Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nádobí do myčky

Od: pohanka* odpovědí: 5 změna:

Zdravím rádcové.

Zaujala mě debata o třídění odpadu a nejvíce ke konci o mytí plastových odpadů v ruce ve dřezu, jestli je vůbec ekologické omývat jmenované kelímky od jogurtu.

Tím napadla otázka, jak je to vlastně s tou myčkou. Příklad - vařím pro čtyřčlenou rodinu. Bude knedlíčková polévka, pečená kachna, vlastní houskové knedlíky, hrnec zelí ze dvou sáčků.

A já se ptám, kolikrát se bude myčka zapínat? Vejdou se tam vůbec pekáče a velká mísa ze zadělávání?

Budou minimálně

4 hluboké talíře

4 velké mělké

1 velký hrnec s poklicí z vařených knedlíků

2 velké pekáče

1 mísa ve které se zadělávalo 1 kg mouky na knedle

prkénko, nebo masová mašinka na mletí jater

miska na hmotu na játrové knedlíčky

kastrol s poklicí z polévky

prkénko na pokrajování zelí, cibulky, housky do knedlí, plus na krájení hotových knedlíků

prkénko bude nutné omývat vícekrát ve dřezu, aby bylo k použití

velký vál z válení knedlíků se myje extra ve vaně

dále budou komplet příbory pro strávníky

hrnečky od kávy, sklenice od piva, limonády

a bývá okolo kuchyňské náčiní potřebné při vaření - vařečky, velké lžíce, hrneček na odkládání lžíce, vidlice na obracení pečeného masa, lis na česnek, struhadlo na bramboru do zelí na zahuštění, podběrák na lovení uvařených knedlíků, škrabka na zeleninu, talířek a lžíce na ochutnávku atd.

Předpoklad je, že se vše sní a všechno nádobí bude k mytí /knedlíky se zelím do mrazničky, dělávám schválně více/.

A teď bych ráda věděla, jestli myčka pojme všechny ty velké věci z vaření na kolikrát, jestli to je opravdu tak výhodné, jak praví reklamy a zastánci této mašinky? A zdali vůbec ty vypečené pekáče a zaschlé, kynuté těsto z mísy umyje dobře.

Nebo je potřeba nádobí předemývat? Úspora vody se potom vytrácí. Čas neřeším, to je +++ pro myčku.

O ceně kapslí, leštidel nemám zdání, kolik asi stojí.

Děkuji za odhady a tipy.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Pohanko, odpovím asi jen částečně.

To všechno nádobí, které jste vyjmenovala, se do běžné myčky najednou asi nevejde. Ale praxe bývá trochu jiná, než jak jste dotaz formulovala. Já bych třeba už od rána a možná i od večera měla v myčce nějaké nádobí a pak během dopoledne doplnila mísami, ve kterých se zadělávaly knedlíky a připravovaly játrové knedlíčky. Plus mlýnek plus ještě nějaké drobnosti, které postupně, ještě před dopečením kachny přibudou. Určitě bych myčku zapínala ještě před obědem. Po obědě pak naskládala talíře a pekáč a hrníčky od kávy... Tím vším chci říct, že myčku zapínám tehdy, když je plná. Někdy je plná za den 2 x, jindy jednou za dva i tři dny.

Pokličky většinou do myčky nedávám, ani vrchní pekáč. To zpravidla stačí otřít vlhkou houbičkou. Zaschlé těsto myčka umyje, ale do myčky bych nádobí s množstvím zbytků nedávala. Nepředmývám, ale stěrkou stírám. Hodně zaschlé připáleniny je lepší předem odmočit a drátěnkou trochu rozrušit. O zbytek už se myčka postará.

Vadí mi reklamy, ve kterých se hospodyňky předhánějí, která dá do myčky špinavější nádobí. Myčky to zvládnou, ale je to zbytečné. Dnes jsou myčky, které reagují na stupeň znečištění kratší nebo delší dobou mytí = menší nebo větší spotřebou elektřiny.

