Nejste přihlášen/a.
Plánuji společně s mým truhlářem atypické řešení interiérových dveří. K tomu bych potřeboval mít připravený dokonale svislý a na sebe kolmý stavební otvor pro dveře vč. štuku. K realizaci budeme potřebovat nalepit obložky mamutem na vnitřní stěnu (boky a vrch) otvoru (ne klasicky i ,,za roh´´). Do obložky půjdou skryté panty a na ně dveře. Z druhé strany magnetický zámek.
Jak nejlépe na takový stavební otvor?
V současnosti máme na místě osazeny klasické dýhované obložky Sapeli (10 le staré).
Opravdu si nedovedu představit že by to někdo dokázal tak přesně nahodit, zaštukovat a zahladit, aby to bylo přesně do pravého úhlu, boky svislé podle vodováhy a zároveň i přesně stejně dodržená síla zdí po celém obvodu kolem dokola a ještě vršek rovný podle vodováhy. Viděl jsem už hodně zedníků, ale nikdo neumí tohle všechno dodržet, jedině to udělat co nejpřesněji a pok už to do dokonalosti dobrousit, ale i tak tomu moc nevěřím, že se to povede.
Ale na druhou stranu každý můžeme mít jinou představu o rovinách zdí.
Neporadím, jak udělat takhle přesně otvor.
Ovšem, připadá mě, že to bude nějaký atyp, kde budou vlastně jen špalety a bez obložek, kterí skryjí spáru mezi dřevem a stěnou. Pokud to je tak, velmi, ale opravdu velmi bych se obával neustálého praskání na přechodu zeď - dřevo.
Pokud to je jinak, beru svá slova zpět.
Tak já něco takového doma mám. Ovšem je to, jak píšou oba předchozí rádci, tj. přesnost je omezená, nikdy jsem to záměrně neměřil, ale určitě to nebude přesnější, než v nějakých 2-3 mm. Kdysi jsem posouval dveře v příčce ze siporexu, dozdíváno ytongem, řádil jsem na tom snad týden. Původní otvor rozšířen odvrtáním - jedna díra vedle druhé, vrták cca průměr 6-8 mm, podle ocelové příložky. Potom stará pilka zlodějka, v místech armování plátek pilky na železo. Na druhé straně dozděno ytongem. A nekonečný proces kitování a broušení. Otázkou je svislost původní stěny, tam jsem měl možnost rovnání omezenou. Celé to mělo sloužit pro dodatečné nasazení dělené ocelové zárubně, ale pořád tam máme jen holý stavební otvor. Stejně jako @jenyk si nedovedu představit funkční obložku bez lemu. Alespoň malého.
Tak já přidám trochu teorie, jak bych se té přesnosti snažil dosáhnout. Pokud bych opravdu chtěl přesné úhlý, lepil bych na ostění dveří sádrokarton tak, aby byly na sebe dokonale kolmé vodorovná část se svislou. Lepil bych na hustší lepidlo nebo spešl tmel od Rigipsu, který se používá na suché omítky. A k tomu bych používal digitální úhloměr, kde máte přesnost téměř 100%. Nepoužívat nízkoexpanzní pěnu, ta do zaschnutí nekontrolovatelně pracuje a rozpíná se.
Potom bych klasicky nalepený sdk zatmelil atd...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.