Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení termostatu

Od: lukas123 odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, prosím o radu jak zapojit termostat k vytápění...

Ze zdi vedou 2 vodiče jeden černý a druhý žluto zelený...

a na termostatu jsou sloty 1NO 2COM 3NC

prosím poradíte mi jak to mám zapojit?

Zapojení termostatu

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Ono je hlavně důležité, co ten termostat má ovládat. Běžné kolte fungují na rozpínací kontakt - ve Vašem případě označený NC, neboli pokud je chladno, termostat se sepnutý, po dosažení dané teploty se kontakt rozepne a tím se kotel vypne.

Ale pozor - nemusí to platit univerzálně, je důležité přesně znát jak má být daný kotel řízen ! Barvy drátů v tomto případě nehrají roli - chce to zjistit, jak je to zapojené na straně kotle.

lukas123
hodnocení

Nevím zdali to pomůže, ale zdá se mi, že dráty jsou na 100% jiné v kotli, co jsem dohledal z podlahy vedou tyto 2 dráty, ale jak je to v podzemí spojené netuším... tady posílám fotku jak je to zapojené v kotli

Zapojení termostatu #2
lukas123
hodnocení

Nevím jestli to usnadní tápání o zapojení jedná se o kotel PROTHERM RAY 12K

zakus*
hodnocení

1x

Dobrý den,

jestli to je ve spojení s kotlem Protherm Ray, zapojíte COM + NO. V kotli to pak bude 1+2 na svorkovnici K8.

doplněno 10.02.18 18:20:

Ano, je to jedno. Za předpokladu, že ty dva vodiče (černý, z/ž) jsou spojeny s hnědým a modrým, které jsou na fotografii kotle.

lukas123
hodnocení

Dobrý den, děkuji za radu...

Zapojil jsem jak píšete a nový termostat má funkci test, a ať jsem zapojil jakýkoliv drát na 1 nebo na druhý signál to posílá...

Tak předpokládám že je jedno jaký drát je na COM a jaký je na NO?

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím , pokud se dráty co vedou k termostatu a ke kotli neshodují , tak bych je já osobně odpojil od kotle a ,,prozvonil". Pustil bych do něj nějaké bezpečné napětí a snažil se ho naměřit na druhé straně. ( nejsem elektikář , nevím jak to přesně popsat) Musíte ale mít 100% jistotu že se jedná o stejné vedení , aby jste si neodvařil kotel či termostat. Potom u termostatu nebudete zapojovat NC ( já si to pamatuji jako NiC tam nedávat :) ) Dráty potom můžete mezi zbývajícími NO a COM klidně prohodit.

lukas123
hodnocení

Dobrý den, děkuji za radu...

NC - by mělo být na klimatizaci pokud by byla...

Tak jsem to zapojil a kotel nemamítá ale na jeden způsob zapojení barevnosti drátů, tím předpokládám že to není důležité a dráty slouží pouze k sepnutí a popřípadě při dosažené teplotě v vypnutí kotle...

hodnocení

0x

Ano funguje na principu obyčejného vypínače.Pokud spíná pouze kotel tak je jedno kde je přívodní fáze.Pokud na něj dáte klimu ta musí být fáze na COM

Zapojení termostatu #3
zakus*

Žádná fáze nikde není. Jedná se o bezpotenciální spínání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]