Myčku mám od roku 2000. Nedám na ni dopustit.

pohanka*
hodnocení

Děkuji za informace, tohle mě hodně pomohlo, hned to dávat do myčky a jak je při vaření plná tak ji zapnout. Též se to nádobí do zatím skříňky schová a nikde není na očích.

Takže stejně je okolo toho práce, něco umýt ve dřezu a něco do myčky.

Děkuji všem, hezký večer.

hodnocení

2x

Tak do myčky dáte co se do ní vejde a co nerada myjete v ruce. Alespoň já to tak dělám. No a to ostatní buďto opláchnete ve dřezu, nebo naložíte druhou várku do myčky. Já vůbec nepoužívám dlouhé programy, stačí mi 30 minut a nádobí i skleničky mám vždycky čisté. Ale nedávám nádobí, kde je zaschlá špína. A to se po chvíli naučíte, nenechávat zaschnout a co nejdříve šup tam s tím. ;) A přinejhorším stačí jenom vypláchnout studenou vodou, nijak předmývat to nemusíte. Jestli se ptáte na to, zdali se myčka vyplatí, tak ano. Ve všech směrech. Zkuste a uvidíte. Za chvíli se naučíte skládat nádobí tak, aby se tam vešlo co nejvíc. Také jsem si kdysi říkala, že pro jednu osobu se myčka nevyplatí, ale pak jsem si ji koupila a vidím, že i pro jednonu osobu je to fajn přístroj.

hodnocení

2x

Tak kelímky od jogurtů určitě nemyjeme - proč mýt něco, co vyhodím a navíc pes by mi to neodpustil - vždy číhá, jak je kelímek prázdný vymyje ho líp než myčka.

Co se týče mytí v myčce - dřevo - tedy prkénka, nože s dřevěnou střenkou tam nedáváme, stejně jako hliník. Prkénka z um hmozy, nerezové struhadla, samozřejmě veškeré nádobí tam dáváme. Nepředmýváme . Tablety kupujeme zpravidla v akci v dogerii,

pb®
hodnocení

2x

Já bych tohle nádobí do myčky poskládala, mám Siemens s příborovou zásuvkou, která ušetří hodně místa v dolním koši, když v něm nemusí být košík na příbory. A taky umím do myčky velice dobře skládat. Ale ne vše je do myčky vhodné dát. Něco je jednodušší umýt hned pod tekoucí vodou. Třeba ten lis na česnek by zasmrděl celou myčku, je jednodušší ho propláchnout hned ve dřezu, dírky vyčistit kuchyňským kartáčem. Nenechávat zaschnout. Stejně tak to struhadlo od brambory, jednodušší je to rovnou oláchnout pod vodou, než pak se struhadla dloubat zaschlou bramboru. Co dělá myčce problém jsou pokrmy se škrobem a lepkem. Hrnec od brambrové kaše, zaschlá mouka v hrnečku na zahuštění omáčky, to myčky většinou nedají. Ale zase v kuchyni je dost já říkám oplachové vody. Myjí se ruce, slívá se vody z vaření brambor atd. a tak takhle znečištěné nádobí nechávám ve dřezu odmočit, pak stačí jen pošolíchat kartáčkem a šup do myčky.

Myčka je můj nejoblíbenější pomocník v domácnosti, hned po pračce, tu nejspíš nikdy nic nepřekoná. Myčku zapínám denně, každý den mi ušetří dobrou půl hodinu času. A uchrání mě od bolesti zad. Jak já jsem trpěla, když jsem myla v ruce. A to jsme byli jen dva, ne čtyři. Moje myčka má program, který trvá jednu hodinu a umyje na 65°C, spotřeba vody 10l. Oproti starší myčce, která myla přes dvě hodiny, velká úspora času i elektřiny. Člověk zapne myčku, trošku poklidí, udělá si kafe a ani se nenaděje a má umyto. Prášek do myčky jsem nikdy nepoužívala, vždy jen tablety. Věřím tomu, že prášek je možná lepší, ale nějak jsem se nikdy nenaučila ho používat. Tablety jsou dobré a levné třeba z Lidlu nebo drogerie DM, teď se mi podařilo kupit v Lidlu tablety za 2Kč/ks.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]