Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
poraďte, jak doma skladovat tříděný odpad.
Dokud šlo jen o papír a plasty, nebyl preoblém. Ježe současný stav nám už přerůstá přes hlavu. Chce se od nás rozdělit odpad na
- papír
- plasty
- sklo (zatím se u nás nerozlišuje barevné a čiré sklo)
- nápojové kartony
- plechovky
- baterky
- elektroodpad
- žárovky
- bioodpad
Zkouším odpad združit do pytlů, ale to si pak u kontejnerů připadám jak bezdomovec...
Vyhovovalo by mi kalifornské řešení: jedna popelnice na bioodpad, druhá na recyklovatelný odpad a třetí na odpad
Máte nějaké nápady?
Všem děkuji za příspěvky. Zdá se, že bohužel žádné geniální řešení neexistuje. Snad jedině se přestěhovat do Kalifornie...
Povznést se nad ten pocit a třídit z "recyklačního" pytle až u popelnic. Já to tak dělám a sousedi ať se třeba po...
Jestli potřebujete nějakou psychologickou berličku, pak mohu poskytnout tuhle: Koukněte do kontejneru na směsný odpad. Vidíte tam tu kupu nevytříděného? Koukněte do kontejneru na tříděný. Vidíte, kolik je tam věcí, které tam nepatří? To udělali ti vaši sousedi, před kterými se stydíte! Ještě máte ze sebe špatný pocit?
Nejlepší je, když v plastech najdete kupu papíru - letáky, návody k použití a perličku navrch obálky a upomínku na zaplacení dlužné částky. I s celou sousedovic adresou. Takže nejen že vím, kdo to tam hodil, ale též, co nezaplatil v termínu od České pojišťovny. Stalo se to již dvakrát. Vždy se snažím dosáhnout a problém napravit, nadávám, že si lidi nedají pozor, nebo posílají s odpadem dítě. Zároveň ale provádím detektivní činnost. No, baba důchodkyně a šmejdí u popelnic!
No když to vezmu vylučovací metodou,
Baterek a žárovek - kolik jich za měsíc máte? Žárovku tak jednu za půl roku, já třeba beterky vyeliminovala tak, že ve všech zařízeních (čelovka, hodiny, budíky, ovladače TV, aj. ) máme dobíjecí, tudíž baterie žádné nevyhazujeme.
Elektroodpad neskladuji, co se rozbije rovnou odneseme do kontejneru nebo sběrného Dvora.
Na ostatní máme v garáži místo. To místo je samozřejmě problem, v paneláku to jde jistě hůř. Ale existují třídící tašky, stačí nějaké fajn krabice.
Jinak nejlepší řešení problému, je co největší snížení produkce odpadu. Balenou vodu vůbec nekupuji, sáčky zbytečně nepřemisťuji z obchodu domů a následně do koše, snažím se nekupovat zbytečně balené potraviny (balené maso, když vedle je masna, raději krájené než balené atd.). Produkce plastů a jiných obalů je prostě jen velká lenivost při nakupování. Bohužel, co si usnadníme při přemisťování potravin z obchodů, si zkomplikujeme management odpadu v domácnosti a bordelem v okolí přeplněných kontejnerů.
Je potřeba založit 4 tašky z vhodného materiálu a 2 kýble s víkem. Kromě tašky na elektro je všechny máme v kuchyni.
1. plasty + plechovky + nápojové kartóny ( OZO to prý pak dál třídí )
2. sklo
3. papír
4. elektro ( baterky, žárovky, zářivky, menší spotřebiče )
5. kýbl na netříditelný komunál
6. kompostovatelný odpad
S kompostem už je trochu problém, ale je to moje přesvědčení, takže trochu námahy do toho vkládám. Bydlíme v bytě bez zahrady, ale pár minut chůze od domu je i zemědělská krajina a trocha přírody, takže kýbl s kompostem ( musí mít víko ) zhruba jednou za 3 týdny vysypu do nejbližšího příkopu nebo podobného, vhodného místa, které různě střídám. Někdy to trošku přisypnu hlínou nebo trochou trávy. Za týden se to slehne, za měsíc rozloží. Už jsem takhle vynosil z domu pár kubíků zbytků zeleniny či ovoce. A půda všechno vstřebala, nikde nic není. Kontejnery na BIO tady nejsou, obec samozřejmě na nějakou ekologii kašle, o současné státní správě už si nedělám žádné iluze, ti nejsou ve funkcích proto, aby obec zvelebili...
Další problém je hojně zastoupená a netrestaná pátá kolona v obyvatelstvu, která se projevuje i vandalismem právě u kontejnerů na tříděný odpad. Někteří tam jsou schopni hodit opravdu cokoli, což je takový plivanec do tváře všech, kteří se snaží tuhle zemi aspoň trošku chránit, nežít sobecky, atd. Pokud to jde, tak ten humus vytáhnu a správně dotřídím. Věřím, že si všichni jednou ponesou následky svých činů.
