Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nefunkční domovní zvonek

Od: sejny* odpovědí: 7 změna:

Máme nový domovní zvonek polského výrobce Zamel. Zvonek je zapojený dle návodu, ale není funkční. Proč? Pár tipů mám (podle mě chyba souvisí s horní částí zvonku nad cívkou - nic není provlečeno skrz otvor), ale nejsem si jimi jistý. Poradíte? Fotografie přikládám. Předem děkuji.

Nefunkční domovní zvonek
Nefunkční domovní zvonek #2
Nefunkční domovní zvonek #3

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Při napájení cívky střídavým napětím kmitá kotva sem-tam a naráží do misky zvonku.
Toť princip...
Zapojené máte podle schéma? Při připojení napětí je cítit nějaký pohyb kotvy, teda jádra?
Na fotkách je vidět kotva ve dvou polohách, proti kreslenému obrázku se zdá, že tam chybí pružný prvek, který udržuje kotvu ve střední poloze.
To by ale nemělo bránit jejímu pohybu v magnetickém poli cívky.
Máte možnost změřit cívku, zda není přerušené vinutí?
doplněno 10.02.18 22:48: Řekl bych, že pružný prvek udržuje kotvu ve střední poloze. Podle polarity stř. magn. pole potom kmitá kotva na obě strany od klidové. Je to na AC...
Jiné by to bylo na DC, potom by ale bylo potřebné i Wagnerovo kladívko, teda prerušovač... Tam by byla kotva podle kolegy výše v klidu na vzdálenějším konci dráhy.

hodnocení

0x

Na jaké napětí máte připojen tento zvonek? Je to střídavé napětí 8V z transformátoru? Pokud je připojen na odpovídající napětí, nezvoní vůbec, ani nedrnčí? Ani pokud otočíte "misku"trochu doleva? Kovové jádro se pohybuje volně v cívce?

Už to vidím, hejkale, navedl jste mne...nahoře dírkou v jádře byl prostrčen ocelový drátek(alespoň to na drát vypadá podle otvoru), zajištěný vlevo a vpravo v plastových náliscích...a tento pružný drát udržobal jádro v horní poloze, držel jádro nahoře po přivedení napětí na cívku po vtažení jádra působil opačným směrem...zvonek zvonil...polohy jádra jsem si na fotkách v prvním okamžiku nevšiml...

sejny*
hodnocení

Jádro se pohybuje volně. Napětí by mělo být správné-zvonek je zapojený přes zvonkové trafo.Momentálně vůbec nezvoní, pouze při zapojení "brní" celý zvonek, jak se jádro přitáhne k misce. Myslel jsem také na to, že v horní části chybí nějaký pružný materiál ( např. Drát), který by jádro vracel zpátky. Bude to pak fungovat? Jen mě překvapuje, že tento drát nebyl již v balení-zvonek je úplně nový.

Pokud zvonek brni tak napeti je privedeno, zkusil bych postelovat misku (1 sroubek).

111®
hodnocení

0x

jednoznačně tam chybí ocelový drátek protáhnout jádrem a zavěsit do plastů, pokud je ztracen volil bych strunu

sejny*
hodnocení

Tak seřízeno - místo struny, kterou nemám, jsem použil drát z vánočních prskavek:) Všem moc díky za rady:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zapojení zvonku

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]