Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem. Mám tu už řádku let skoro nepoužitou aku vrtačku. Aku je prakticky KO a mně se nechce ji jen tak vyhodit. Je to něco z Tesca (HL-DT180-1), novou odpovídající baterii jsem nikde nenašel, ale stejně jako repase by se určitě nevyplatila. Proto uvažuji o napájení adaptérem, pokud by byl za rozumný peníz. Baterie je 18V a 1,2Ah. Na jeden adapter jsem narazil, ale netuším, jestli by vrtačku utáhnul. Proto budu vděčný za info znalce. Díky všem.
Díky všem za příspěvky, tímto uzavírám svůj problém. Je rozhodnuto, vrtačka půjde do pryč a koupím novou. Ještě jednou dík.
V drtivé většině starších AKU baterií pro nářadí se používaly NiCd články s nabodovanými "plíšky"v provedení 2/3C - rozměry cca 23x43mm; NiCd z důvodu velkých odběrových proudů; Repasi provádí třeba firma Battex. a jiné...nakoupit články a repasovat doma jde taky, ale není to o moc levnější a je to "jako akupack"bez záruky, záruka pouze na jednotlivé články...postupně se používaly i NiMH, dnes jsou nahrazovány články Li-Ion a podobnými...repase je jedna z možností, pokud nechcete tahat 300VA trafo, ( třeba podobné, ale na potřebné napětí) s usměrňovacím blokem na 35A...
.jinak k letování aku bez vývodů...nouzově to jde, ale zkrátí to životnost jednotlivých článků (pokud některý "nebouchne"přehřátím hned při letování)...nutno důkladně mechanicky očistit kontakty, použít dostatek tavidla (kalafuny), pocínovat kontakty a pak rychle "prohřát"...alespoň 150W pájedlem
Budeš potřebovat velmi silný zdroj, aby pokryl proudové špičky při vrtání, tj. těch 20-30A viz příspěvek výše. Ten, co jsi si vybral, vrtačku možná roztočí, ale při vrtání i malým vrtákem se zastaví. Zdroj pak bude těžký, neohrabaný a dráhý. Za podobné peníze koupíš vrtačku novou, se kterou se ti bude dělat mnohem líp.
Kúpte si nabíjacie batérie AA z Lídlu.Budete potrebovať 15 kusov.Staré články z obalu vyhoďte,nové si poskladajte,tak aby vám tam potom zmestili,medzi články vložte tvrdší papier,aby bola vzduchová medzera,a tak,aby sa potom dali zapojiť do série,čiže raz + hore a raz + dole a omotajte izolačnou páskou.Zapojte ich do série strčte dovnútra a zapojte na vývody pre nabíjanie.Mne to takto už funguje 3 roky a cenovo to vyjde okolo 16 €.
Kontakty som batérii som potrel kyselinou chlorovodíkovou,trafopájkou som naniesol na kontakty trubičkový cín,ktorý chytne a naletoval odizolovaný medený drôt 1,5 mm2.Potom sa to môže strieknúť niečim,aby to nekorodovalo,no ja to nerobím lebo ak po čase,bude baterka zase štrajkovať,tak ju otvorím a po premeraní voltmetrom,vymením chybný článok a veselo sa vrtá ďalej.
Taky mě to napadlo, ale mám dojem, že baterie jsou silnější a kratší než AA. Kromě toho jsou přibodované plíšky mezi sebou, to zatím nemám představu, jak bych to udělal, aby to mělo dobrý kontakt.
Baterie z Lidlu jsem použil do Aku-vysavače. Funguje to lépe než s původním akublokem.
Pájet to jde bez problémů, ale ne s kalafunou, jak to někdo doporučeval. Lze koupit pájecí vodu na nerz, nebo si ji vyrobit tak, že se do kyseliny chlorovodíkové ("solné") přidá zinek. Potom stači na póly článků dát kapičku této tekutiny, na páječce nechat roztavit kapku pájky a kratičce přložit přímo do tekutiny na pólu článku. Pájka si rychle přitaví a článek baterie se ani nestačí nadměrně zahřát. Po schládnutí přiločit na pól baterie propojovací vodič a s rozehřátou páječkou na které je kapka pájky se kratičce dotknout a je připájeno (tady už je lepší použít kalafunu).
Vysvětlení pojmů: Páječka = zdroj tepla (používal jsem pistolovou, ale je možné použít i jinou). Pájka = tak-zvaný "cín".
Jen tak pro zajímavost, už ti to asi k ničemu nebude: Do takovýchto levných vrtaček velmi často po malých úpravách pasují lithiové baterie Ryobi One+ a dělají s nimi těžko uvěřitelné věci. Levný akušroubovák od Asistu, kterému se jako novému moc nechtělo ani zašroubovat delší vrut do dřeva a s mrtvými bateriemi měl být v létě vyhozen, se 4Ah Li-Ion baterií, koupenou k rázovému utahováku, vcelku v pohodě vyvrtal 13mm (!) díru do oceli Ale je fakt, že ta baterie samotná stojí 2× tolik, co ten šroubovák stál vč. 2 baterií a nabíječky
No právě. SC baterie, ty levné, 65,- až 120,-Kč za kus. Je jich tam 15. Doma obvykle není možnost je propojit bodováním. A bude nabíječka schopna to pak nabít, když na ní svítí dvě zelené diody pořád. I když ji nechám nabíjet měsíc. Takže spočítám co by stály baterie, zvážím možnost realizace, pak kouknu na aktuální leták Lidlu a ...
Mně tyhle věci nic neříkají. Jde mi samozřejmě o napájení ze sítě, proto nerozumím zmínce o autobaterii.
Tak jste mě chlapci nepotěšili. I když na druhou stranu jste mi ušetřili páchat nějaké provizórium. No nic, zkusím tuhle poslat za pár kaček do světa a koupím novou. Dík za fundované odpovědi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.