Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Potrubní ventilátor - kompatibilita s HT

Od: dejv111® odpovědí: 9 změna:

Krásný den přeji.

Zkoušel někdo vestavět potrubní ventilátor do šedého HT odpadního potrubí? Nebo musí být pro tyto ventilátory spešl PVC "vzducho"potrubí? Chystám se dělat odsávání wc a nerad bych kupoval zbytečně materiál navíc.

Jedná se o tento /.... Vents 100 VKO1 L TURBO.

Děkuji.

doplněno 25.06.19 06:18:

Tak hlásím, že odsávání mám hotové. Elektřina je připojena provizorně, protože zatím není udělaná elektroinstalace v bytě. Saje pěkně, možná až moc, ale ne tolik, aby nasál vodu během splachování, takže není nutné dělat plovákový ventil do potrubí. Časování zajišťuje modul od Elektrobok - zpožděné vypnutí.

Potrubní ventilátor - kompatibilita s HT

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tak vám musím poradit( stejný nápad) ,dělal jsem to také tak ale výsledek je nuspokojivý v důsledku zmenšení průřezu trubek a zpětné klapky se průtok vzduchu zmenšil k nule.Ten ventilátor sotva rozhýbe vzduch v přímé trubce natož když mu dáte něco do cesty.Jistá volba je použít axiální ventilátor ,použil jsem ten ze starého turbokotle.

hodnocení

Tak to jste mě tedy moc nepotěšil, ale na druhou stranu ušetřil zbytečné výdaje. Kdybyste měl chvíli času, poslal byste mi, prosím, nákres, jak jste odvětrání provedl a jaké všechny komponenty jste použil? A neměl jste spíše na mysli radiální ventilátor jaký vidíte na obrázku? Radiální potrubní se též dají koupit, ale cena je teda značně vyšší... :( Ale každá sranda něco stojí...

Potrubní ventilátor - kompatibilita s HT #2

hodnocení

1x

Není to problém, bude to fungovat - často se to používá.

hodnocení

1x

Problém s použitím tohoto ventilátoru nebude, je třeba akorát utěsnit přechod (potrubí - ventilátor), případně podobně postupovat se zpětnou klapkou...vnitřní průměr šedého 110m HT potrubí je cca 104,6mm (110mm-2x síla stěny= 110-(2x2,7)=104,6mm, ventilátor má vnější průměr 100mm; rozdíl průměrů jsem řešil páskem z umělé hmoty tloušťky 2mm potřebné šířky a omotáním páskou tak, aby šlo ventilátor nasunout těsně do potrubí...problém s podtlakem v místnosu u tak malého ventilátoru je nicotný, ventilátor má pouhých 16W...u střešních ventilátorů s příkonem pár set Wattů a průtokem vzduchu 3000-4000m3 (a větších) už problém s podtlakem je...setkal jsem se s tímto problémem u panelového domu (8.pater) s centrálním odsáváním střešním ventilátorem (ovládaným časovým spínačem) a tlačíkty z jednotlivých bytů...pár jedincům se tah zdál příliš vysoký (podle nich jim odsával teplo z bytu), a tak ucpali odsávací mřížky igelitem, případně ucpali přímo připojovací potrubí ke vzduchotechnice...tím se zvyšoval podtlak v dalších bytech a tak ucpávali i v další bytech...nakonec zůstal jeden byt, kde majitel hlásil poruchu, že pokud někdo pustí odsávání, nemá šanci zavřít vchodové dveře do bytu...a pokud je otevřené některé okno, má doma meluzínu...ale tam byl ventilátor s 34x větším příkonem, cca 0,55kW...takže ve vašem případě klid...jsou to běžné ventilátory, určené pro domácnost...a napojit to na HT potrubí s trochou šikovnosti není problém...řešil jsem nedávno stejným typem potrubí odsávání závěsného WC přímo z mísy...

hodnocení

Super odpověď, děkuji! *palec*

Na ventilátor zkusím nalepit okenní těsnění, co prodávají v lídlu v motouzu - to s třemi břity.

A nebudete tomu věřit, ale stejně to chci dělat i já - odsávat přímo z mísy. Spouštět ventilátor bude PIR senzor umístěný zboku. :) Do horního dílu nádržky zabuduji HT o DN50 (nebo 75 když se vleze), těsně za tím rozšířím na 75, následovat bude rozšíření na DN110, zpětná klapka, ventilátor, zúžení na 75 a vyvedení přes půdu nad střechu. Celková délka potrubí bude od mísy v 1. patře asi 8-9 metrů. Je to dost, ale snad mi zde trochu pomůže přirozený komínový efekt.

jabraka*
hodnocení

0x

V bytovém domě to určitě problém je,ventilátor způsobí přetlak v potrubí a sousedi si pak užívají tělesné aroma vašeho WC.Kromě toho podtlak v odsávaném prostorů může způsobit uzavření dveří a znám případ panické hrůzy důchodce,uvězněného v koupelně.Vypnout ventilaci ho samozřejmě nenapadne.

JABRAKA

hodnocení

Ještě že nebydlíme v bytovce Jabrako. Ale jinak máte pravdu. :)

Mám dvě poschodí, kde bude u každého wc odsávání přímo z mísy. U obou ventilátorů budou vzduchotěsné zpětné klapky.

hodnocení

0x

Škoda že jsem to nevyfotil..Napasoval jsem ho přímo na podomítkový modul WC.Nad úrovní přepadu splachovacího mechanismu,tak aby v případě zvýšení hladiny v nádržce byl sací otvor ventilátoru výše než přepad.Trubkou z novoduru průměr 63 pak vedl do troby vzduchotechniky.Ventilátor je ten co máte na obrázku,nekupoval jsem ho .Přírubu ventilátoru jsem těsnil pěnovou páskou.Důležité také je utěsnit tlačítka splachování,použil jsem podomítkový modul od f GROHE má nejtěsnější tlačitko díky vzduchovému zvedání splachovače.Znáte li trochu konstrukci podomítkových modulů tak třeba geberit dělá přípravu pro odsávání a nebo rekuperační jednotku s uhlíkovým filtrem přímo v ovládací desce.Je to pěkné ale ta cena mne odradila mne to vyšlo asi na 800kaček a to v ceně pokusu stím prvním ventilátorem.

hodnocení

0x

Snad to z toho pochopíte,klapku jsem nedával materiál byla již zmíněná trubka.po montáží jsem sedl na wc zapálil cigaretu a přiložil do klína všude jinde to ucpe zadek a kouř to tahalo do mísy tak spokojenost

Potrubní ventilátor - kompatibilita s HT #3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]