Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spojeni dvou hadic

Od: nospam® odpovědí: 11 změna:

Dobry den vsem,

rad bych se zeptal zkusenejsich, jak nejlepe spolehlive spojit dve klasicke zahradni hadice stejneho prumeru (prumer 3/4"). Zkousel jsem minimalistickou verzi pomoci hadickove spojky a spony (resp. dvou spon - abych byl konkretni tak obrazky prikladam). Bohuzel at utahnu sponu sebevic, tak spoj netesni. Teflonovou pasku ci nit jsem zatim nedaval. Jak byste postupovali?

Jedna se o odvod kondenzatu od kotle, obe hadice jsou prakticky ve svisle poloze, horni je napojena na 3/4" sifon z kotle, druha toho sameho prumeru napevno vede do zdi a nasledne kamsi do odpadu (kotel neni muj, nevymyslel jsem to), takze vymena te dolni hadice za vetsi prumer neni mozna.

Predem dekuji a jsem vam zavazan :)

Spojeni dvou hadic
Spojeni dvou hadic #2

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Buď to utahujete málo (předpokládám, že šroubovákem) nebo jsou hadice (minimálně horní) ztvrdlé. Nebo obě možnosti dohromady. Nebo vám nesedí průměr hadice a té spojky.

Pokud chcete použít to co máte, tak zkuste použít na utáhnutí klíč. Obvykle 7mm.

...

Ale pokud je to na odvod kondenzátu, což je bez tlaku, tak by mělo, pokud máte správný průměr spojky, stačit spojku jen nasadit. I bez utáhnutí by to mělo těsnit. Ale zase, pokud je horní hadice ztvrdlá a třeba mírně zdeformovaná od předešlého spojení, tak to může pídit.

...

Mimochodem, čistě teoreticky, když je to bez tlaku a teče to samospádem, by mělo stačit nasadit hadice natupo na sebe a stáhnout izolepou. Případně spáru omáznout např. silikonem. Ale samozřejmě je to možnost tzv. na prasáka.

hodnocení

Spravny prumer spojky mam temer jiste. Resp. oficialni prumer te hadice je dobre. Akorat uz ta hadice je jakoby ztvrdla a opotrebovana (drive ten odtok by nejak reseny, ale u toho jsem nebyl, ani jsem to nevidel). Takze ve finale to vlastne netesni a jenom tou sponou to evidentne nepujde. Je pravda, ze ta spojka do hadice vlezla dobre bez vetsi sily. Varianty, ktere me napadaji z odpovedi, jak jsem je tu procetl - zkusit vetsi prumer (ale nevim, jestli se tam 1" spojka pujde nacpat), zkusit zdrhovaci pasky bud umelohmotne nebo kovove a nebo teflonovou pasku... minimalne jedno z toho*zmateny*

miso*
hodnocení

4x

Na odvod kondenzatu nepouzivajte mosadzne ani kovove spojky. Kondenzat je silna kyselina a - az na vynimky - ich rozozerie. Pouzite plastove diely.

Kondenzat nie je pod tlakom, obycajne plastove spojky budu dostatocne. Ak je potrebne pridat objimky, pouzite nerezove, pripadne plastove zdrhovacie pasky.

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, volil bych normální "zahradní"hadicovou spojku (nebo rychlospojku), která vydrží i tlak vody z čerpadla (což Vy tam ani nemáte). Zdravím!

triton-drabek.cz/...

hodnocení

3x

Vůbec nechápu jak vám to nemůže těsnit.Máte spojku odpovídajícího průměru?Není konec hadice poškozen?Používám spojku na zalévání (tlak 4atm) a také na komresor (8atm.) a nikde mi to neuniká,a vám to teče i když tam není žádný tlak*nevi*.Nebude to kondenzát?

figurek*
hodnocení

2x

hadice na odvod kondenzátu (ta co vede kamsi do odpadu) je přece úplně bez tlaku. Zkoušel jste ji profouknout?

No a jestli vám spoj netěsní, pak na sebe pasujete nesprávné průměry. Hadice se nesmí dát na spojku nasadit úplně volně. Musíte přitlačit silou.

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
o něco výše už jste si to vlastně popsal sám - hadice ztvrdla. On ale většinou ztvrdne hlavně ten roztažený konec. Jako první řešení z toho konce hadice uřízněte cca 3cm a zkuste nasunout spojku - pokud půjde úplně lehce nasunout, je to špatně, mělo by k tomu být potřeba aspoň trošku síla. Pak už to páska udrží a bude to těsnit.

hodnocení

0x

Existují takové plastové spojky i pro hadice různých průměrů. Dá se to snadno našroubovat a drží to. Loni jsem si jich koupila několik ve výprodeji v Tescu, normálně to stojí kolem dvacky a určitě je budou mít v hobbymarketech. Jenom se to na ty hadice nasune a pak se to šroubuje, až je to utáhlý. Je to mnohem lepší než všechny předchozí výmysly.

fik
hodnocení

0x

Máš buď na konci vytahanou hadici že netěsní nebo máš nátrubek s malým průměrem. Nic jiného to být nemůže-když nasadím hadici na nátrubek,těsní už sama jen že je tam natažená,tu svorku tam mám jenom proto,aby to tlak čerpadla náhodou nevyrazil.

Hadici na konci trošku uříznout,stačí tak 5cm a poté znovu nasadit,pokud máš správný nátrubek,uvidíš že to musí těsnit

111®
hodnocení

0x

a proč řešíte napojení a nedáte celou novou, to by ne zajímalo, když je stará ztvrdlá, šupleru máte abyste si změřil průměry? Zkusil jste hadice ohřát horkovzduchem?

hodnocení

Dekuji vsem. Je to vyresene. Neni to u mne a jen fotograficka pamet na to nestaci :)) Takze hadice byla rozsirena, ale ne ztvrdla, takze jsem tam nacpal plastovou vetsiho prumeru (1") a je to ok. Nejvetsi kumst byl ten plast v prazskych hobbymarketech sehnat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]