Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám v plánu zateplovat půdu čedičem mezi krokvemi a poté natáhnout parozabránu. Stará střecha je z eternitu ( žádná folie tam není) a srkze desky lezou hřebíky. Správně se tedy dává parozabrana jen jedna až potom co dám vatu? A jakou nejlepe a zaroven levnou parozabranu použít?
Děkuji
Omyl,parozábrana zabraňuje proniknutí vlhkého vzduchu do izolace.Tedy,nejprve parozábrana,pak izolace.
JABRAKA
Tazatel píše :"Správně se tedy dává parozabrana jen jedna až potom co dám vatu?"
Ano, je to tak ( viz obrázek - nejprve vloží izolaci, potom parozábranu ).
Pravě to by nemělo asi smysl když by byla roppíchaná od hřebíků. žadná difuzní folie tam není je to stará střecha.
... vaši reakci nechápu. Obrázek jasně ukazuje, kde je parozábrana. Ve své odpovědi nevidím žádnou zmínku o tom, zda je, nebo není třeba použít difuzní membránu.
Nejlépe napoví obrázek (difuzní membrána není parozábrana).
to roko dnes 18:44 :
Difuzní membrána je částečně propustná pro páry, ale jen jedním směrem - ven, pod krytinu. Pronikání vlhkosti směrem z venčí do izolace by měla silně omezit až vyloučit. Podle mého laického názoru by prkna pod eternitem, pokud je střecha dobrá a nezatéká do ní, měla tuto funkci splnit také. Pod eternitem ale bývá ještě dehtový papír - pokud tam je a je ve stavu kdy "nepropouští" , bylo by to horší, protože střecha by "nemohla dýchat ven" , čili jakákoli případná vlhkost by z vlny nemohla odejít ven (nechť odborník - praktik potvrdí, nebo vyvrátí). Jinak - svůj pohled na kamennou vlnu jsem už popsal.
to roko dnes 18:44
Způsob řešení, který jsem viděl v praxi ( stará střecha , pálené tašky ). Mezi krokve polypropylenové desky s hliníkovou folií ( běžně užívané k tepelné izolaci velkoobjemových mrazících zařízení - výrazně lepší tepelná izolace než polystyren, nebo kamenná vlna , cena je ale podstatně vyšší ) upevněné/dotěsněné PUR pěnou. Potom parozábrana atd. U kamenné vlny vždy více , či méně hrozí problém přijímání vlhkosti, a to bez ohledu na to, co tvrdí profesionálové.( Četl jsem něco na toto téma, kde autor uvádí takový problém po totální devastaci difuzní membrány cca po 20 letech ).Osobně bych s klidem použil kamennou vlnu např. do provětrávané fasády, do SDK příček apod. ,ale do střechy bych ji určitě nechtěl.Odborník vám zřejmě doporučí střechu rozebrat a doplnit difuzní membránu nebo možná i jiné, schůdnější řešení. Možná by se to obešlo i bez membrány - pod eternitem jsou prkna... Snad se časem ozvou zkušení rádci a poradí vám optimální řešení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.