Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zatopit v kamnech v zimě?

Od: misa503® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den.

V domě v přízemí mám v místnosti kaborky a černá truba( asi 1mm silná ) 120mm do komínu je do pravého úhlu - asi 1m dlouhá od zadního vývodu nahoru a asi 1m dlouhá pak truba ke zdi do otvoru v komínu. V zadu u kamen mám originální redukci z kamen na 120mm(ze 110mm). Redukce je omotaná azbestovou šňůrou, takže je celkem natěsno.

V přízemí se nebydlí. Topí se jen příležitostně kvůli kytkám v místnosti. Komín je v rodinném domě vysoký 10m. V celém domě se nikde jinde netopí, máme všude jinde el. topení. V pátek jsem chtěl ráno kolem 6h v kamnech prvně letos zatopit. Venku byl silný mráz, kolem - 15st.

Komín vymeten a pročištěn od komíníka v roce 2017 v říjnu, pak se topilo asi dvě hodinu na zkoušku, vše v pohodě. Pak už se v roce 2017 netopilo.

Tento pátek jsem zatopil a od zadní redukce se mi začal pozvolně valit kouř do místnosti. Vyvětral jsem a pomalu topil dál a asi po 10min již nic do místnosti nekouřilo.

Slyšel jsem, že když se v kamnech dlouho netopí a venku je před topením velký mráz, tak se má zprvu topit jen málo nebo jen papírem pomalu než se ohřeje komín od mrazu.

Že prý komín nemá zprvu v mrazu tah.

Myslíte, že to je pravda?

Když budu topit až zase až v úterý , tedy za čtyři dny, kdy má být zase kolem - 15st ráno, tak budou kamna zase těch deset minut kouřit?

Kamna mi v žádných letech nikdy takhle nekouřila. Je asi pravda, že nikdy nebyl takhle silný mráz.

Děkuji za nějaké zkušenosti či nápady.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

4x

Zkuste nejprv zapálit pouze skrčené noviny,strčit je co nejdál ke komínu,a pak jak chytí tah zapálit vlastní oheň.

hodnocení

Dobrá rada, díky.

hodnocení

4x

Nevím, jaké máte Kaborky, ale ty, co jsem kdysi měl na chatě měly docela složitý odvod kouře. Studený vzduch pak tvořil v kamnech jakousi "zátku" a studený komín neměl dostatečný tah na protažení teplého kouře z topeniště. Řešil jsem to zapálením třísek na roštu a zároveň zapálením novin přímo v komíně (je potřeba snadný přístup ke komínovým dvířkům). Horký vzduch z novin, proudící bez překážek vzhůru komínem vyprovokuje potřebný tah a když ve správný okamžik komínová dvířka zavřete, snadno ten studený špunt z kamen vytáhne. Pak už to hoří normálně.

jendadd
hodnocení

3x

Mě se pro zatápění osvědčilo dělat zapálný knot . Vezmu list novin o velikosti A3 a pokapu ho voskem ze zapálené svíčky . Kapky po cca 5cm . Pak vezmu list a od rohu ho začnu rolovat do špagety cca 1 až 2cm v pruměru . Až je smotaná , tak udělám uzel . Takových uzlu nadělám celou bedýnku(co udělám ze svíčky)

Při zatápění vezmu dvě polínka, mezi něj ten knot a na to cca 3 až 4 štěpinky asi na 2 prsty tlusté . Pak zapálím a dřevo chytne , protože z toho novinového knotu jde velký plamen a hoří dlouho . Když právě zatápíte jen čistě z novin , tak je vždy hromada popela z papíru co se zadusí . Není potřeba proto dělat žádné třísky a dřevo hoří krásně.

janm*
hodnocení

2x

Zdravím

Nachystejte si na začátek topení vždy dvě plné hrsti suchých jemných smrkových třísek dají se udělat z jakékoli suché dřevěné desky či jiného kusu dřeva k topení.(pomocí ostrého "pracovního" nože /nejlépe něco jako kuchyňský nůž se slabým ostřím) ale opatrně na prsty!) Dejte podpalovač nebo noviny na to hrst nebo dvě těch suchých třísek do kamen podpalte nechte rozhořet. Komín kouřovod je studený tím v něm stojí studený sloupec vzduchu který je "těžší" pomocí třísek které snadno hoří komín rozehřejete, doporučuje se to i jen s těmi novinami, může být ovšem papír hoří jen krátce takže je lepší spálit hrst až dvě těch třísek a pak teprve pokračovat v topení dál.

paw*
hodnocení

2x
Jj, kominu musite dat precist noviny. Jak je promrzly, tak nechce mit tah. Zapalit a strcit.co nejdal do komina.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]