Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nájemní smlouva na jeden měsíc

Od: denny276® odpovědí: 6 změna:
Dobrý podvečer drazí rádci Známá si chtěla pronajmout byt, a pronajímatel jí sdělil, že smlouvu vždy vystaví pouze na jeden měsíc...že každý měsíc po zaplacení nájmu se smlouva prodlouží. A v případě, že by se pronajímatel rozešel s přítelkyní, tak se nastehuje následující měsíc. Prý je to v dnešní době běžné. Že se tak i plno pronajímatelů chrání před neplatiči. Já jsem se s tím tedy nikdy nesetkala ( je tedy pravda že takové věci neresim, bydlím v domě) .Ale je to opravdu běžné? A jak by měla taková smlouva na jeden měsíc vypadat? Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, tento stav není zcela běžný, ale vzhledem k chování některých nájemců je pochopitelný. Např. u nás takto pronajímá radnice (nejdříve se "vysoutěží" nejvyšší nájem a potom smlouva na měsíc s možností prodloužení, když je placeno a včas). Pokud tento postup přejal tento pronajímatel, tak má zřejmě již špatnou zkušenost (a kdo ji dnes nemá) nebo si není jistý svým vztahem či je v místě malá konkurence. Z hlediska nájemce je to málo přijatelné a nemá žádnou jistotu trvalejšího bydlení. Jestli má Vaše známá i jinou možnost, jak sehnat pronájem, tak ať toto odmítne. Jinak doporučuji nastudovat si NOZ, který upravuje nájemní vztahy. Zdravím!

sebod*
hodnocení

1x

Ne, není to běžné. Osobně bych si našla jiný byt.

hodnocení

0x

Pronajímám, dávám smlouvu na rok.

iz*
hodnocení

0x

Ne, není to běžné. Nájemní smlouvy na dobu určitou (snad) ano, ale ne prodlužované po jednom měsíci.

Majitel podle mne počítá s tím, že byt bude v brzké době potřebovat pro někoho jiného. Já bych na takový návrh nepřistoupila.

hodnocení

0x

Bohužel je to tak. Tímto způsobem se pronajimatelé chrání před neplatiči, slyšela jsem to od jednoho realitního makléře.

kachlicka
hodnocení

0x

Dobrý den, setkal jsem se smlouvami na dobu určitou s automatickým prodloužením na rok a na 1 měsíc. Takže i kdyby nájem na 1 měsíc nebyl běžný, tak rozhodně není ojedinělý. V mém případě navíc to automatické prodloužení nebylo ničím podmíněno, což znamená, že po prvním měsíci by mi majitelé mohli kdykoliv poslat výzvu k vyklizení k bytu a já bych se musel okamžitě pakovat. Navíc u výzvy k vyklizení pokuď vím může být čas na vystěhování i menší než ten 1 měsíc.

Rozumím tomu, že se pronajímatelé chtějí bránit, ale řešit to tak, že veškeré ochrany zbavíš nájemníka, není dobrý nápad.

Koneckonců se stále dají najít byty s nájmem na dobu určitou na 1 rok, tak proč se upisovat někoho, kdo s váma pak může podle nálady s prominutím vyj*b*t.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]