Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odsávání vzduchu přes WC mísu

Od: dejv111® odpovědí: 8 změna:

Zdravím!

Budu rekonstruovat WC a mám koupený podomítkový modul. Rád bych realizoval odsávání přímo z mísy. Mám ale dilema, kam napojit odsávání.

1) Buď rozeberu spodní výstupní bílou trubku a nahradím ji HT trubkou s odbočkou 45°. Tato varianta je z hlediska funkčnosti (malý odpor) dle mého názoru nejlepší.

2) Nebo vyvrtám díru do horní boční části nádrže a vložím trubku HT 50 nebo 75 a utěsním. Montáž je snadnější, nemusím rozebírat půlku záchodu. Problém je malý otvor ve splachovacím systému – má asi 30 mm v průměru.

Jakou variantu byste zvolili?

Přikládám ještě schéma, jak bych chtěl odsávání řešit.

Ventilátor bych chtěl použít TENTO. Axiální do potrubí Ø100 (125), příkon 16W, Q:135m3/h, tlak: 42Pa.

Zpětnou klapku bych si asi vyrobil sám, ty prodávané (vzduchotěsné) do potrubí jsou neskutečně drahé - chtějí za ní více než 600Kč (průměr 100), vyrobit se dá do 100Kč.

Potrubí chci použít HT 50 nebo 75. Spíše ale 75 pro menší ztráty. Pokud ovšem bude potrubí svislé, bude fungovat už samo o sobě "samotížně"(?), tudíž by možná vyhovělo HT 50. Muselo by se spočítat.

Můžete mi, prosím, někdo tento nápad okomentovat (i zkritizovat :)), případně přidat nějaké nové postřehy nebo vlastní zkušenosti?

Děkuji.

Odsávání vzduchu přes WC mísu
Odsávání vzduchu přes WC mísu #2
Odsávání vzduchu přes WC mísu #3

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Podívejte na návod v sekci Pro stažení pro Duofix od Geberitu...a k ventilátoru - doporučený průtok vzduchu ≤ 18 m3/h...možná vám to pomůže...použil jsem tento ventilátor a pro snížení výkonu (snížením otáček) tento regulátor, přepnutý na indukční zátěž...dnes jsem narazil na regulátor, přímo určený pro motory a ventilátory ...montováno na podzim, funkční bez problémů...ventilátor je napojený přes redukce, vstup i výstup; je tam sice zúžení, ale odsávání funguje...při tak malém průtoku to nevadí...

doplněno 12.02.18 12:51:

Přes trubku, použil jsem originál Duofix s odsáváním, ten tam odbočku už má připravenou, je to vidět i na obrázku...

hodnocení

Skvěle! Díky! A kam jste umístil odsávání? Odsáváte přes nádrž nebo přes výpouštěcí trubku co nejblíže mísy?

hodnocení

2x
Pro odsávání přes mísu stačí poloviční ventilátor.
Velký průtok vzduchu bude nepříjemný.
Do spodní splachovací trubky bych nesahal a odsávání realizoval přes nádržku. He pak zaručené že wc nikde nepoteče.

hodnocení

2x

Zkušenost s takovýmto odsáváním žádnou nemám.

Viděl jsem toto zapojení asi před týdnem buď tady a nebo někde na netu.

Zdá se mi to jako zvláštní řešení, které může omezeně fungovat.

Tvoje rozbočení spodní trubky je blbost, protože tou trubkou teče voda při splachování. Takže ti nateče do ventilátoru.

Viděl jsem nějaké schéma, kde to odsává středovým otvorem ve splachovací armatůře.

Když si představím jakýkoliv ventilátor, který má velký průměr sacího otvoru a já tento sací otvor zmenším na možná 30mm, tak to téměř přestane odsávat.

Když jsem si dělal odsávání WC a koupelny, tak jsem celou trasu od ventilátoru až do místnosti tahal potrubím o stejném průřezu.

A při výrobě zpětné klapky ti přeji pěknou zábavu. Já jsem si ty drahé těsné zpětné klapky koupil a nelituju těch peněz. Je to pěkně a kvalitně vyrobené a funguje to perfektně.

Když dokážeš zpětnou klapku vyrobit tak, aby hmotnost pohyblivé části klapky byla co nejmenší, tak ti ji ventilátor otevře. pokud to ale bude těžké provedení klapky, tak ventilátor nebude mít sílu na pozvednutí klapky a odsávání bude vrčet, ale nebude odsávat.

hodnocení

Děkuji Vám pánové oběma za odpovědi a postřehy.

Zatím se tedy také spíše přikláním k "horní" variantě. :)

Teď mě ale napadá, že by ještě mohly vzniknout ztráty v sání v oblasti tlačítka, které není vzduchotěsné a bude to tudy nasávat falešný vzduch. Bude to chtít asi vyzkoušet...

@Colombo: Tak úplná blbost to napojení na výpusť není, tento systém nabízí i sám Geberit. Podívejte se na "Geberit s odsáváním". Pokud napojíte odbočku pod úhlem 45°, nemůže Vám voda natéci do ventilátoru. On by ani nebyl schopný vodu nasát, nemá takový výkon.

hodnocení

A ano, máte pravdu, klapka musí být co nejlehčí. Napadá mě, využití víčka pro HT100, vyřežu klapku, nalepím těsnění - kousek plátu silikonové podložky na válení těsta (snad půjde něčím přilepit :)). Tu bych chtěl nalepit jak na víčko, tak i na protikus. Ještě musím vymyslet z čeho vyrobit "pant". :) Možná kus tenké gumy nebo látky... Právě teď během psaní mě napad materiál, ze kterého se dělají pláštěnky - je lehce ohebný a vydrží (PVC nebo něco podobného).

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím , já to mám dělané tak , že v místnosti na WC mám ventilátor do Téčka a dolů mám svedenou 50 ht trubku do vrchní části nádobky závěšáku. Původně jsem to plánoval jako odkap kondenzu z ventilátoru ( v místnosti je i sprcháč a tudiž velká vlhkost) a chtěl jsem to udělat v HT 32 ale nakonec jsem to zkusil v té 50 a ten ventilátor mi částečně bere i pach z mísy- zkoušeno cigaretovým kouřem.

Časem jsem potom na trhu objevil tady toto geberit-shop-triker.cz/... ale nikde jsem to neviděl v praxi a nepočítal jsem ani provozní náklady - filtr atd.

Můžeš si to zkusit nanečisto . Tam kde se připojuje do nádržky rohový ventil dej ventilátorek z počítače ( hodně lidí má starý rozbitý PC doma)a nebo jestli můžeš naštelovat vysavač na co nejmenší výkon a uvidíš jestli ti to dole v trubce bude brát luft. - Pozor na ohanbí -vakuová pumpa už je zase o něčem jiném. :)

doplněno 12.02.18 13:26:

Nevymýšlej zpětnou klapku. Tu koupíš do 100kč. např na digestoř. Zadej : zpětná klapka digestoř - obrázky.

hodnocení

I tobě děkuji! S tou vakuovou pumpou jsi mě dostal! :-D

Určitě budu laborovat jak píšeš.:) S tou klapkou máš pravdu, jenže tyto levné nejsou plně vzduchotěsné a mám obavu, že v letních měsících by mi pach prošel touto klapkou do místnosti jako nůž máslem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]