Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak si udělat hezčí dílnu?

Od: filip2004 odpovědí: 24 změna:

Ahoj Filda.Mám malou dílnu.Dřív to byl chlívek.Pořád to tam smrdělo.S bráchou jsme otloukli stěny,jsou tam ted vidět cihly a je to škaredý.Já bych chtěl si sám udělat omítky aby to nebylo drahý.Koukal jsem na video,jak se to dělá.Ale nevím jestli bych to sám uměl.Myslíte,že bych to sám udělal?A kolik bych potřeboval cementu a jak se to připraví?Nemusí to být nejhezčí.Jen ty cihly nechci aby byly vidět.Děkuju Filda

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Ahoj Fildo, vím, že jsi machr přes dřevo, ale zedničina je pro nezkušeného náročná, resp. nahazování vyžaduje zručnost a cvik. Materiál je také drahý a bylo by škoda, aby to potom třeba opadalo. Uvažuj o tom, jestli by nestačilo otlučené stěny dobře očistit a potom jen natřít vápnem - prodává se již upravené k malování a je to i levnější (jenom je nutné si dávat při malování vápnem velký pozor na oči). Myslím, že i děda by Ti s tím poradil (taťka asi moc ne). Ten zápach bude asi více v podlaze, než ve stěnách - to by chtělo také vyřešit (+ vhodné větrání dílny). Máš před sebou velký úkol, tak snad se to vše podaří. Nespěchej a poraď se s dědou. Ahoj!

doplněno 11.02.18 14:55:

Fildo, ty desky na zeď se jmenují Cetris (to už si najdeš), ale jsou drahé. Pokud ten kanálek už není potřeba, tak ho dobře utěsni, aby nešel zápach z něho. Ta podlaha bude asi nasáklá močí, ale nevím, jak se toho levně zbavit (snad cementový nátěr).

filip2004
hodnocení

Ahoj Bene.My jsme to už s bráchou natřeli.Ale smrad byl pořád.V letě to je pořád otevřený,ale v zimě ne.Aje tam strašný smrad.Jo na zemi jsou takový černý fleky,asi od hovínek a je tam kanál kam tekly bobky.Ale umyl jsem to hadicí a pošplíchal vonavkou a smrdělo to ještě víc.Děda mi říkal,že nemám utrácet zbytečně peníze a že to je dobrý takhle.Ale když já bych tam chtěl mít pořádek a nesmrdělo to.Děkuju

hodnocení

2x

Fildo, to vyžaduje zručnost, nejlépe je pozorovat zedníka, jak to dělá. Na lžíci se musí nandat přiměřené množství, ani málo, ani moc, když je to moc, pak ti kus omítky kecne na zem a můžeš začít znova. Manžel je všeuměl, vše se naučitl pozorováním zedníka, obkladače, malíře pokojů a pod. Brácha by ti s tím pomohl?

filip2004
hodnocení

Já vím,že by to bylo lepší od zedníka.Ale na to nemám tolik peněz a tatka říkal,že do toho nebude peníze vrážet.Já mám ušetřeno 700 kč a ještě něco ušetřím,co mi maminka dává na útratu.Děkuju Filda

mate59
hodnocení

2x

A nešlo by to tak, že našroubuješ na stěny nějaké překližky nebo USB desky a podobně?Možná nějaký materiál leží dědovi ladem doma.

filip2004
hodnocení

Děkuju a kolik stojí taková deska? A kolik jich budu potřebovat?

pohanka*
hodnocení

2x

Neboj toho. Právě naopak, to je ta nejlepší příležitost, jak se to naučit.

Je to jenom dílna, nebudou to obytné prostory. Co se v mládí naučíš ...

Na youtube si najdi --- nahazování omítky, jak se haze omítka, omítání, jak ne-nahazovat a podobně. Vyjede ti dostatek odkazů.

Jinak směs na omítání si opět najdeš na internetu - ,,jak správně namíchat maltu na omítání svépomocí,,

Je důležité, aby podklad byl suchý, nemáte ten chlívek vlhký? Má dobrou izolaci?

-------------------------------------------------

Ve stavebninách jsou již v nabídce připravené hotové směsi, tedy nepotřebuješ míchačku. A návod je jistě též k dohledání. Tedy trochu matematiky. Změřit všechny stěny, které budeš omítat, vypočítat plochu /zedník koukne a odhadne/ a myslím, že na každém pytli bude spotřeba na omítání. Opět záleží na síle omítky. Z jednoho pytle se udělá okolo 3-4 metrů čtverečních plochy.

