Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Parkování v obytné zóně, vyježděný vjezd

Od: angryblondie odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

obracím se na vás s prosbou o pomoc v řešení situace ohledně parkování v okolí domu se zahradou.

Bydlíme na menším městě, naše zahrada je situovaná mezi dvě ulice - tzn., že máme dva vchody - spodní a horní.

Spodní ulice je označená jako obytná zóna a neustále nám někdo parkuje téměř před vrátky, kde není označeno místo pro stání. Jsou situace, kdy se ani ze vrátek nedá vyjít jinak, než přes trávu. Pokud by bylo třeba z vrátek vyjet třeba s károu, nebylo by to možné. Přičemž na levé straně od vrátek jsou dvě místa pro parkování. Ústní domluva s majitelem parkujícího auta je zbytečná, přijíždí a odjíždí několikrát denně a nebude parkovat jinde, i když je tam volné místo. Na svém vlastním dvoře parkovat také nebude, zřejmě je otevírátní vrat moc pracné. Všechny jejich návštěvy parkují na stejném místě. Majitel auta se stále diví, že nám to vadí a ohání se tím, že je to obecní a že nám do toho nic není. Že se podle zákona má parkovat pouze na vyznačených místech ignoruje. Dá se v této situaci něco podniknout? MP sice máme, ale momentálně je podstav a MP zcela nefunguje. Nevidíme důvod, proč by nám měl někdo neustále stát před vrátky, když je místo pro parkování jasně vyznačeno.

Druhý problém je v oblastní horní ulice - před našimi vraty je zpevněný výjezd částečně štěrkem. Podél našeho plotu přes několikeré výzvy taktéž parkují sousedé, kteří jsou líní jít do svého domu delší trasu, rozjezdili nezpevněný travnatý povrch a vyjezdili koryto podél silnice (nevyjíždí kolmo, ale najíždí do silnice postupně, takže jejich rozjezd spíše připomíná start letadla). Když to ještě vymele voda, nemůžeme kolmo na ulici vyjet, aniž bychom nedřeli podvozkem o silnici. Opět jsme upozornili sousedy (jednak o tom, že na zeleném se neparkuje, což ignorovali, neboť je to obecní a tam si přeci můžou dělat co chtějí, není to naše), aby nám přes vjezd nejezdili, nebylo nic platné. Jednou jeden z nich vyslyšel prosbu, aby přispěl na štěrk, kterým se dosype koryto, tak místo štěrku nasypal do koryta písek, který první déšť spláchl do jediného minikanálu, který v celé oblasti je a ucpal ho. Veškerý odpad z polí, který se pak valil po silnici skončil v naší zahradě. Pozemek je obecní, plánuje se výhledově kanalizace a chodníky, nicméně zatím se neděje nic. Z chování sousedů jsme zoufalí, vždy jsme měli vztahy dobré, ovšem zřejmě do té doby, než jsme po nich začali něco chtít. V tu chvíli se tváří, jako bychom jim nikdy v ničem nevyšli vstříc a jako bychom po nich chtěli nějakou strašně složitou a nesplnitelnou věc. Prosím o radu, jak se v takových případech chovat, nemáme bezedné peněženky, abychom co čtvrt roku kupovali štěrk a dosypávali to, co jiní vyjezdí. Naše výjezdy ze vrat nejsou tak časté, abychom byli schopni štěrk vyjezdit za tu dobu sami. Absolutně nechápeme jejich chování, jiní lidé z ulice si svoje "území" brání též a nejsou za blbce, zatímco my jako blbci vypadáme a přitom chceme uplně stejnou věc.

Zdá se nám to jako bezvýchodná situace, přijde nám, že jsme "selským rozumem" v právu, ale ostatní to nijak nerespektují. Samozřejmě jsme ochotni se bavit o nějakém kompromisu, myslím, že pokud by se rozhodli vjezd společně udržovat, nebyl by problém, že přes to jezdí, ale z jejich strany není žádný zájem na řešení této situace.

Díky za nápady a postřehy :).

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Opět jen zírám. Jestliže nefunguje MP, od čeho tam máte PČR a Obecní (Městský) úřad? A pokud nemíní řešit, mají nadřízené orgány.

angryblondie
hodnocení

Řešila jsem s obcí ústně kdysi stání na trávníku, než ho rozjezdili, ale jelikož je to vedené jako obecní plocha a nikoli zeleň, parkovat tam prý smí. Pokud by to měli řešit u nás, museli by v celém městě a to se jim nechce. Takže nic.

achjo
hodnocení

1x

Píšete. že "jiní lidé z ulice si svoje "území" brání též a nejsou za blbce, zatímco my jako blbci vypadáme a přitom chceme uplně stejnou věc."

Je to dost zvláštní, že se tak chovají jen vůči Vám. Proč to tak je musíte sami hledat.

Co se týče vyjetých kolení na obecním pozemku, za to zodpovídá obec - žádejte písemně obecní úřad o opravu.

Vyhláška o provozu na pozemních komunikacích (nechce se mi vyhledávat jehí číslo a paragraf) zakazuje stání tak, aby bránilo vjezdu na místa mimo komunikaci a výjezdu z nich - zahrady, dvorky, garáže apod. Řešte to tak, že zavoláte policii. Nahlaste, že nutně potřebujete vyjet s autem (s tím se postavte k výjezdu, aby to bylo aktuální) a nějaké vozidlo Vám zablokovalo výjezd.

