Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na posloupnost zapojení proudových chráničů, resp ověření zapojení elektrikáře. Mám v RD novou instalaci, v jisticove skříni v domě( před kterou je ještě skříň s hodinami a 3f jističem) mám na přívodu od hodin 3f jistič s proudovou ochranou 25A, 30mA. Za ním klasické 16A jističe pro okruhy. Nyní mi pro koupelnu(nový okruh zásuvek) přidali 1f jistič s proudovou ochranou. Pro fázi je 3f proudak nadřazený tomu koupelnovemu, N a PE je pro tento 1f jistič s proudovou bráno hned z přívodu (od hodin). A teď k problémů: cokoliv zapojíme do zásuvky v koupelně, která je chráněna tímto 1f proudakem, tak nám vyletí ten 3f hlavni proudak. Primárně si myslím, že není v pořádku, že i koupelnový 16A jistič s proudakem, tak i hlavní 3f s proudakem, má hodnotu vybavení (?) 30 mA. Nemělo by to být nějak kaskadove za sebou jako u klasických jističů? Tedy jít sestupně? Je problém jen ve stejných vybavovacich proudech, nebo ještě jinde? Vyměnit hlavní 3f jistič s proudovkou např za 100mA? Všechny věci v bedně jsou od Eatonu. Díky za radu.
ten N pro jednofáz nejde přes ten hlavní chránič? pak to musí lítat, protože fáze jde přes 3f chránič , ale N nejde, takže to ten 3f Chránič bere tak že fátí přes něj teče proud , ale Nulákem se nevrací...takže vyhodí
řešení to má dvě: buď vezmete N za 3f chráničem, nebo a to bych pregeroval- vezmte i fázi pro ten 1f chránič , před 3f chráničem stejně jak je bráno N.
Nehrozí pak to, že to může mást? Tedy že v domění, že 3f jistič v bedně vypne vše, tak nedojde k vypnutí okruhu koupelny?
Jak to bývá běžně? Dá se klasický 3F jistič a za ním se naháže několik 1F jističochráničů pro jednotlivé okruhy? Nebo se dá jeden 3f jističochráníč a pod něj už jen klasické 1f jističe?
běžně se to dělá tak, že se 3f chrínič dává na 3f stroje samostatně, a ostatní 1f okruhy se dávají buď na samostatné chrániče-třeba koupelna, kuhyň, kromě lednice... a další okruhy 1f se třeba chrání společně. Pokud je to nová instalace to co máte, pak by to měl polisovat projekt..
A cpe se to do rozvaděče s jističi, nikoliv k hodiná, nebo jak to máte.
právě že když vám vypne 3f chránič vše, tak vám vytečou mražáky a lednice.. proto se okruhy pro tyto spotřebiče přes chránič nedávají. Vypne-li 3fchránič nevíte, kde závadu hledat, vypne-li některý z 1f chráničů hledá se vada daleko jednoduššeji..víte co přes který chránič máte...doporučuji udělat si soupis okruhů co je na kterém chrániči.
Nemám to u hodin. U hodin je jen f jistič. za ním pak v bedně v domě je ten zbytek.
Vyhodím tedy 3F FI, nahradím 3F jističem a za něj dám 1F FI na místa, kde je nějaký styk z vodou, tedy koupelna, kotel, a kuchyně bez lednice.
Díky za rady
Neni to dobrý nápad. Zásuvky MUSÍ být přes chránič všechny (snad jen kromě lednice) a světla vlastně taky. Pokud současná instalace sloužila dosud dobře, není důvod ji měnit, svým návrhem bezpečnost jen zhoršíš. Nový chránič pro koupelnu vyhoď úplně, nebo ho i s jističem zapoj před centrální chránič. Radeji si zkontroluj instalaci v nové koupelně (rozměry, pospojení atd), vypadá to, že to zapojoval spíš nějaký zedník, který to moc neumí a navíc si svou práci ani nezkontroloval.
Tak jsem tedy dle rad přepojil správně N 1f FI, který jde nyní přes hlavní 3f FI, přes který šla původně jen fáze. Tak už to nevyhazuje, ani při testu 1f FI nelítá hlavní 3f FI, přesto že hodnoty vybavení jsou u obou FI stejné. Nechat tak, nebo do budoucna vyměnit 3F FI za 100mA, aby šly hodnoty kaskádovitě?
Tak ještě jednou. Chrániče se za sebe neřadí, nic tím nezískáš, jen problémy. Navíc pro domácí okruhy je předepsaný chránič 30mA. Nový chránič zapoj paralelně ke stávajícímu centrálnímu, nebo ho zruš úplně (tedy ten nový).
to co jde přes chránič fázema se MUSÍ přes něj vrátit po N, není-li tomu tak, bere se to jako únik proudu a chránič vypadne...
Dobrý den, zřejmě máte chalupu zapojenou na centrální chránič 3F a ten 1F pro koupelnu tam dali. Není to zbytečnost? Osobně jsem to v chalupě své řešil tak, že přívod je prostý, 3F věci jsem dal na FI3F, 1Fvěci jsem dal podle fází, na každou fázi jeden 1F chránič, a to v obou podlažích (když se něco pos..., spadne jen ten, a vím, kde zhruba hledat chybu, když se použije jen jeden 3F hned na přívodu, pak hledej...) Pravda, je to řešení nejlevnější, předpisům vyhovuje, v rozvaděči zabere nejméně místa, ovšem v praxi to nejhorší, pokud dojde na potíže. Ve Vašem případě, kdyby chtěli dát tu koupelnu samostatně, pak F a N musí dát hned z přívodu, nikoliv až za ten 3Fchránič (a možná to i zle zapojili)
Neviděl bych to tak černě. Pokud používáte seriozní zařízení a rozvody jsou řešeny v souladu s předpisy, tak se nehrozím žídných problémú s chráničem. Dělám v oboru celý život anikdy nebylo tak zle že by to stálo za nervy...
Sám jste si napsal, že to vyskakuje, protože je nulák vzatý před prvním fi, to stim kaskádovánim nesouvisí. Ale kaskádování smysl má i u chráničů, aby nevybavovali při chybě v jednom okruhu oba chránicě a pak byla tma všude. Mnohdy se taky unikající proudy z různých okruhů nasčítaji tak, že ten první 30mA vybavuje i když neni přítomna chyba, proto 100mA. V praxi se ale radši použije vícero chráničů 30mA a ten 100mA se dá hned za elektroměr kvůli prevenci požáru při poškození vedení k podružné rozvidnici.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.