Začala bych nahazovat tam, kde to nebude moc vidět. Stejně si myslím, že nějaké hrbolky v dílně nebudou vadit a mnohdy se dělá nahazovaníá omítka, která se nehladí, ale je vidět přímo struktura. Však jde začáteční čerstvá omítka seškrábnout a hodit znova, dokud nenajdeš ten správný grif a švih.

pohanka*

To jsem přehlídla, že na zemi je beton. Tak asi i ten beton může být nasáklý. Lépe neporadím, to by byl odhad.

Zjistit, kdo ten beton dělal, jestli není nový po likvidaci chovu.

filip2004
hodnocení

Děkuju to by bylo supr,když je taková hned omítka,to by šlo rychle.Jo nevadí,když tam budou hbrboly,ale aby to už nesmrdělo a nebyly vidět cihly.Nevím,jaká je izolace.Ale neprší tam ani tam neteče voda.A kde je ta izolace?Kouknul bych.Na zemi je beton.

pohanka*

Tak stěny jsou dost velké, hotová omítková směs stojí okolo 2,50 - 3,00 Kč za kilo. Prodává se 25 kg pytle, někdy 30 kilové. Potože jsou stěny dost velké, asi byste s tím měli hodně práce a dal za to většinu peněz, plus nářadí. Vlhko bývá od země, tam se dávala dřív izolace a je docela možná, že ve chlévě nebyla žádná a pokud by byla, tak může být již dávno zpuchřelá. Pokud bys chtěl zkusit omítnout jenom na zkoušku kousek zdi, jenom za použití jednoho pytle, tak se podívej, kde je jedna menší plocha - výklenek, kousek od okna nebo u dveří do rohu a tam si udělat zkusmo pruh omítky.

Vysloveně si to jenom zkusit. V prostorách někdy bývají takové prvky na rozčlenění ploch a bývá to vizuelně zajímavé. Když to nikomu neřekneš, že to byla zkouška, tak se to může i líbit.

Jinak to vidím na ten zápach od podlahy. Skladba podlahy, co se dříve používalo. Nějaké i dřevěné trámy opravdu nevím. Tedy by to znamenalo země vykopat a prosáklou hlínu, kamenivo, či z čeho to máte,vyvézt. A udělat nové země. A to se trošku obávám, že to už bude na tvoje síly. Odvoz vybraného materiálu, skládkování a udělání nových podlah s izolací a rovného povrchu. Pokud by tam měla být truhlářská dílna, musí splňovat nějaké bezpečnostní podmínky - rovina, kluzkost, pevnost.

filip2004
hodnocení

Tam měl děda prasata a kozu.Ale už zemřel.No kararádův tatínek říkal taky,že by se musela udělat nová podlaha a že si myslí,že by to stejně nepomohlo.Že ten smrad bude i v cihlách.Ale třeba kdyby byly nahozený,tak by to tak nepáchlo.Ještě se zeptám bráchy až přijede domů,jestli nemá nějakýho známýho,kdo by to udělal.Podlahu zkusím ještě jednou umýt.Třeba by to šlo savem co je na záchod.Děkuju Filda

pohanka*

Také existují přípravky na likvidaci zápachů, ale ve chlívku to může být nasáklé opravdu hodně hluboko. Třeba od firmy Bioclean. www.bakterie-a-en/... /produkt BCL Farm/, ale ty ceny jsou dost vysoké, protože by bylo potřeba větší množství a otázka je, jestli by to pomohlo.

hodnocení

2x

Ahoj Fildo :) a co to vybílit vápnem? Já tedy fakt nejsem žádný odborník, tomuhle moc nerozumím, ale na chlívek? Třeba někdo z kolegů doplní, ale koukni? Na ty vlhké prostory by to stačilo tn.nova.cz/...