Dobré je heslo, které jsem kdysi četl : reduce - reuse - recycle. V tom je to stručně obsaženo. Redukuj množství toho co kupuješ. To, co se dá ještě používat, tak používej. Co už fakt nejde, tak se snaž recyklovat.
naprostý souhlas s ampérkem. jestli vypadám u kontejneru jako bezďák, je mi jedno. Doma máme jeden kýbl se směsným odpadem, druhý kýbl je na tříděný. Tam jdou plasty, kartony, kelímky, plechovky ale i sklo (kdypak až tam něco hodím). Přidám i drobný papír. U kontejneru zavelím a vnoučata házejí do jednotlivých kontejnerů .
Nevím čeho nejvíce produkujete...
-papír se u nás ve městě dává už cca 4roky dohromady s nápojovými kartony(třeba to je i u vás?)-dávala bych do velké krabice,popřípadě do pytle,ale krabici tam můžete švihnout celou,pytel musíte vysypat
-sklo a žárovky bych také dávala do krabice,bude to skladnější nebude to po cestě k popelnici tak cinkat
-baterie -vždy když se jde na nákup,tak do kapsy a vyhodit u pokladny(mají to ve všech obchodech)
-plechovky-do tašky a stačí postavit k popelnici,bud to vemou popeláři (protože nejsou kontejnery na kovy,tak to berou) nebo bezdomovci.U mě to tak funguje.
-plasty do pytle
-elektroodpad-do pytle a když je cesta autem okolo elektro popelnice,tak to vzít sebou
-s bioodpadem nemám zkušenost,co svůj kompost?
Mě teda nenapadla možnost,třídit rovnou u kontejnerů,protože když to doma plním,přijde mě to rychlejší než potom venku třídit (a ted mrznout)ale souhlas,že se není za co stydět.Jak vyhazuju směsný odpad,je mi zle ze sousedů,kteří vyhazují textil asi po babičkách ze sklepa do běžného odpadu.Nechápu proč to nedají do jedné tašky a po cestě na nákup nevyhodí o ulici výš do kontejneru tomu určenému.
...a nepřijde mě toho moc.Plasty a parír do tašek ty jsou v rohu v koupelně,směsný vynesu denně v sáčku,sklo a plech do krabice,která je v úklidové skříni.
Zdravím, toto může být v bytech docela problém. Já mám v garáži tři kabele , které jsem dostal na radnici když jsem platil za popelnice. Jsou velice šikovné , pevné a barevně označené .Dají se k sobě spojit suchým zipem , tak že v garáži kde je mám vůbec nepřekážejí. Papír, plast a sklo. Když je nějaká plná , tak ji krásně vemu za pevné uši a hodím do auta. Po cestě kolem kontejneru potom vysypu. Také jsme dostali zdarma hnědé popelnice na bioodpad. Zas měli jednou na úřadě dobrý nápad. Bodejť by to bylo častěji.
ještě vám tam chybí nádobka na recyklaci použitého kuchyňského oleje
u nás papír dávám rovnou do krabic (mám prázdné ze zaměstnání), děti ho pak odnáší do školy. stejně tak tam odnáší baterky a elektroodpad. plechovky a biodpad netřídím, nevím, kam bych ho po okolí hodila. žárovku jsem neměnila, ani nepamatuji, asi bych starou vzala při nejbližší příležitosti do obchodu, máme v samoobsluze na ně nádobu. oleje mám minimum, házím do směsného odpadu. zbytek průběžně dávám do fofrtašky, se kterou jezdím na nákup, cestou protřídím do patřičných poplenic.
bioodpad: na nepoužívaný hrnec nebo starý dětský plastový kbelíček, nebo na PET láhev s odříznutou horní zúženou částí (stačí spodní asi dvě třetiny), se navlékne již použitý mikroténový sáček, rukou vmáčkne dovnitř a je nádobka na bioodpad - šlupky od brambor, od mrkve, odřezanou kůru z celeru, na kůru z pomerančů, pytlíčků od čaje, nebo přímo vylouhovaný čaj vyklopený z cedníku nebo čajítka, na lógr od kafe, odstřihané šlahouny nebo odpadané kvítky z kytek, apod.). Pak stačí jednoduše za okraj a ouška mikrotenový sáček z nádoby vyndat, zavázat na mašličku a vynést s ostatním odpadem ke kontajneru a tam ho vyklopit a vysypat do hnědého kontajneru (nebo doma na kompost), vytřepat a prázdný hodit do kontajneru na plasty.
elektroodpad: vybité baterie nebo i prasklé žárovky vložit do nějaké krabičky nebo kelímku od tvarohu, jogurtu, sýra, apod, aby se nerozkutálely po bytě a aby se nespletly s novými a při vhodné příležitosti je co nejdřív vzít s sebou tam, kde mají krabici se sběrem starých baterií a elektroodpadu.
POZOR na malé knoflíkové články! Hlavně tam, kde jsou děti, aby je nááhodou nespolkly, protože ve vlhkém prostředí žaludku může třeba i jen malý proud i z vybité baterie začít působit na sliznici a poškodit ji, případně se podle některých pramenů snad může článek i přilepit k žaludku a odstranění může být pouze chirurgicky, takže knoflíkové baterie do UZAVŘENÉ KRABIČKY, nebo tak, aby na ně neviděly a nedosáhly děti a nespletly si je s bonbónem. (Starší lidé ještě pamatují, jak se baterie zkoušela "líznutím", přiložením plíšků ploché baterie vedle sebe na jazyk a ono to pálilo.)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.