Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Karma + bojler

Od: ales* odpovědí: 4 změna:
Zdravím topenář mi doporučil pořídít karmu a k ní bojler bez ohřevu vody jen jako zásobník. A má otázka zní vyplatí se to a nebo bude výhodnější zase jenom karma? Tedy bojler by byl zásobník na vodu pro mytí a ne do topení.
Klasický velký bojler s ohřevem nemáme kam dát, navíc potřebujeme teplou vodu nepravidelně.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, karma je průtoková, tak ohřívá vodu (odebírá plyn) jen v případě potřeby. Vy píšete, že teplou vodu odebíráte nepravidelně, tak zásobník stále teplé vody nepotřebujete. Dle mého názoru je to zbytečná investice, bude to zabírat místo, zarůstat vodním kamenem nebo reznout (a z toho budou v budoucnu jen starosti). Zůstal bych jen u té karmy. Zdravím!

hodnocení

3x

Zalezi na jaky myti.
Kdysi jsem nad karmou take uvazoval. Po rozhovoru jake planuju vyuziti teple vody (koupani, myti nadobi, sprchovani, myti rukou) mi byl doporucen bojler. Kapacitu uz nevim a par veci se doma zmenilo.
Jen nevim jak tou karmou budes ohrivat a udrzovat teplou vodu v bojleru bez ohrevu vodu (zasobniku):-/

figurek*
hodnocení

3x

No. Myslím že se to nevyplatí, protože vymýšlíte dost krkolomné spojení. Mám trochu obavy že se ve vašem případě spojí všechny nectnosti, které karmy a bojlery mají dohromady.

Jak by se to dalo provést. Karmu byste museli zapojit paralelně k bojleru a přidat k ní silné oběhové čerpadlo, které by spínal nějaký termostat připojený k bojleru. To čerpadlo by skutečně muselo být silnější, protože karma se zapaluje proudem vody. Slabší proud vody vám karmu nezapálí. Z bojleru lezou jen dvě trubky, takže ke karmě byste museli udělat odbočky, do systému vložit zpětné ventily, dát si dobrý pozor při zapojování, aby voda přes karmu tekla vždycky tím správným směrem a aby vám oběhové čerpadlo nehonilo vodu ve vodovodu.

Radím : Raději si pořiďte pouze karmu.

hodnocení

0x

A ten boiler jako zásobník byste měli kam dát? Vždyť by musel mít nejméně 50 litrů, ne-li více. Bylo by to však nehospodárné, neboť plynem ohřátá voda v zásobníku by zase chladla. Dobrá karma napustí i vanu vody.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]