Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co dál se zvětšeným otvorem pro okno

Od: renovator odpovědí: 32 změna:

Prosím o radu co dál s vysekaným otvorem pro okno(duté cihly viz foto v odkazu) .Okno bude větrací (hliníkové posuvné)mezi koupelnou a záchodem,takže vnitřní okno. Dodavatel okna sdělil,že před zaměřením musí být otvor vyrovnán a zaomítán.Jak přesně postupovat při tomto zarovnání a zaomítání,čím a jak.Resp.co přesně chtít po panu zedníkovi.Děkuji za případné rady.

Co dál se zvětšeným otvorem pro okno

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

2x

No já bych si změřil, jaké okno se tam vejde a ten rozměr bych na své riziko oznámil dodavateli okna. A to okno bych si zapěnil taky sám. A po zedníkovi bych chtěl jenom zapravení, protože to mě nebaví, ale usadit okno dovede i zedník.

hodnocení

1x

Na postranní duté cihly bych nalepil cementovým lepidlem 5cm porobeton nebo kus sádrokartonu. Vrchní nerovnost zaomítat hrubou omítkou s příměsí sádry pro lepší přichycení k podkladu a rychlejší tuhnutí nebo tam na prasáka nakydat lepidlo (stěrkovací a lepící tmel). Práce s vodováhou je samozřejmostí. Ono i do otvorů v cihlách by šla nakydat hrubá omítka nebo zdící malta s kousky cihel, potom šalunk a pěkně naházet hrubou, ale je to zdlouhavé...

doplněno 02.03.18 06:13:

renovator0: Děkuji za Vaše zkušenosti se sádrovou omítkou. Rekonstruuji a chtěl bych ji na stěny také použít.

renovator0

děkuji moc za postup.Ještě mám prosím Vás dotaz .Nemohlo by to být zaomítáno rovnou sádrovou omítkou Rotband a s ní i vyplnit duté cihly? děkuji

Ruční sádrovou omítkou se zapravují špalety po montážích oken, takže proč ne i ta by šla použít. Já s ní ale zkušenosti nemám, ale též jsem o jejím použití uvažoval. Vyberte tu, která snese větší vrstvu najednou. Tady ale budete potřebovat v místě dutých cihel nějaký materiál, do kterého budou moci montážníci kotvit rám okna. Otázka je ale, jakým způsobem budou kotvit.

renovator0

my s tou sádrovou máme zkušenost poměrně velkou,máme ji uplně všude jako omítku.Není tak tvrdá jako je např. PCI K01 malta ,ale je velmi přilnavá a brousitelná a ani po 5 letech se nezačala drolit ani praskat ,narozdíl od jádrové omítky od Cemixu. Navíc prý vyrovnává vlhkost místnosti na optimální.tak uvidíme časem.děkuji za informace.Ještě dodatek k tomu oknu,okno to bude hliníkové -posuvné ..tak nevím jakým způsobem se bude kotvit ,nenapadlo mne se na to zeptat ale zeptám se.

krtek66
hodnocení

1x

před tu dutou cihlu nalepit třeba ytong nebo plnou cihlu...to pak bude rovné...já osobně bych tu stěnu zhodil celou...a postavil znovu z SDK nebo ytongu..tohle jsou nejhorší cihly

renovator
hodnocení

to bychom museli zbourat celej byt:D jak jste někdo psal,prosím Vás o tom zaomítnutí s tou přímesí sádry.Nemohlo by to být zaomítáno rovnou sádrovou omítkou Rotband a s ní i vyplnit duté cihly? děkuji

krtek66

kdybys napsal barák tak bych to pochopil...ale byt?..já dělal úplně to samé taky jsem měl asi 3 stěny v bytě z tady těch žebráků...všechno dolů...to bylo jak papír...

hodnocení

0x

Dodavatel neví, co chce. Měly by mu stačit vnější rozměry okna a je věc zedníka, jak se s tím nakonec popasuje.

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím, já bych kvantlíkama z vybourané zdi zadělal ty díry v cihlách , dal z každé strany desku a nahodil boky. Potom opravil čelní zdi a strop. Dal oknařům míry a 1 cm menší , než otvor. Vsadil okno , vyrovnal, zapěnoval, nalepil přechodové lišty a pomocí lérku dotáhl hrubou. No a nakonec dal fajnovou- co víc?

Píšete , že budete mít zedníka, tak tomu snad nemusíte vysvětlovat postup. *smich*

renovator0

já se bojím (po zkušenostech) aby to zedník udělal správně.proto dr raději ptám.vždy mi tu zdejší dobře poradili.

hodnocení

0x

Okna jsou mým denním chlebem a absolutně nechápu podobný požadavek. Už jsem s tím setkal vícekrát, ale logiku to nemá. Není k tomu sebemenší důvod špaletu v otvoru jakkoliv upravovat.

Jediný, co bych udělal, jsou ty opadaný kousky omítky, ty chce před osazením okna zapravit a naštukovat, Po zadělání okna se to dělá blbě.

hodnocení

0x

Já osobně bych potřeboval vědět buďto velikost stavebního otovoru -dle toho bych upravil onen otvor ,nebo rozměr okna a dle něj upravil otvor pro potřebu "oknařů" Běžně dáváme okno max. 2cm na šířku a 2 cm na výšku,spíše ale po jednom centíku!

Přesně tak.

Tohle je krásně připravený otvor, kéž by alespoň polovina otvorů byla takhle udělaná.

