Makačka na bednu že? učivo ZŠ AxBxC = 70x3x0,4=84m3 Jinakj kde seženete strusku? nevím ale toto slyším poprvé strusku na cestu,kdysi ještě skvára ,dnes spíše recyklát (vybroušené vozozvky), kamenivo 32/60 případně menší frakce jako třeba 0/32 ; 16/32 ...
Neobyčejný výpočet nám sice dle učiva základky spočítá nějakých 84 metrů krychlových. Ale pravý vzdělanec nebo dokonalý odborník ví, že cesta bude ze zhutněného materiálu, tudíž se spotřeba volně ložené strusky zvýší. Nebyl bych tak ironický, kdyby lidi nedávali body zjevně špatným odpovědím Diesla a Jeníka. Poměr zhutnění závisí na kvalitě zhutnění a dá se určit teoreticky i podle použité frakce. Například frakce 4/8 sníží zhutněním obvykle svůj objem o 20%.
vilik*
Diesel, takže poradíte raději na h.vno, protože si to má nechat udělat, jo? Prostě si přiznejte, že jste mimo mísu a jen jste si z tazatele udělal zadarmo legraci. Já si vás jako praktika vážím, ale matroš na cestu si od vás raději počítat nenechám. Leda by mi nevadilo vozit chybějící materiál později. A jestli jste takový formát, za jakého vás mám, tak si to přiznáte taky.
vilik*
Co nechápete na mém doplnění, že 84 kubíků musí vynásobit nějakým koeficientem, který předpokládám sežene u dodavatele materiálu, protože kdyby nechal přivézt jen těch vašich 84, tak si pak bude drbat palici a shánět zbytek? A ještě to má od vás s kecama. Budete se divit, ale zrovna tohle dokážu nejen teoreticky, ale i prakticky vlastníma rukama. A shánět vozejk drti narychlo, když potřebuju hutnit a vrátit nářadí, není alespoň u nás nic jednoduchého. Měl jsem o vás lepší mínění.
Jistě já jsem mimo mísu ale poradil jsem na rozdíl od Vašeho mudrování .Nakonec já tomu vůbec nerozumím protože v totmo jsem ještě nidky nedělall a nemám zkušenosti na rozdíl od Velmi dobroných a zkušených rad od Vás!
Zdravím, čistě teoreticky je daný nějaký objem, ale pokud se nejedná o příjezdovou cestu pouze pro náklaďáky a traktory, tak bych rozhodně cestu nedělal jen z kameniva (jinak se tomu také říká "makadam") či recyklátu frakce 60/32 (jízda po tom by byla utrpením, nehledě na to, že dnes používané nízkoprofilové pneu a tím i disky by z toho asi moc radost neměly - poškození jako nic), ale udělal bch ji jako více vrstvou - spodek již zmíněnou 60/32 a pak třeba 10cm vrstvu menší zrnitost. Tím se ale potřeba z čistého objemu "výkopu" změní na několik složek, nehledě na změnu objemu zhutněním, které ale opět nebude jednoznačné (bude se lišit podle druhu použitého zhutňovacího mechanismu).
Obávám se, že strusku na cestu nebudete potřebovat žádnou, neboť byste riskoval značné problémy s ekology. Když už, tak lze použít čistý lomový kámen nebo čistě betonový recyklát.
vita*
Jedna se o prijezdovou cestu v zahradě A mam strusku frakce 0/8 za 20kč/t :D 32/63 nějak za 120kč
když pominu trefné fóry na téma výpočtu m3, které jsou na místě a ani se jim nedivím, tak je tu ještě další faktory.
1) Kamenivo ti prodají většinou na tuny takže ty m3 si ještě vynásob 1,8 - 2,0 koeficientem což je hmotnost šutru na m3. Každý používá koeficient jiný, proto taková tolerance.
2) Když už tam chceš něco sypat, tak tu byla dobrá rada udělat to na 2 vrstvy. Jedna konstrukční a druhá krycí. Což je správně. Nicméně tuto radu doplním o to, že frakci tam dej nulkovou. Buď 0-63 nebo 0-32 a to z finančního hlediska. Nulkové frakce jsou levnější
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.