Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ukončení nájmu na dobu určitou s automat.prod

Od: hankazykova odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, jsem pronajímatel. Bohužel musím ukončit nájem sjednaný na dobu určitou s automatickým prodlužováním. Ten byl sjednán k 1.12. 2017 do 30.5.2018 s automatickým prodlužováním vždy o jeden rok, pokud jedna ze stran nedoručí té druhé výpověď. Tedy pokud chci nájemkyni informovat o neprodloužení smlouvy, musí mít toto atributy klasické výpovědi, když jsem ve smlouvě neprozřetelně toto slovo použila? Smlouvu chci vypovědět více než tři měsíce před skončením platnosti, aby měla nájemnice dostatek času, jde mi o právní formu věci. (podle paragrafu ktery se tyka smluv na dobu neurčitou? Má být uvedeno, že se nájemce může obrátit na soud s připomínkou?) Hledala jsem jsem vzory pro tyto případy, neúspěšně. Mám v plánu doručit doporučeně na adresu trvalého bydliště i na adresu bytu. Děkuji

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nevím, zdali rozumím, ale chcete ukončit nájem k datu 30.5.2018? Nebo k jakému?

doplněno 07.02.18 17:40:

Upozozněte dopisem nájemce, že nájem skončí k 30.5.2018. Byt předáte ve stavu...tak jak máte uvedeno ve smlouvě.

Podepsat od nájemníka a hotovo.

ben®

hankazykova - souhlasím s odpovědí od @milancukrar. Vy s tím nájemcem musíte komunikovat ještě před ukončením náj. smlouvy. Připravíte ho na to, že náj. smlouva již nebude prodloužena (nemusíte uvádět důvod) a takto mu to pošlete i písemně tam, kde si to převezme (na doručenku, kterou podepíše - ten dopis podepisovat nájemce nemusí). Takže, náj. poměr (smlouva) skončí dle data tam uvedeného a už nebude prodloužena. Nájemce to bude vědět včas, měl by to respektovat, hledat si jiné bydlení a byt připravit k předání. Pokud nebude byt uvolněn dobrovolně, tak Vás čeká nepříjemné, zdlouhavé a finančně náročné soudní jednání (žaloba na vyklizení bytu a možná až exekuce). Vždy je lepší dohodnout se v klidu a také převzít byt v pořádku, než se hádat a soudit. Hodně štěstí.

Hani, musím souhlasit s Benem, který souhlasí se mnou. Jaký je problém zazvonit u nájemníka, se kterým chcete skončit nájemní smlouvu, promluvit s ním, ujistite se podpisem o ukončení nájemního vztahu, upozornit ho, že musí předat byt, jak je uvedeno ve smlouvě.

Já toto prácvě dělám, nájemníkovi skončí nájemní smlouva v březnu. Ujistili jsme se navzájem, že on chccce končit, já chci nového nájemníka.

Troška debaty a jsme oba spokojeni.

Je to jen o komunikaci lidí.

hankazykova
hodnocení

Obavam se, ze najemnik nepodepise dobrovolne. Bude stacit prokazatene doruceni na trvalou adresu adresu bytu, formou emailu a sms? Nebo musi souhlasit podepsat? Pak by to trochu postradalo smyslu, nebo?

hankazykova
hodnocení

Dekuji za Vas cas, vyzkousim jak rikate.

iz*
hodnocení

3x

Dobrý večer, paní Zyková,

řešte situaci písemně > zašlete nájemci výpověď doporučeným dopisem s dodejkou (pošta dodejku vrátí s potvrzeným datem převzetí).

V případě e-mailu a SMSky byste prokážala maximálně odeslání, doručení by Vám musel potvrdit příjemce.

Další možnost je výpověď (oznámení o skončení nájmu) nájemci předat osobně proti potvrzení na kopii dokumentu. Můžete vzít s sebou např. dva svědky a předat před nimi. Pokud by nájemník odmítl převzetí potvrdit, potvrdí Vám je na místě svědci.

Doporučila bych nájemníka asi pět týdnů před koncem smlouvy ještě jednou písemně vyzvat k uvolnění bytu k určitému datu a sdělit mu, jakou formou od něj byt převezmete. Nejlepší je předávací protokol, v němž vyznačíte všechny závady, a který oba podepíšete. (Nezapomeňte na stavy měřidel > elektroměru, plynoměru, vodoměru, ...)

hodnocení

2x

@hankazykova - Bude stacit prokazatene doruceni na trvalou adresu adresu bytu, formou emailu a sms? Nebo musi souhlasit podepsat?
Mail ani sms není prokazatelné doručení - písemně s doručenkou, doručenku uložit ke kopii dopisu.

Souhlas podepsat samozřejmě nemusí (leda u dohody, ale ta asi v úvahu nepřipadá), ale počítejte i s tím, že se z bytu nevystěhuje.Tam potom pozor na termíny.

hankazykova
hodnocení

Dorucenka je fajn, ale jak prokazu, ze v obalce bylo oznameni o vypovedi, kdyz najemnici budou tvrdit, ze sice obalka dosla, ale byl v ni letak do kauflandu.

hankazykova
hodnocení

Ano, k 30.5. k datu do kdy je smlouva na dobu urcitou. Zatim z toho co jsem vycetla by melo stacit "oznameni" o ukonceni a parametry vypovedi by to splnovat nemuselo. jste tehoz nazoru?

hodnocení

0x

Neznám vaši smlouvu, ale mělo by zřejmě platit ustanovení:

NOZ § 2230

(1) Užívá-li nájemce věc i po uplynutí nájemní doby a pronajímatel ho do jednoho měsíce nevyzve, aby mu věc odevzdal, platí, že nájemní smlouva byla znovu uzavřena za podmínek ujednaných původně. Byla-li původně nájemní doba delší než jeden rok, platí, že nyní byla uzavřena na jeden rok; byla-li kratší než jeden rok, platí, že nyní byla uzavřena na tuto dobu.
(2) Ustanovení odstavce 1 se nepoužije přesto, že nájemce věc dál užívá, dala-li strana v přiměřené době předem najevo, že nájem skončí nebo již dříve nájem vypověděla.

čímž by bylo vyloučeno automatické prodloužení nájmní smlouvy.

hankazykova
hodnocení

jedubabicko nerozumim co ma setrvani v najemnim byto po uplynuti smlouvy na dobu urcitou spolecneho s mym pripadem.

hodnocení

0x

Viz odst. 2 - "dala-li strana v přiměřené době předem najevo, že nájem skončí".

Tedy pokud "dáte najevo" = napíšete dopis s informací o ukončení nájmu ke dni xxx,automatické prodloužení smlouvy nelze uplatnit.

Případně můžete, pokud by nájemce souhlasil, uzavřít (písemnou) dohodu o ukončení nájmu.

NOZ § 1981 Dohoda

Stranám je na vůli ujednat si zánik závazku, aniž bude zřízen závazek nový.

K té byste možná i vzor našla.

hankazykova
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]