Často musí kluci na stavbě otvor doladit. Nový roubenky jsou někdy na motorovou pilu.

renovator0

děkuji ,zedníkovi vyřídím pochvalu. a děkuji všem za cenné rady.

jabraka*
hodnocení

0x

Rám okna se zaklínuje do otvoru dřevěnými klínky.Pak se připevní turbošrouby správné délky do zdi a stropu.Nakonec se mezera zapění pěnou.Po zatvrdnutí se přebytečná pěna odřízne,spíše trochu dovnitř a akryltmelem začistí.

JABRAKA

renovator01

děkuji za odpověd .pane jabrako ještě prosím Vás dotaz, jakým postupem a jakým materiálem by jste prosím zaomítal ten otvor před montáží okna? vyplnit něčím ty duté cihly? dát omítkové rohy? atd atd .děkuji

To je jabrako klasický postup, ale tady to s těmi turbošrouby kromě stropu bude poněkud horší, když mají duté cihly. Nebude tady náhodou nutné kotvit zboku (po odsekání proužku omítky) na plechové kotvy s uzlovacími hmoždinkami?

renovator01

Dejve zdravím vás,děkuji za doplnění ... co ty duté cihly vyplnit? např PCI K01 maltou?...jak to vidíte .děkuji

arakain77*
hodnocení

0x

Já bych s tím nedělal nic.Změřím si otvor a odečtu na výšku i šířku 3.cm.Tento rozměr dám výrobci oken a on ať to takto vyrobí.Vsadil bych okno tak,jak ho chci já.Na klínky a zhora a zespod bych provrtal rám tak,aby mi turbošrouby nezavazely v pojezdu okna.V interiéru by to okno udržela jen samotná pěna.Pak jen omítku.

PS:Montuju okna asi 15.let

renovator0

Dobrý den.mohu se zeptat ohledně těch oken , je nutné pěnu ještě přelepit izolační paropropustnou páskou na okna? ted je o tom velká polemika. děkuji

Renovátora, je to tak, že ČSN nařizuje, že spára musí být ošetřena parotěsnou(propustnou) páskou. Dodavatelé ale vysvětlují všeljak, že to být nemusí, aby nabídka byla levnější. Laické debaty jsou různé, odborné určitě jsou pro pásku.

Pane Milane, ale zde nejde o okno do ULICE ale okno mezi dvěmi pokoji! tudíž vnitřní okno,tudíž páska není nezbytně nutná!

Pane Diesle, omlouvám se a dávám Vám za pravdu. Zapomněl jsem začátek diskuze. Snad mi prominete, páč celý den jsem na stavební výstavě a řeším stázky i okolo oken. Omlouvám se.

renovator0

já to myslel na okno venkovní spíš...ale na to naše vnitřní mě to nenapadlo..doted tam žádná páska nebyla..ale ted jste mě trochu nahlodal:))...pokud by něčemu prospěla tak ji zakoupím ,stejně ji budu potřebovat na pěnu pod oknem na wc...ale to jsem potřeboval tak 1m,jenže nikdo nemá zbytky a celou roli se mi kvuli 1m kupovat nechtělo.Ještě poprosím o vaše zkušenosti která montážní pěna je podle vás nejlepší .děkuji

@Arakain77: Nic byste s tím nedělal? A to mi řekněte o co se jako zachytí pěna? Myslíte o ten vzduch v cihlách? *zed* Prostě to udělal co nejrychleji a tradá vydělávat na další okna. Tímto jste mi potvrdil jako řemeslník, že je nejlepší, když si budu dělat co nejvíc věcí sám. *alene*

Dejve -asi byste se divil co taková pěna udrží!Dokonce jen dvě na sebe přiložené cihly Porotherm aslepené pěnou horkotěžko od sebe odtrhnete pokud by bylo třeba po vytvrzení pěny -stejně tak dobře to okno udrží i když je to jen v příčce ze dvouduťáků!

Kupodivu, takhle to bude držet víc, než když se zapraví a třeba i naštukuje špaleta.
Pěna nebude držet ve vzduchu v cihlách, nýbrž se rozleze do cihel a přilepí se k nim. Plocha pěny na styku se zdí bude podstatně větší.
arakain77*

dejw111...myslíte si,že okno drží turba?Částečně ano.Ale největší podíl na udržení okna má právě pěna.Z mých zkušeností vím,že třeba v interiéru se okno MALÝCH ROZMĚRŮ kotvit ničím nemusí.Párkrát jsem usazoval okna i do nesoudržných materiálů,kdy jsem nedokázal zatlouct hmoždinu,ani turba nedržely.

arakain77®, pokud si myslíte,. že rám okna drží pěna, tak se mýlůíte. je to proti ČSN. Okna musí být kotvěna, pěna dělá jen výplň prostoru.

rv*

Takové věci se řeší stylem "kovářova kobyla chodí bosa". Teda u zákazníka dle normy, vždyť to zaplatí. A doma dle úvahy - vždyť když to spadne, tak si to opravím. Moje "ateliérové" zasklení 2x3 m z dob, kdy jsem měl hluboko do kapsy, se skládá jenom z devíti izolačních dvojskel lepených pěnou na krokve a mezera 10mm mezi nimi též jenom vypěněna, seříznuta a zatřena silikonem. A brzy oslavíme 15 let.

renovator
hodnocení

Zdravím všechny.Nedalo mi to a tak jsou cihly nakonec vyplněny sádrovou omítkou Rotband.Ještě s ní zapravím tu opadanou omítku na stropě nahoře a pak to nechám zaomítat zedníkem do roviny..Vím,že to není moc ekonomické řešení,ale spousty tu té sádrové zbylo.Když pomineme tento neekonomický fakt,může to tak být? posílám foto

Co dál se zvětšeným otvorem pro okno #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma turbošrouby

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]