Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Nemá náhodou někdo nějakou zkušenost či nápad, jak bych mohl označovat snadno úhly 45 stupňů například na plech nebo jekl a podobně?
Prostě mám úhelník železný na 90st. Občas potřebuji udělat rysku na 45st. a myslím si, že by mohlo něco existovat, abych to nemusel pracně měřit z 90st.
Děkuji za případné nápady.
Dobrý den, použijte normální školní (plastový) trojúhelník a udělejte rysku podle něho. Zdravím!
Tazatel chtěl jednoduché řešení, tak si ten trojúhelník asi vyrobí sám . Jenom doplním, že ten školní (který já už používám léta) je hotový, přesný, za pár korun, oboustranný a hlavně je průhledný, což je při jeho použití velice výhodné.
jak pravně měřit z 90°, si udělj na úhelníku rysku, sestroj pomoví ní čverec a úhlopříčka je 45° nebo pomocí kružítka rozpul úhel 90°
A co si vyrobit příložný trojúhelník z plechu? Stačí třeba plech 20x21 cm, ten 1 cm ohnout do pravého úhlu, tím ti vznikne příložná hrana a pak už zbývající čtverec 20x20 rozdělíš šikmo přes úhlopříčku nůžkama a máš hotovo.
Samozřejmě že ten plech musí být čtverec podle toho úhelníku.
Sehnal jsem mnohoúhlé pravítko, je perfektní.
Zde odkaz : xdomacnost.cz/...
Podle školního pravítka si například nastavím 45 stupňů.
Je dobré na přenášení úhlů různých a podobně - viz video dole v odkazu.
Zdravím, když někdy rychle potřebuji 45 st. , tak si vemu list papíru třeba z časopisu či co mám po ruce a přeložím ho zešikma . Vím, že na žádné přesné strojírenské měření to není , ale pro obyčejné kutění dostačující.
Když potřebuji na stavbě pravý úhel tak postupuji podle Pythágorovy věty. Např. Strany 3m + 4m = přepona 5m. Tímto zpúsobem se dá také na stavbě udělat vodorovná čára pomocí hřebíku a metru - když není vodováha.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.