Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je třecí kolečko u pojízdné kanc. židle?

Od: lapka® odpovědí: 6 změna:

Prosím, co je třecí kolečko u kancelářské židle-křesla? Chápu, že se s jeho pomocí židle pohybuje, otáčí, ale výraz třecí mi vyvozuje dojem, že bude drhnout. Potřebuji židli na podlahu s dlažbou, takže by mi třeba židle tolik neujížděla, ale v případě použití na koberci, nebo při odsunutí židle z dlažby na koberec? Mně tyhle nákupy na slepo silně nevyhovují, některé pojmy nechápu a v prodejně moc neporadí, tak prosím poraďte, jak to funguje. Díky.

doplněno 26.02.18 09:08:

Je to z nábytku JYSK, kancelářské židle Dalmose, Skodsborg atd.. Já zatím znám jen kolečko, o nějakém kluzáku či brzdě slyším poprve a díky za informaci. Potřebuji, aby se židle dala bez problému odsunout, zatím na dlažbě, ale do budoucna bude koberec, z toho ujíždění jsem měla strach a volila bych tedy něco bezpečnějšího, když vidím, že existuje. Tak prosím ještě kdo víte, upřesněte, co mám zvolit. Ovšem asi to bude chtít jiný výrobek, dražší, že?

doplněno 26.02.18 09:13:

Jsam laik, možná hloupé otázky, ale třecí = kluzné jako odborný název? Pojem třecí kolečko jsem totiž nenašla.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Právě že opačně...bez zatížení brzdí...taky ho mám v zaměstnání...a má tato kolečka...

doplněno 25.02.18 20:01:

Ještě doplním, odsud

U klasické pracovní židle či manažerského křesla je důležité, aby byla kolečka samo brzdící - taková, která se zablokují, pokud na ně nepůsobí dostatečná hmotnost. Při vstávání tak židle neujede a nepoškodí nábytek, stejně se předejde i nepříjemným situacím při sedání.

doplněno 25.02.18 21:10:

ladinpraha ...a já zase nevím mnoho dalších věcí, se kterými ani nemám zkušenost...proto i rád "cestuji"touto poradnou..

hodnocení

0x

Já odhaduju, že třecí kolečko = kluzák. Takže je to jakoby botička s kulatým podpatkem.

Není to pojízdné jako kolečko. Je to spíše na stabilní polohu židle/křesla.

Pokud chceš židli opravdu pojízdnou, tak musíš vybírat kolečka plastová a nebo kolečka s gumovou obručí.

A ideální varianta je, kopit si křeslo s kolečkama s gumovou obručí a k tomu jednu sadu kluzáků. Pokud ti bude židle ujíždět (jako že na dlažbě bude určitě ujíždět), tak jedno nebo dvě kolečka vyměníš za kluzáky. Tím židle přestane ujíždět, ale pro její posunutí z ní musíš slézt a trošku ji naklopit.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Dej odkaz, kde jsi se s pojmem "třecí kolečko" setkala. S kluzáky jsem se setkal u sedacích souprav, nikoli u kancelářských židlí/křesel. Třecí kolečko by mohlo být takové, které po usednutí/zatížení přestane být pojízdné. Prostě se zatížením zabrzdí.

doplněno 25.02.18 20:39:

Nonek - dík za upřesnění. Sám s nimi praktickou zkušenost nemám.

hodnocení

0x

Pokud jste se dívala na moje odkazy, tato kolečka se dají pořídit za běžnou cenu (i do 50,-Kč/ks) a není problém je vyměnit u jakékoli židle, která má jiný typ koleček; je třeba jen dodržet průměr čepu; ještě jednou odkaz a text "Kolečka pro kancelářské židle série A - otočné provedení + zátěžová brzda s uchycením na čep". Ne u všech židlí prodejce tuto informaci o kolečkách uvádí, někdy stačí dotaz na prodejce ...a někdy je výhodnější variantou kolečka dokoupit zvlášť...takže vyberete si "vaši"židli a pokud nemá kolečka se zátěžovou brzdou, tak dokoupit a vyměnit

doplněno 26.02.18 11:42:

Dívám se na vaše odkazy na židle a je tam uvedeno "třecí kolečka"= "kolečka se zátěžovou brzdou"- odhaduji, že na 99% je to tak; být vámi, tak zajdu do Jysku a zkusím kolečka na tom typu židle, kterou chci (židle bývají vystaveny); pokud se na hladké ploše bez zátěže špatně posouvají a po sednutí na židli lehce jezdí, mají třecí kolečka...kolečka se zátěžovou brzdou...sám mám velmi podobnou jak DALMOSE, taky z Jysku, sice provedení bez područek a je to tak...

hodnocení

Díky moc, ale právě židle vystaveny nemají, nelze proto vyzkoušet a nebo aspoň zkouknout. . Ale už jsem v obraze a můžu se ptát, když vím oč jde.

hodnocení

Děkuji všem, poradna nezklamala.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]