Nejste přihlášen/a.
zdravím,,mám boiler a také průtokový ohřivač na chatě...který má větší spotřebu proudu děkuji všem
Záleží na spotřebě teplé vody. Pokud je spotřeba úměrná objemu bojleru, a to i v závislosti na rozvržení nahřívání, pak mi jednoznačně lépe vychází bojler. Ovšem pokud máte 200 l bojler a spotřeba teplé vody je řekněme 40 l za den, pak se asi vyplatí ten průtokáč.
Já mám v domácnosti 80 l bojler a jako zálohu plynový ohřev kotlem. Těch 80 l se nahřeje 2x denně, bojler je dobře izolovaný, takže při malé spotřebě dohřívá třeba jen několik desítek minut a na spotřebu elektřiny si nemohu stěžovat, určitě je menší, než kdybych celou domácnost jel na průtokový ohřev plynem.
to záleží na objemu a na rozdúlu teplot na kolik to chcete ohřá, třeba z 10°na 40°C. Dodat pro spád 30°C musíte energii v obou případech stejnou na 1l vody. takže odpověď je v počtech..
kolik je potreba dodat Watů na ohřev 1 litru vody o 1 stupen celsia předem děkuji
[ 13.1.08 - dotaz číslo: 8911 - téma: Příprava teplé vody ]
Jde o klasický přiklad z fyziky 7. či 8. třídy. Měrná tepelná kapacita voy je 4,18 kJ/(kg.K). Joule (J) je wattsekunda (Ws). Pak tedy potřebujeme 4,18 kJ na ohřátí 1 kg (nebo litru) vody o 1 °C. Znamená to tedy, že na ohřátí 1 litru vody o 1 °C potřebujete: 4180 J = 4180 Ws = 4180/3600 Wh = 1,161111 Wh = 1,161111/1000 kWh = 0,001161111 kWh.
Zdraví
Roman Šubrt
Zdroj mpo-efekt.cz/...
nebo premereni.cz/...
Dobrý den
Pokud by šlo jen o to ušetřit pak lze použít i klasická lázeňská kamna ale TLAKOVÁ (nemusí stát v místě spotřeby ale třeba ve sklepě komoře apod. kdekoli u komína) pokud jde o klasický model tedy bez možnosti i elektrického ohřevu pak se oplatí větší objem, pořizovací náklady jsou vyšší ale známý má a na jedno zatopení v pátek když přijede na chatu má vlažnou vodu ještě v neděli, topí se dřevem prakticky se dá sbíranými klacky, nutná je jen možnost napojit na komín. Druhou variantou jsou lázeňská kamna s el. dohřevem ta lze užívat jako klasický el. bojler, anebo jako klasická lázeňská kamna, čili po příjezdu jsou-li vyplá se klasicky zatopí a pak lze už jen udržovat elektřinou čímž ušetříte, protože elektřina nemusí roztápět od "0"(třeba od 5-10 st. apod.) v zimě pak lze nastavit termostat na nízký udržovací stupeň proti zámrzu pokud je to třeba. Přikládám příklad s el. dohřevem.
(jsou v objemech 80,115,150 litrů viz. odkaz)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.