Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozvod tepla od krb. vložky

Od: shinok odpovědí: 12 změna:

Ahoj, máte někdo zkušenost s rozvody tepla od krbové vložky do patra? Nevím jestli je lepší jít potrubím od krbu až na "půdu" tam mít ventilátor a dál rozvést do všech místností skrz strop (tady ale vzniká problém vždy projít trubkou pr.150 skrz vatu a parozábranu a vyústit v sádrokartonu), nebo jít v podlaze a zaseknout výustění do zdi ... Který způsob může být efektivnější?

Rozvod tepla od krb. vložky

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jenda2*
hodnocení

0x

Rozvod horkého vzduch se vzrůstající vzdálerností silně slábne. Výkon takového ventilátoru už nebude v řádech Watů ale více. Toto není vhodné řešení. Podívejte se na řešení rozvodu horkého vzduchu v hradech. Co nejširší a nejkratší průduch a zespodu vzhůru. Nikdy ne opačně. Jde to proti fyzikálním zákonům.

shinok
hodnocení

díky za postrčení správným směrem, zaměřil jsem se na zákon termiky, pokud potáhnu teplovodní rozvody abych docílil jakoby komínový efekt, tak nebude potřeba ani ventilátoru ... *jasne*

hodnocení

0x

Není náhodou ta krbová vložka teplovodní?

shinok
hodnocení

v mém případě není ,,, ale jsou i teplovodní

hodnocení

0x

Přívod do podkroví mám proveden do pokojů bez ventilátoru. Před stavbou jsem se ubíral myšlenkami jako vy, ale bylo mě to rozmluveno krbařem. Právě porušení parozábrany a chladnutí vedení na půdě. Znovuprohřátí vedení a velké ztráty tepla.

shinok
hodnocení

takže to máte řešeno přibližně nějak tak, jak jsem poslal na fotce...

shiny
hodnocení

řešil někdo rozvody teplého vzduchu v podlaze plech. potrubím 150x50? Zajímá mě jestli bez použití ventilátoru "samotížně" dojde teplý vzduch i do poslední mřížky v podlaze, když cestou jsou ještě 2 výdechy. Na obr. fialová-trasa, zelená-výdechy

Rozvod tepla od krb. vložky #2
jendad

Dobrý den . Nějak nechápu jak by to samotížně mohlo fungovat . Teplý vzduch stoupá vzhuru . Pokud by to měla být samotíž , tak se podívejte na samotížné topení u vody. Musí tam být dvě trubky a to teplá a studená vracečka.

Za další mám zkušenost , že chladný vzduch je těžší a vytváří u podlahy nehybnou vrstvu. Na chatě normálně mám v jedné místnosti kamna a druhou se mě nejlépe osvědčilo vytopit tak , že dám mezi dveře stolní ventilátor na zem a foukám studený vzduch do vytopené místnosti. Teplý vzduch se automaticky přenese do nevytápěné místnosti . Ten je mnohonásobně lehčí. Ventilátor stačí pustit na malé otáčky a je to podstatně efektivnější než foukat horký vzduch.

miso*

Pokial je zdroj tepla o poschodie nizsie, tak pri spravnom zvacseni dimenzie potrubia a namontovani mriezok na dvere by mozno prve styri mriezky mohli nieco vykurit. Najvzdialenejsie dve mozu byt uz problem.

Ak je to jedno podlazie, tak bez ventilatoru ani ranu.

shiny
hodnocení

Zdroj tepla "krbova vložka" je o patro níž, flexibilním potrubím asi 1m bude přiváděn horký vzduch z prostoru krb. vložky a v patře to rozdvojím jako na obrázku. Asi bude třeba to zkusit a možná koupit mřížky s žaluzií a ty bližší přivřít aby se teplo rovnoměrně šířilo. Jsou i malé ventilátorky přímo pod mřížku, aby vytvářeli podtlak v potrubí, ale zase to je několik elektických komponentů navíc

jendad

Pak by to mohlo fungovat , ale jak jsem psal musí mít cestu zpět chladný vzduch z místností ke vložce. Musí to prostě obýhat jak voda v topení.

shiny
hodnocení

dobře, nechám udělat do dveří vespod mřížky ať se chladnější vzduch může vracet zpět jakoby ke krbu vlastně jde o docílení cirkulace, jde o novostavbu takže dveře budu teprve řešit, ok díky za reakce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]