Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Strop rakosovy

Od: jirka* odpovědí: 15 změna:
Zdravím chtěl bych vědět jestli je blbost na rakosovy strop na deskách a v rozích fabiony.strop je škaredý má úvaha je taková na strop přímo našroubovat SDK 9.5 desky jsou zdravé a strop rovný tak jestli to nebude dělat neplechu díky za rady.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Není to blbost, pokud to máte vymyšlené do detailu. Pokud dáte vruty po 15-20cm, bude to OK.

sollik*

Jen doplním - doporučená rozteč šroubů je max. 17 cm, počítejte ale s tím, že se občas trefíte do mezery v prknech, na stropy se prkna naschvál rozštípávala, aby byla menší spotřeba.

Co se týká tloušťky SDK, profící "prý" 9,5 mm vůbec nepoužívají. Ale dělá se s tím líp, než s 12,5 mm zvlášť pokud to člověk dělá sám. Deska SDK 12,5 mm váží 22 kg a hodit to v jednom na strop a přišroubovat není nic moc. Osobně jsem si na to vyrobil dvě stojky ve tvaru T, na to vodorovné prkno nasadil izolaci na vodovodní trubky a zafixoval izolepou. Tyhle stojky si připravím (opřu o zeď nebo o štafle), desku mlasknu na strop a vyšprajcuji těmi Téčky. Pak od střebu do krajů šroubuji. Jo a ještě na zemi si na desku namaluju rastr pro šrouby. Ono je to víceméně jedno, stejně se to pak přetmelí, ale mám rád, když práce i průběhu hezky vypadá.

janm*

Já mám třeba někde ještě klasický strop desky + rákos + omítka a prkna tam rozštípána nebyla, normální prkna vcelku klasicky vedle sebe vyskládané bez velkých mezer , "na těsno".

sollik*
hodnocení

1x

Což o to, našroubovat nebude problém, ale co s těmi fabiony? Ty buď omlátit, zarovnat, přeštukovat ... nebo vytvořit klasický rošt a strop o něco snížit. Jediné co by mohlo někomu vadit je, že zdi budou původní tedy hrbolaté a strop hladký. Ale i ty zdi by se daly srovnat...

repkin*
hodnocení

1x
Fabiony osekat a verte mi,ze rakos rovny neni,to vim z vlastni zkusenosti.
Ja rakos strhnul,nad nim zateplil,udelal rost a sdk.

jirka*
hodnocení

0x
Osekani fabionu je jasné a pak i štukování stěn aby nějak vypadaly .no na stim rákosem rozhodně tak nejsou vlny a propadliny to sem měřil 3m latí hliníkovou jde Oto aby mi ty Sadrose nespadaly na hlavu :)

jabraka*
hodnocení

0x

Na strop nalep sádroš,pojisti vruty.Fabiony sekat nemusíš,použij na zakrytí spár polystyrenové dekorační lišty.Stykové spáry zatmel akryltmelem,a vymaluj.

JABRAKA

hodnocení

0x

Dobrý den, též záleží, jakou kvalitu požadujete, strop že je škaredý a s fabiony, ono se to ohledí, málokdo se na strop dívá, na druhou stranu zase málokdo už stropy omítat umí nebo se mu do toho chce (ale i v dnešní době to lze, proč ne) Možná jen přeštukovat stávající, třeba stačí jen ten vymalovat... A k tomu SDK: 9,5mm zásadně na to nepoužívat (tato tloušťka je určena na jiné účely), použít tu 12mm alespoň, abyste pak někdy neplakal nad výdělkem. Ta SDK12 se dá i na strop v jednom dát, dělal jsem to doma, pomocí dvou rukou, hlavy na dočasné "přichycení" uprostřed a pak dvou desek, pečlivě nachystaných pro tento manévr, aby se na ně dalo dosáhnout, zatímco to tou hlavou držím. Odřeniny jsem neřešil, poněvadž pak jsem provedl jen to základní tmelení s páskami, SDK potáhl lepidlem s perlinkou a na to dal klasický vápenný štuk. Mně se ty úplně rovné omítky nelíbí, a pak jsem tím také zvýšil pevnost té konstrukce.

Nevím ale dle mne je to prasárna.SDK na to perlinka s lepidlem a pak ještě štuk.Navíc místo zpevnění jste jen zatížil konstrukci a zbytečně prodražil.To jste mohl rovnou na omítnutý palach natáhnout nový štuk-vyšlo by to nastejno a ale řádově cca o 100kč/m2 dražší!

tazatel -pkd to máte promyšlené-není co řešit.

Naprosto souhlasím s Dieslem.

ojirka
hodnocení

0x
Ještě mě napadlo dát SDK přilepit montážní pěnou nizkoexpanzni a přišroubovat vruty do stropu tam by už neměl být žádný problém? Si myslím

Pěnou si to jen zbytečně o pár korun prodražíte!

hodnocení

0x

ojirko, jako velký zastánce lepící pěny se domnívám, že v tomto případě je to k ničemu.

Snad jen že ušetříte 1/3 šroubů.

ojirka
hodnocení

0x
Nemyslím to že bych nahradil šrouby pěnou ale jen to tím pojistil pro jistotu

OK, pokud pojistit, tak ještě mezi pěnu dát flexibilní lepidlo, jen pro jistotu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]