Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna svislého potrubí odpadu

Od: miramira® odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, ve Wc máme svislé potrubí odpadu PVC. Lze toto potrubí vyměnit za nové, když ty kusy s odbočkou jsou napevno zabetonované v podlaze. Viz nákres. Děkuji.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

instalater*
hodnocení

1x

Zdravím, na závěšák vám stačí pouze vyměnit spodní odbočku . Horní můžete nechat i s částí potrubí. nejlépe v pohledové výšce. Nepoužívejte na spojení HT přesuvku , ale prodloužené hrdlo HT na které dáte navrchu objímku 110 ,( pokud tam nebudete mít v jádře už origo příchytku v místě nad spojem) aby se vám náhodou nestalo, že vám horní PVC trubka sjede do prodlouženého hrdla. Dolní odbočku dostanete z lepeného spoje tak, že to nad hrdlem odříznete a v hrdle ,,vnitřní" trubku nahřejete plamenem nebo horkovzdušnou pistolí a vydloubnete šroubovákem. Při spojování PVC S HT počítejte s tím , že většina lepidel na PVC nenaleptá HT trubku. Pro jistotu ještě dávám silikon nebo mamut.

než budete dávat spodní závěšák jádrofix, tak si přesně ujasněte do jaké výšky ho chcete dát. Nejlépe si na starý dát nějakou desku nebo velkou knížku a zkoušet se posadit. ,,Norma" říká 40 cm vrch keramiky , ale v praxi ho dávám 41-43 cm. ( pro zajímavost v kanadě jsem měl 37 a to byla hrůza) V balení bývá většinou připojovací kus kolenový a vy budete s velkou pravděpodobností potřebovat přímý. I ten přímy potom ale dejte mírně do spádu směrem k šachtě. Hodně zdaru.

pecenkav*

Kde si přišel na to, že se dá HT lepit, to se dá spojovat jedině do gum a nebo svařováním, žádný lepidlo na něm nedrží.

instalater*

pecenkav- prosím čti pozorně -6 řádek-- píšu nenaleptá ! ... I když měl už jsem jedno lepidlo, které to dokázalo , ale to už je hrozně dávno a zaboha si nevzpomenu kde jsem ho vzal. Bylo v piksle ( úzká vysoká ) Kdyby tady snad někdo věděl tak prosím napište. Díky.

V případě míry by šlo pouze o 1 lepený spoj a to ten nejnižší v jeho podlaze.

pecenkav*

Čtu a vidim že většina nenaleptá a tak použít silikon a mamuta, prostě něčím zalepit, nebo zamatlat, ale HT se prostě lepit nedá, musí to napojit hrdlem s gumou, existuje i spojka na jednom konci do trubky a na druhý straně hrdlo a na obou stranách je guma.

pecenkav*

Třeba HTRI redukce vnitřní 110/110

instalater*

pečenkav- tento spoj PVC - HT už jsem dělal nesčetněkrát a vždy s úspěchem. A ještě ke všemu je to na svislém potrubí což je velké plus. Nahřeji pvc a jinou pomocnou trubkou udělám dlouhé vyhrdlení . Protikus který už mám dopředu zdrsněný šmirglem a namazaný lepidlem nebo mamutem tam rychle strčím a nechám zavadnout. Nahřáté PVC se mi při chladnutí smrští a pevně obejme HTéčko. Je fakt, že při tom musí být určitá zručnost. Nesmí se to přehřít pak by se to nestáhlo. Lepidla tam také musí být tak akorát. Garantuji, že když se to provede správně tak je to kvalitní spoj. Netvrdil bych něco co nemám odzkoušené.

Tu spojku na kterou tu dáváte odkaz znám , ale já bych si ji do stupačky v bytovce netroufl použít. Velmi snižuje vnitřní průměr.

Právě jsem si vzpomněl , jak mě kolikrát vytočilo, když někdo měl přidělaný wc (zadní odpad) do HTéčka pomocí PVC trubky. Neměl tam kroužek a bylo to zapatlaný lepidlem. Jak jsem to pracně pomocí nahřívání dostával ven abych tam mohl vsadit připojovací kus Wiega s manžetou. ( asi tak 4-5 případů)

pecenkav*

HT se lepit prostě nedá, je to neodborně provedený spoj a nkvalitně odvedená práce a tím končím diskusi.

hodnocení

0x

Tak samozřejmě že potrubí vyměnit lze. Pokud ale nevyměníte i odbočky nad a pod vaším patrem, tak je to celkem k ničemu. Resp. musíte to udělat s přesahem do dalších pater tak, abyste nemusel v budoucnu dělat opravy ve vašem bytě..

krtek66
hodnocení

0x

já si myslím, že to PVC na pevno s betonem nebude tak žhavé...Já bych to normálně ukýval až by to povolilo..ono plast nebo dřevo s betonem drží jen na drobré slovo někdy.. takže vyměnit celé viz. rada kolegy...

hodnocení

Ok, asi bychom tedy vyměnili potrubí u nás a potrubí pod námi s odbočkou.

matesj
Výměnu potrubí je potřeba projednat na domovní schůzi...bytový dům=rozvody nejsou vaše!
Nepíšete z jakého důvodu budete měnit...havárie,rekonstrukce?

hodnocení

jde o adaptaci wc na závěsný klozet. Mám domluvenu schůzku s předsedou samosprávy. Asi bych neoslovoval celý dům, kdy se jedná vlastně jen o byt pod námi. Samozřejmě nendříve o tom bude jednáno. Výměna odpadů na 100% nutná není.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]