Nejste přihlášen/a.
Potrbuji v RD vymenit dvojzasuvky bezsroubove Tango, za stare puvodni.
S vypinacema jsem si poradil, ale nevim, jak preane zapojit 3 dvouzasuvky, ktere na sebe "navazuji".
TANGO ma celkem 3 svorky po dvou zdirkach. Jedna s oznacenim zem, druha s oznacenim R a treti bez oznaceni.
Kabely medene mam celkem 4, ale nejsou barevne odlisene. Jeden faze, druhy nulak a pak dalsi dva, ktere jdou ze zasuvky smerem ke druhe zasuvce.
Dekuji za radu.
6x
popis k nezaplacení...a rada asi nebude...
doplněno 08.02.18 22:15:
rada? Když to nezapojíte správně, ohrožujete nejen sebe ale i okolí, kdyžnejsou označeny vodiče je to velmi pravděpodobné.
Když vám poradím, mohu být spolupachatel ublížení na zdraví, třeba s následkem smrti: Chápete?
Pozvěte elektrikáře je rada
Coz o to, rad bych elektrikare zavolal, ale kvuli 3 zasuvkam ke me zadny nepojede. To neni kseft.
Chapu Vase doporuceni, ale to muzete napsat u vsecho.
Jsem si vedom, ze elektrina je nebezpecna a proto se chci poradit.
Dokonce i wago svorka mi neco rika, umim si zjistit fazi, umim vypnout pojistky...
Proste potrebuji spolehlive zapojit zasuvky a poradit, aby vse fungovalo jak ma. Pokud to neni mozne od Vas, tak si to zjistim jinde, ale potom postrada tento server smysl.
Uz je mi to jasne. Neslo mi do hlavy to propojeni mezi zemi a nulakem, kdyz mam pouze dva kabely.
Faze pujde do leve svorky a hned vedle pujde kabel faze do dalsi zasuvky. Druhy kabel rozdelim wago svorkou a zapojim do svorky pro zem a rozpojeny do svorky pro nulak. To same udelam s kabelem, ktery povede do vedlejsi zasuvky.
Mozna se vyjadruji neodborne, ale takto by to melo odpovidat soucasnemu zapojeni pres srouby, kdy je faze zapojena klasicky vlevo a druhy kabel (vice odizolovany) veden pres kolik k nulaku.
0x
Děkuji za rady.
Ráno jsem vše zapojil.
Fáze L (zjištěno pomocí doutnavky) šla přímo do zásuvky a druhou zdířkou ven do další zásuvky.
Druhý kabel PEN šel do wago 4 svorky stejně jako kabel vedoucí do další zásuvky. Z wago vytažené 2 krátké kabely jeden ke kolíku a druhý na nulák.
Vše funguje a jsem živý.
Na co WAGO proboha. Svorky jsou snad zdvojené. Fáze, přívod a odvod jsou snad jasné.
PEN přivést na kolík a odvést můstkem na svorku N, ze svorky pokračovat PEN na další zásuvku.
To co jste udělal není správné, pokud by se přerušil přívod z WAGO ke kolíku, vše bude fungovat, nic nepoznáte a zásuvka (spotřebič, žehlička) nebude chráněna před nebezpečným dotykem! V tom případě přeji hodně štěstí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.