Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spolumajitelka domu

Od: veronika* odpovědí: 8 změna:
Dobrý den,potřebovala bych poradit jak mohu řešit následnou situaci.V r.2014 jsme spolu s přítelem postavili dům.Finančně jsem přispěla co jsem mohla,něco nám vypomohla moje rodina,přítel si vzal úvěr,který je psán pouze na něj,splátky se ztrhávají z jeho účtu,dům je psán pouze na něj.Nyní jsme se rozhodli,že by půlka domu byla psaná i na mě,se splátkami finančně vypomáhám,žijeme spolu 7 let.Jak se to dá prosím řešit a kolik by to mohlo stát...? A jak by se dala vyřešit situace taková,že přítel má strach kdyby jsme se třeba v budoucnu rozešli, mě zůstala půlka domu,ale přitom splátky a úvěr by byl psán na něj? děkuji předem Veronika

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

3x

první věc, kterou bych vám poradil: Donuťte svého přítele, aby z vás udělal svoji ženu.

Proč si to myslím:

První důvod. Manželé jsou jsou sice dva, ale z hlediska výdělku i dluhů jenom jeden. Každá vydělaná i vypůjčená koruna se dělí půl na půl. Pak odpadne důvod k obavám vašeho přítele, že vám bude patřit půl domku a dluhy zůstanou na něm.

Druhý důvod. Vyvléknout se s chomoutu je přece jen komplikovnější procedura, než se normálně rozpadnout.

A třetí důvod, který vychází ze druhého. Každá referentka v každé bance ví, že ženatí chlapi bývají spolehlivější dlužníci, než svobodní.

A ještě douška k vašemu dotazu. S přepisem vlastnictví nemovitosti vám pomůže každý notář a není to zas až tak drahé. Nevím jak se pohnuly ceny, ale mohlo by stačit nějakých 600-800 KČ za práci notáře a nějaký poplatek za zápis do katastru, tuším 1000 KČ.

Toto je dobrá odpověď a já osobně nedokážu pochopit, jak může začít stavět barák přítel s přítelkyní, osobně mi to přijde ujeté - přece když už stavím barák, tak s tím člověkem chci spojit život a vše pak bude jednodušší. Možná mi to vadí, protože znám z příbuzenstva 2 případy, kdy se lidi po rozchodu strašně dlouho dohadovali, kdo přispěl více a v jednom případě ten pozemek patřil jen ženě a tam se to celé táhlo několik let.

iz*

Dluh vzniklý před sňatkem je dluhem toho, kdo si úvěr nebo hypotéku vzal. Ledaže by k úvěru manželka dodatečně přistoupila (pochopitelně se souhlasem banky).

hodnocení

2x

Veroniko, to je třeba vzít všechny doklady, dojít za právníkem, abysi Vás oba vyslechl, upřesnil Vaše pojmy a dojmy, pak navrhl nějakou smlouvu. Tu buď akceptujete, nebo budete řešit jinak. Co to bude stát, jen vím že peníze. Kolik ale peněz, to nelze sdělit, páč nevím jak velký máte barák, kolik stání bude.

iz*
hodnocení

2x

Stejnou obavu přece můžete mít Vy. Do domu, který Vám ani částečně nepatří jste nastrkala peníze své i rodiny. Stejně jako @MilanCukrar radím řešit to s právníkem.

danys*
hodnocení

1x

Spočítejte si kdo jste kolik do domu dal peněz a podle toho zapiště spoluvlastnický podíl!

hodnocení

1x

Osobně bych doporučil se vzít a pak převést dům na společné jmění manželů a úvěr nechat dodatkem předělat na společný. Kolik to bude stát nevím, ale viděl bych to na jednotky tisíc.

hodnocení

0x

Notáře už vám poradili, tak sponň pro představu ještě přehled notářských tarifů - na konci článku jsou uvedeny úkony + ceny pravni-poradna-zdarma.blo/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]