Jinak ti fandím, jsi moc šikovný! Měj se hezky. :)

Fildo, nemáš tam vedle nějakého šikovného souseda, který by ti pomohl? Vždyť ty bys mu mohl potom někdy na oplátku s něčím také pomoci, třeba na zahradě?

filip2004
hodnocení

Děkuju.S bráchou jsme to už jednou vymalovali.Ale smrdělo to pořád.A děkuju za odkaz.Ale ještě počkám na bráchu,třeba někoho zná,co by mě to pomohl udělat a já bych mu pomáhal.Ale nejdřív musím najít kolik stojí pytel omítky nebo desky co mi napsal Ben.To už si najdu.Děkuju

filip2004
hodnocení

No, už jsem zase volal dědovi.A děda mi říkal,že mi přiveze sololitové desky,že má v truhlárně a ty přiděláme na zed.Ale až bude venku teplo.A raději už nemám tatku tím zlobit nebo zase nebudu moc o jarních prázdninách k němu.Tak já všem děkuju co mě radili,jak to mám udělat.Ahoj Filda

hodnocení

1x
Když píšeš že nezáleží na tom aby to bylo úplně hladké,nevadí ti přiznat tu cihlu. Existuje taková mašinka které se říká omítací mlýnek. S tím naprská omítku každý. Dřív se tomu říkalo dělat omítku přes koště. ( původně se používalo březové koště ). Na zdi ti to udělá hrubý vzorek jakoby z malých rampouchů. S pytlem čerťáku a pár kolečky písku naděláš spoustu muziky. Ten sololit bych nechal jen jako pozadí k pracovnímu stolu. Vápno bude fungovat jako dezinfekce a částečně likvidovat pachy. To ti sololit neudělá.

hodnocení

0x
Těžko říci, jestli to zvládneš.
Možná jo, možná ne.
Kolik čeho budeš potřebovat nikdo neví, když se neví plocha.
filip2004
hodnocení

Chlívek- dílna je velká, jedna strana je 3m a druhá 4m.Děkuju Filda

pohanka*

To je pořád málo informací. Je potřeba změřit délku i výšku,

hodnocení

0x

A nešlo by ty cihly důkladně očistit ocelovými kartáči do původní barvy pálené cihly a pak jen vyspárovat-je to pak také pohledné a jednodušší a levnější (až na práci) než omítnout!Podlahu jak "odsmardět? nevím,každopádně kanálek ucpat asi bych na to použil kanalizační či studnařskou pěnu -je na toto určena . a pak třeba na vršek slupku betonu.odkud jsi ,pkd to není tajné?Když tak do vnitřní pošty!

asd1
hodnocení

0x

Chlívek bohužel bude nejspíš smrdět pořád - moč atd. bude nasákla ve stěnách i v podlaze... Pomohly by kamna.

Umyl bych to savem, pak nahodil obyčejnou vápennou omítkou (bez cementu, jen vápno a písek). Postupy najdeš na netu nebo v učebnicích pro zedníky, hodí se pozorovat zedníka při práci, ideálně si domluvit brigádu a dělat mu pomocníka. Zas tak složité to není a aspoň se to naučíš... Pytlovaná omítka je zbytečně drahá.

Sololit ani podobné desky na stěny nedávej, to by bylo jen "maskování" a brzy by to shnilo...

floro*
hodnocení

0x

Ahoj, smrad nebude problém stěn, ale podlahy. Ta je nejvíc zatěžovaná močůvkou a následně čpavkem. Byla by potřeba rekonstrukce podlahy. Pokud tam byl kanálek, pořádně vyrejpat zbytky, až co nejdál to půjde. Ŕíkáš, že je tam beton. Otázka je jak je kvalitní - pórovitý a jak moc natáhl močůvku. A ideálně natáhnout novou vrstvu, možná zkusti ten starý vybourat. Možná by stačilo dobře položené lino a dostěsněné u zdí, ale ani to není o nic levnější. Nebo položit kachličky, to bys určitě zvládl a zem to utěsní.

Ale jen okopáním stě,n se zápachu nezbavíš, protože hlavní zdroj je v podlaze.

Co se týče těch stěn, zkus se na to podívat jinýma očima. kdy jsi ji zkusil ještě dočistit a pak napenetrovat, může to být spíš pěkná dizajnová záležitost. A peníze investuj do nové podlahy.

doplněno 12.02.18 17:26:

Asd, odjakživa dobytek čůrá a kálí na zem. Neříkám, že nemohla zavánět i zeď, ale rozhodně hlavní zdroj smradu je proto v podlaze. Takže nahodit nově zeď fakt nepomůže.

asd1

To by musel vybourat podlahu a udělat novou... A pak by zjistil že je nasálká i zeď... Jsem pro to staré lino, dá se vyškemrat za odvoz nebo za flašku (od podlahářů)

Omítku bych jen "naflákal" a trochu zatočil aby to bylo rovný, spíš vyspárování než klasická omítka. Pak bych to vybílil vápnem... A omítku určitě jen vápennou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]