoupání 1,06. Teď mne tak mimochodem napadlo. Kdysi švagr chtěl vyměnit šroub na SAABu a takový rozměr nikde neexistoval. Jedině original náhrada.

hodnocení

Díky, pokusím se očko UNF 5/16" x 24/1" sehnat a dám vědět. T.

dusger*
hodnocení

0x

Co třeba trubkový závit? cs.m.wikipedia.org/...

tomas11*
hodnocení

0x

whitvortovy závity - pokud si dobře pamatuji , určitě bude na netu k nalezení-.u některých chladících mašin se používali - dnes už nevím:)

doplněno 01.03.18 15:24:

i-zavitniky.cz/...

třeba zde se dozvíte - atd.

doplněno 01.03.18 16:05:

i-zavitniky.cz/...

tady měrky

hodnocení

0x

Doporučím najít kamaráda kamaráda co dělá někde na CNC.
Určitě tam mají optické měřidlo, kde si krásně přesně změří rozteč i úhel a hodí to na NC a plátkem vysoustruží požadovaný díl. Vyjde to možná laciněji, jak kupovat exotické očko.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]