Zdravim, Potrbuji v RD vymenit dvojzasuvky bezsroubove Tango, za stare puvodni. S vypinacema jsem si poradil, ale nevim, jak preane zapojit 3 dvouzasuvky, ktere na sebe "navazuji". TANGO ma celkem 3 svorky po dvou zdirkach. Jedna s oznacenim zem, druha s oznacenim R a treti bez oznaceni. Kabely medene mam celkem 4, ale nejsou barevne odlisene. Jeden faze, druhy nulak a pak dalsi dva, ktere jdou ze zasuvky smerem ke druhe zasuvce. Dekuji za radu.
rada? Když to nezapojíte správně, ohrožujete nejen sebe ale i okolí, kdyžnejsou označeny vodiče je to velmi pravděpodobné. Když vám poradím, mohu být spolupachatel ublížení na zdraví, třeba s následkem smrti: Chápete?
Pozvěte elektrikáře je rada
frgi
Zkratka mam 2 medene vodice a stara bakelitova dvojzasuvka byla proklemovana. Soucasna zasuvka Tango ma svorky a nevim jak presne zapojit...
Jako co máte preklemované?Zem s nulákem?Říká vám něco wago svorka?Né ,vážně zavolejte elektrikáře
doplněno 09.02.18 00:02:
Bingo.Jen pro upřesnění : první na kolík(zem) Z kolíku na nulák a s wago do druhé zásuvky (obr.)černého ,(fáze)si nevšímejte ten napojíte přímo ze zásuvky
Dekuji. Coz o to, rad bych elektrikare zavolal, ale kvuli 3 zasuvkam ke me zadny nepojede. To neni kseft. Chapu Vase doporuceni, ale to muzete napsat u vsecho. Jsem si vedom, ze elektrina je nebezpecna a proto se chci poradit. Dokonce i wago svorka mi neco rika, umim si zjistit fazi, umim vypnout pojistky... Proste potrebuji spolehlive zapojit zasuvky a poradit, aby vse fungovalo jak ma. Pokud to neni mozne od Vas, tak si to zjistim jinde, ale potom postrada tento server smysl.
když jinak nedáš, tady máš video , ale je pro 3 vodiče... www117.abb.com/...
frgi
Diky za video. Uz je mi to jasne. Neslo mi do hlavy to propojeni mezi zemi a nulakem, kdyz mam pouze dva kabely. Faze pujde do leve svorky a hned vedle pujde kabel faze do dalsi zasuvky. Druhy kabel rozdelim wago svorkou a zapojim do svorky pro zem a rozpojeny do svorky pro nulak. To same udelam s kabelem, ktery povede do vedlejsi zasuvky. Mozna se vyjadruji neodborne, ale takto by to melo odpovidat soucasnemu zapojeni pres srouby, kdy je faze zapojena klasicky vlevo a druhy kabel (vice odizolovany) veden pres kolik k nulaku.
Fáze L (zjištěno pomocí doutnavky) šla přímo do zásuvky a druhou zdířkou ven do další zásuvky.
Druhý kabel PEN šel do wago 4 svorky stejně jako kabel vedoucí do další zásuvky. Z wago vytažené 2 krátké kabely jeden ke kolíku a druhý na nulák.
Vše funguje a jsem živý.
nickys
Na co WAGO proboha. Svorky jsou snad zdvojené. Fáze, přívod a odvod jsou snad jasné.
PEN přivést na kolík a odvést můstkem na svorku N, ze svorky pokračovat PEN na další zásuvku.
To co jste udělal není správné, pokud by se přerušil přívod z WAGO ke kolíku, vše bude fungovat, nic nepoznáte a zásuvka (spotřebič, žehlička) nebude chráněna před nebezpečným dotykem! V tom případě přeji hodně štěstí.
frgi
Diky za radu. To dava smysl stejne jako mi davalo smysl pouzit wago. Je velka pravdepodobnost preruseni (poskozeni) wago svorky? Nic mi nebrani v tom to predelat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.