Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč komín hučí?

Od: tocy® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den.

Pokusím se vysvětlit můj problém s hučením komína. Až donedávna jsem měl na krbových kamnech starý slabostěnný kouřovod (150 mm) s vlnitými koleny. Kolena byly celkem 3 - vývod kouřovodu z horní desky krbových kamen HS Flamingo Espo II šel kolmo nahoru (asi 20 cm) do kolena, odtud vodorovně do vedlejší místnosti (asi 45 cm), odtud kolmo kolenem nahoru (asi 50 cm) do výše komínové zděře, v této výšce znovu do kolena a odtud vodorovně (asi 50 cm) do komína. Jedná se o starší dům s trochu komplikovaným komínem, který ve zdi vede z vedlejšího pokoje šikmo zpět směrem do obývacího pokoje a odtud teprve nahoru na střechu. Vše fungovalo, tah komína je výborný, komín byl neslyšný.

S ohledem na stáří potrubí kouřovodu a snad až příliš vysoký komínový tah jsem se rozhodl pořídit si nový kouřovod s komínovou klapkou. Kouřovod je z rovného černého materiálu a je veden takto - nahoře z krbu vede kolmo do komínové klapky, odtud kolenem vodorovně do druhé místnosti a odtud (ZMĚNA!) šikmo nahoru ke komínové zděři, do které je zaústěn přes 45° koleno. Vše funguje, komínový tah je asi ještě větší, ale dobře se reguluje přes páky primárního a sekundárních přívodů vzduchu na kamnech a komínovou klapku. Ale vyskytl se najednou problém s nepříjemným zvukem - jakoby hučení komína. Zdá se mi, že hučení vychází z komína a nese se přes nový kouřovod do místnosti. Zvuk se ozývá po zahřátí krbu až do jeho vychladnutí, i když jsou v ohništi jen uhlíky. Regulace přívodů vzduchu ani komínové klaply na to nemá vliv.

Čím to může být způsobeno a jak se toho zbavit?

Díky.

doplněno 23.02.18 09:08:

Doplnil jsem otázku ještě obrázky starého vedení kouřovodu. Na obr. 1 jsou vidět krbová kamna v obýváku a vedení kouřovodu do druhé místnosti, na obr. 2 je vedení kouřovoudu do zděře ve druhé místnosti. Dnes už nevede kouřovod ve druhé místnosti kolmo, ale šikmo.

Proč komín hučí?
Proč komín hučí? #2

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Jen můj názor - Píšete, že má komín větší tah. To způsobuje vyšší rychlost proudění spalin. Navíc jste do cesty spalinám přidal překážky - kouřové klapky. Spaliny, proudící větší rychlostí kolem klapek způsobují hluk, který může být tím větší, čím budou klapky víc uzavřené. Řešení mě nenapadá, snad jen snížit tah komína jinak, než klapkou.

hodnocení

0x

Souhlas s Magdonem.

hodnocení

Ale jak tedy snížit tah komína?

- kouřovod opět vést kolmo a vodorovně, tzn. zrušit šikmou část?

- regulátor tahu komína?

jendadd

Asi levnější bude opět vést koleno kolmo a vodorovně. Regulátor by bylo nejlepší , kdyby měl vzduch zvenku a nebral z interiéru . Zároven , tím že kouřovod vrátíte na puvodní místo , tak prodloužíte dráhu spalin (více se ochladí spaliny) a tím zvýšíte i učinnost předání tepla ze spalin.

bg

Regulátor tahu je dobrá volba pro eliminaci vlivu větru a optimalizaci tahu, ale má to dvě nevýhody.. ten vzduch do komína půjde stejně, akorát přes regulátor, který taky "hučí", ale může to být slabší zvuk než z kouřovodu. Druhá horší nevýhoda je ta, že správně nesmí být umístěn v obytných místnostech...

neo®

Zdravím komínový regulator používám něco málo přes rok a umistění v návodu je v místě topěniště. Jsou tam jiná omezení ,ale nenašel jsem že by nemohl být v obytné místnosti ,primarně určen pro krby a kamna. Já ho mám u kotla ,pokud bych měl krb byl by tam . Jeden z návodu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]