Nejste přihlášen/a.
Zakoupila jsem si v e-shopu měděný hrnec. Podle názorného nákresu v nabídce je zhotoven takto:
MASIVNÍ silnostěnné 2,5 mm (!) SENDVIČOVÉ provedení ze 3 různých kovů.
vnitřní vrstva z NEREZU
střední vrstva HLINÍK
vrchní vrstva MĚĎ
Ve spodní části INDUKČNÍ DNO
Podle popisu použity kovy magneticky nevodivé. Vodivé by mělo být jedině dno. Při přiložení magnetu k tělesu hrnce tento silně přilne - jak na vnější, tak i na vnitřní straně. Můj dojem: těleso hrnce železné - poměděné. Ověřit si to poškrábáním povrchu hrnce nechci.
Zvažuji oslovit ČOI - pro klamavou reklamu u e-shopu. Pokud má někdo s tímto typem nádobí zkušenosti atd. - prosím o vyjádření. Nerada bych poškodila prodejce.
Dobrý večer,vůbec se neznepokujte.Hrnec je vyroben ze sendvičového materiálu,které jsou vyráběny tak,že na základní
materiál (nerez ocel) je naplátován další materiál(v tomto př. hliník a měď).Plátování probíhá ve válcovací stolici za vy-sokých tlaků,tím dojde k difuzi,kdy atomy jednoho materiálu difundují (přechází) do druhého materiálu a opačně.Tím
dochází k dokonalému spojení(jako by se jednalo o jeden materiál).Vstupní materiály jsou ve formě pásů.Proto nic
neškrabte,Měď je na hrnci ,aby došlo k dobrému a rovnoměrnému přenosu tepla(po stříbře má nejlepší tepel.vodivost).
Hliník udržuje teplo(odráží teplo,které by chtělo z něho"utéct" zpět).Pokuď jde o nerez.ocel ,jedná se o slitinu železa,niklu
a chromu-to je základ.Může být magnetická,nebo nemagnetická, Záleží na hutnickém zpracování a zde má pravdu
@ra 2 5 2 (ocele se vyrábí v různých jakostech).To,že chytá magnet z obou stran je v pořádku.
fero
Děkuji za odbornou odpověď. Odkaz na hrnec, který jsem zakoupila s popisem je zde: dedra.cz/...
fero: výborně vysvětlené. Kdybych mohl, dal bych vám také bod.
Měď se používá pro své výborné mechanické i tepelné vlastnosti a zřejmě není přímo ve styku s potravinami. Středověké i novější a asi i nejnovější měděné nádoby pro přípravu pokrmů se pocínovávaly, byly z vnitřní strany pocínované. V dnešní době zřejmě kryjí nějakou další vrstvou, možná s nějakou slitinou (nikl?) aby měď nepřišla přímo do styku s potravinami a nemohla tak škodit zdraví.
Ještě i v minulém století jezdili tak zvaní "kotláři", kteří měděný kotel nad ohněm rozpálili a na vnitřní straně pocínovali. Starší lidé jistě pamatují i měděné, uvnitř pocínované prádelní kotle v domácích prádelnách.
Podle mne je to v pořádku.
Měď má být pouze napovrchu hrnce. Jinak je to zdraví nebezpečné.
Abyste mohla hrnec používat na indukčním sporáku, tak musí být vodivé.
Hliník se používá pro dobrou vodivost tepla.
Porovnejte dva druhy měděného nádobí.
Firma Dommo, která dodává nádobí Reserve. je vhodné pro indukci, protože obsahuje 4 vrdtvy - měď, hliník, nerezová ocel, nerezový povrch.
A Mauviel , která dodává nádobí pod názvem M‛tradicion se skládá ze silné vrstvy mědi a cínové cložky. pokud byste chtěla vařit na indukci potřebujete mezivložku /redukční/.
Takže záleží, jaký typ nádobí jste koupila.
Měděné hrnce jsou velice drahé a i ta mezivložka něco koštuje.
Existuje ještě jeden typ nerezového nádobí, které má měděné jenom dno - vnější.
Nerezové nádobí mám již dlouho, jmenuje se HWD /levnší než Zepter. A nené vjodné na indukci, magnet z něj spadne, indukce se nezapne.
Dnes již koupíte nerezové nádobí, které povětšinou na indukci dáte. Vše se dá vyčíst ze dna nádobí, kde jsou piktogramy.
oprava - ,,levnější než Zepter. A není vhodné,, to je nasekaných chyb.
Jinak dejte nám odkaz na ten obchod, třeba se k něčemu dobereme.
Nerez, ktorý sa dá kaliť je magnetický a zároveň aj drahší.S iným nerezom,ktorý by bol magnetický som sa nestretol a to som sa vyučil v podniku,kde sa robilo skoro všetko z nerezu,potravinárske stroje.Úsudok si spravte sama.
Takže kľudne môže byť materiál,čo je na dne aj na bokoch.
Dobrý den,pro @ ellis -koupila jste si určitě kvalitní nádobí,zbývá než popřát,uvařit hodně dobrých jídel a tak udělat
radost sobě i všem přátel kolem Vás.
Pro @ hostsary-nepíši zde pro bodování,ale přesto děkuji.Jinak plátované materiály se u nás používaly od 80 let
(co já vím),konkrétně to jsou nábojnice do pěchotních zbraní(samopaly).Po r.1989 si tak "naběhli" někteří tz.sběrači
kovů,kteří v domnění,že nesou do sběr.surovin mosaz,po kontrole magnetem byli zklamáni,že mají kusy ocel.plechu.
(Donesli zbytky pasu po vylisování)
Plátovaný neželezný kov je většinou v tloušťce cca 0,05 až 0,6 mm.
Nechápu jen jednu věc.Magnetické kovy jsou i jiné než železo,či ocel.Nikl ,neodym bor.To jsou magnety zítřka.Jen ten hliník(odstěhoval se do ...) mi tam falíruje,proč tam figuruje?tepelnou vodivost má menší jako měď,mechanicky také nic moc.V těch sendvičích je zevnitř nerez ocel a na ní měď,silně poniklovaná.Dnes se tyto sendviče už dělají galvanicky.
Když,tak bych hrnec koupil jen od renomované firmy.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.