Nám se také stávalo, že nám někdo blokoval výjezd z garáže. Nebyli to zlí sousedé, ale různí lidé, kteří chtěli ušetřit za placené parkoviště o 100 m dál. Když to bylo ve dne, tak jsme volali polici. Pokud se tam někdo postavil večer, tak jsem mu povolil ventilek na levém předním kole (LP proto, aby to řidič viděl a neodjel s prázdným kolem). Pomohlo to. Ale pokud by jste to chtěla také vyzkoušet, tak pozor, ať Vás při tom nikdo nevidí - to by se obrátilo proti Vám, že poškozujete cizí věc.

achjo,

je to zákon 361/2000. Tazatelka podle upřesnění místa tam nemá vjezd, ale branku na vchod do domu. Každopádně se ale v jejich ulici nesmí parkovat.

hodnocení

0x

Dodejte přesné označení místa, nejlépe GPS v některé mapě. Podle jednostraného popisu nelze dávat relavantní vysvětlení.

Kdo je vlastník, rozježděné cesty?

doplněno 19.02.18 20:55:

Asi mi něco uniká. Koukám na křižovatku Havlíčkova - Vodární, vidím značku obytná zóna, ale nevidím jedinou značku pro parkování. Je tam nějaká značka, umožňující parkování? Jinak tam nesmí nikod parkovat.

angryblondie
hodnocení

Jedná se o prostory:

spodní ulice: 49.7112278N, 13.2123669E - na mapách je přesně vidět, jak jsou namalovaná stání, bod je přesně v místě, kde je zaparkované auto mimo stání

horní ulice: 49.7107897N, 13.2120814E - zde jsou viditelné vyjěžděné koleje, v bodě, který jsem označila, máme vjezd do vrat - i přes korunu stromu je viditelné, že si sousedi dělají z našeho vjezdu runway

angryblondie
hodnocení

Vlastníkem celého pozemku mezi plotem a silnicí je obec, už jsem se dnes informovala, zda se nedá prostor třeba pronajmout, abychom mohli vypakovat alespoň ty rejdice v té trávě. Čekám na odpověď.

Milane, je to přesně jak říkám: Od čeho máme PČR a Městský úřad. Tyhle dva orgány by měly zjednat pořádek ve smyslu zákona.

angryblondie
hodnocení

Na to jsem dnes už také narazila, když jsem hledala informace. Pokud vím, nikde tam žádná značka P není.

satame, tazatelka ví o policii, ale potřebuje nějaké rady, ohledně parkování. Já zatím zjišťuji, jak je to u nich legislativně ošetřeno, zatím vidím, že se tam parkovat na ulici nesmí.

Jak jí policie pomůže se štěrkrem?

Milane, promiň, ale štěrk neřeším, je to věc podružná. Řeším tak jako ty to, že tam nemá nikdo co parkovat. A to je věc pro PČR a MěÚ.

OK, tak už jsme dva se stejným názorem. Opět.

angryblondie
hodnocení

Našla jsem informaci, že v obytné zóně již nemusí být další značka pro parkování a je to odlišeno pouze strukturou povrchu.

Parkovací stání

TP103 potvrzují prověřenou praxi z mnoha realizací, kdy parkovací stání je vyznačeno odlišnou strukturou nebo barvou povrchu. Vedle parkovacího stání je nutné zachovat volný průjezd šířky nejméně 3,00 m.

Poznámka: Obecná právní úprava (zákon č. 361/2000 Sb., § 25, odst. 3) stanoví povinnost ponechat při stání volný jízdní pruh o šířce 3,00 m pro každý směr jízdy. Označení parkoviště v obytné zóně je ve smyslu zákona č. 361/2000 Sb. místní úpravou provozu nadřazenou obecné úpravě. Ponechání volného jízdního pruhu o šířce nejméně 3,00 m není z tohoto hlediska v rozporu s právní úpravou.

Musím tedy poschánět info, o Vaší citaci "Parkovací stání TP103 ". Ze kterého to je zdroje?

Nicméně se domnívám, že když zaparkujete, nezůstane od obrubníku 6 metrů volných. Takže stále se tam nesmí parkovat.

že by zde? dopravniinzenyrstvi.cz/...

Ale tam není nic o tom, že by se povrchem menil předpis o parkování..

stání je dovoleno jen na místech označených jako parkoviště,

Podle mne tam musí být značka.

hodnocení

0x

@angryblondie - Řešila jsem s obcí ústně kdysi stání na trávníku
Chyba - se všemi institucemi se jedná písemně. Buď doporučený dopis s doručenkou nebo přímo do protokolu a v obou případech trvat na svém zákonném právu být informován, jak byla stížnost (či jiná záležitost) vyřízena. Samozřejmě doložit důkazy, např. fotky, doklady o nákupu štěrku apod. Když se vám informace nedostane, obrátit se na příslušný nadřízený orgán.

Možná by nebylo od věci stejným dopisem vyzvat i místní "škodiče", aby se podobného jednání zdrželi - i když neodpoví, máte v ruce další doklad, že jste konali.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]