Nejste přihlášen/a.
Ahoj, máte někdo zkušenost s rozvody tepla od krbové vložky do patra? Nevím jestli je lepší jít potrubím od krbu až na "půdu" tam mít ventilátor a dál rozvést do všech místností skrz strop (tady ale vzniká problém vždy projít trubkou pr.150 skrz vatu a parozábranu a vyústit v sádrokartonu), nebo jít v podlaze a zaseknout výustění do zdi ... Který způsob může být efektivnější?
Rozvod horkého vzduch se vzrůstající vzdálerností silně slábne. Výkon takového ventilátoru už nebude v řádech Watů ale více. Toto není vhodné řešení. Podívejte se na řešení rozvodu horkého vzduchu v hradech. Co nejširší a nejkratší průduch a zespodu vzhůru. Nikdy ne opačně. Jde to proti fyzikálním zákonům.
Dobrý den . Nějak nechápu jak by to samotížně mohlo fungovat . Teplý vzduch stoupá vzhuru . Pokud by to měla být samotíž , tak se podívejte na samotížné topení u vody. Musí tam být dvě trubky a to teplá a studená vracečka.
Za další mám zkušenost , že chladný vzduch je těžší a vytváří u podlahy nehybnou vrstvu. Na chatě normálně mám v jedné místnosti kamna a druhou se mě nejlépe osvědčilo vytopit tak , že dám mezi dveře stolní ventilátor na zem a foukám studený vzduch do vytopené místnosti. Teplý vzduch se automaticky přenese do nevytápěné místnosti . Ten je mnohonásobně lehčí. Ventilátor stačí pustit na malé otáčky a je to podstatně efektivnější než foukat horký vzduch.
Zdroj tepla "krbova vložka" je o patro níž, flexibilním potrubím asi 1m bude přiváděn horký vzduch z prostoru krb. vložky a v patře to rozdvojím jako na obrázku. Asi bude třeba to zkusit a možná koupit mřížky s žaluzií a ty bližší přivřít aby se teplo rovnoměrně šířilo. Jsou i malé ventilátorky přímo pod mřížku, aby vytvářeli podtlak v potrubí, ale zase to je několik elektických komponentů navíc
Pak by to mohlo fungovat , ale jak jsem psal musí mít cestu zpět chladný vzduch z místností ke vložce. Musí to prostě obýhat jak voda v topení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.