Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sprchová vanička z litého mramoru

Od: mara* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den. Požádal bych o pomoc při výběru sprchové vaničky z litého mramoru. Mám možnost buď koupit "hladkou" vaničku a nebo mírně "vroubkovanou". Na údržbu bude asi lepší ta hladká, ale právě mám obavy a nemám zkušenosti, jestli "klouže". Pokud by klouzala, tak bych bral tu vroubkovanou, ale zase ta údržba. Tak bych poprosil o vaše zkušenosti. Předem děkuji Marek

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

doktpr365*
hodnocení

2x

Máme vroubkovanou a nevidím problém ,že by se špatně udržovala.

instalater*
hodnocení

2x

Zdravím, co montuji sprchové vaničky tak je to tak v poměru 90 :10 ve prospěch hladké. Zatím si nikdo na klouzání nestěžoval , až na pana mistra. *smich* Sprchový kout udržuji tak, že ho jednou za čas půl hodinky před sprchováním postříkám zevnitř pulirapidem a jak se jdu sprchovat , tak to zrovna spláchnu . Jednou jsem na to zapomněl, že ho mám postříkaný a hodil jsem na tom takový záda a rovnou na tu hranu. ... no nebylo to příjemný. Ale to samé by bylo i na vroubkované. Já mám doma sprchové kouty dva . Jednu vaničku jsem koupil jako skořepinu za pár korun a vylil jsem si ji ze spodní strany samonivelačkou- po 7 letech maximální spokojenost. Druhá je z litýho mramoru a s tou mám problémy , jelikož jsem trošku ošidil podezdění - rčení o kovářově kobile stále platí. Sprchovala se mi tam návštěva - 2 kousci zaráz a budu muset měnit za novou.

Hladká neklouže a poctivě podezdít , nebo uložit na dlažbu do roviny. Nevěřit tomu, že je samonosná.

instalater*

Na to vám mohu odpovědět pouze jak to dělám já. Jestli je to správně nebo ne to musejí posoudit ti druzí. Nelepil bych to na beton, ale na dlažbu a to z toho důvodu, že dlažba se mi lépe pokládá a potom kdybych to po létech měnil , tak nebudu mít problém s dlažbou. Při usazování vaničky musím stále myslet na to , že to můžu za nějaký čas oddělávat proto např. nepodlepuji silikonem celoplošně , ale pouze na kraji kde se dostanu s nožem, abych to mohl odříznout.

Vaničku si položím na zem a obkreslím díru pro sifon . Vaničku oddělám a osadím sifon a to tak , že na konci potrubí dám dvě kolínka HT 30stupňů a pak teprve sifon. Ty kolínka mi potom pomohou pěkně dotáhnout sifon k vaničce a vyrovnají i případné špatné zaměření . Na vaničku nanesu silikon (kolem oblouku - pokud je to čtvrtkruhová ) a to asi 2 cm od kraje.Opatrně položím vaničku na zem asi 0,5 cm odezdi. Do vzniklé spáry 0,5 cm nanesu mamut a to v takovém množství , aby mi po přiražení vaničky nevyčníval ven ze spáry. Narazím vaničku na zeď. Dám vršek sifonu a zasilikonuji.

Pokud bych to usazoval na nerovnou podlahu do lepidla , tak bych ho nechal trošku zavadnout a pak teprve pokládal vaničku.

Pokud sifon nevyjde do země , tak bych si obkreslil na zem vaničku, nalepil na zem ytong 2cm od kraje obrysu vaničky . Výška ytongu o 0,5 -1cm výš jak je výška sifonu. Namázl ytong lepidlem a usadil vaničku.

Sifon musíte za nějaký čas - asi po 2 dnech znovu přetáhnout. Je tam silné gumové těsnění a to si trošku sedne.

instalater*

To podlahové topení pod vaničkou nemusí být zrovna výhra. Pokud nebudete nějaký čas používat sprchu, tak vám bude dřív vysychat voda v sifonu a kokošanel *smich* se začne šířit do místnosti.

mara*
hodnocení

Zdravím. Děkuji za odpověď. Ještě bych se tedy zeptal, jestli je lepší nalepit celoplošně vaničku do flex. lepidla, a nebo je lepší ji přilepit silikonem. Bude položená na napenetrovaném beton. potěru. Zatím děkuji.

mara*
hodnocení

Děkuji za vyčerpávající odpověď. Vychazím z toho, že když vaničku celoplošně přilepím flex. lepidlem, na velký zub, abych ji mohl pěkně srovnat a navíc mám pod vaničkou podlah.topení a tudíž pro přenos tepla je nejlepší přímý kontakt, tak doufám, že by mě měla takto usazená vanička přežít. Toť můj názor. Zatím díky

mara*
hodnocení

Dobrý postřeh. Ale kdyby to zlobylo, mám možnost přidat klasický sifon pod strop do sklepa.

jabraka*
hodnocení

0x

Nu,"litý mramor" si nedovedu představit,nakonec je to nějaký druh betonové směsi.

JABRAKA

sebod*

Jabrako. "Litý mramor" je obchodní název. Je to něco jako "umělý pískovec", jen místo písku se používá mletý vápenec. Betonová směs to opravdu není, protože se v žádném případě nepoužívá cement.

A co takhle něco "progůglit"? bydleni.idnes.cz/...

mara*
hodnocení

Nechápu, proč se k otázce vůbec vyjadřujete, když nemáte vůbec představu o pojmu "litý mramor", s betonem to nemá vůbec nic společného! Opravdu rada nad zlato.

jabraka*

Mramor je podle mne vápencová hornina,odlévat se určitě nedá.Vanička může být pouze vytesána z kusu mramoru,ale koštoval bych to na desetitisíce.Podobně jako pomník.

To jen pro správnost pojmu.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]