Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Požádal bych o pomoc při výběru sprchové vaničky z litého mramoru. Mám možnost buď koupit "hladkou" vaničku a nebo mírně "vroubkovanou". Na údržbu bude asi lepší ta hladká, ale právě mám obavy a nemám zkušenosti, jestli "klouže". Pokud by klouzala, tak bych bral tu vroubkovanou, ale zase ta údržba. Tak bych poprosil o vaše zkušenosti. Předem děkuji Marek
Zdravím, co montuji sprchové vaničky tak je to tak v poměru 90 :10 ve prospěch hladké. Zatím si nikdo na klouzání nestěžoval , až na pana mistra. Sprchový kout udržuji tak, že ho jednou za čas půl hodinky před sprchováním postříkám zevnitř pulirapidem a jak se jdu sprchovat , tak to zrovna spláchnu . Jednou jsem na to zapomněl, že ho mám postříkaný a hodil jsem na tom takový záda a rovnou na tu hranu. ... no nebylo to příjemný. Ale to samé by bylo i na vroubkované. Já mám doma sprchové kouty dva . Jednu vaničku jsem koupil jako skořepinu za pár korun a vylil jsem si ji ze spodní strany samonivelačkou- po 7 letech maximální spokojenost. Druhá je z litýho mramoru a s tou mám problémy , jelikož jsem trošku ošidil podezdění - rčení o kovářově kobile stále platí. Sprchovala se mi tam návštěva - 2 kousci zaráz a budu muset měnit za novou.
Hladká neklouže a poctivě podezdít , nebo uložit na dlažbu do roviny. Nevěřit tomu, že je samonosná.
Na to vám mohu odpovědět pouze jak to dělám já. Jestli je to správně nebo ne to musejí posoudit ti druzí. Nelepil bych to na beton, ale na dlažbu a to z toho důvodu, že dlažba se mi lépe pokládá a potom kdybych to po létech měnil , tak nebudu mít problém s dlažbou. Při usazování vaničky musím stále myslet na to , že to můžu za nějaký čas oddělávat proto např. nepodlepuji silikonem celoplošně , ale pouze na kraji kde se dostanu s nožem, abych to mohl odříznout.
Vaničku si položím na zem a obkreslím díru pro sifon . Vaničku oddělám a osadím sifon a to tak , že na konci potrubí dám dvě kolínka HT 30stupňů a pak teprve sifon. Ty kolínka mi potom pomohou pěkně dotáhnout sifon k vaničce a vyrovnají i případné špatné zaměření . Na vaničku nanesu silikon (kolem oblouku - pokud je to čtvrtkruhová ) a to asi 2 cm od kraje.Opatrně položím vaničku na zem asi 0,5 cm odezdi. Do vzniklé spáry 0,5 cm nanesu mamut a to v takovém množství , aby mi po přiražení vaničky nevyčníval ven ze spáry. Narazím vaničku na zeď. Dám vršek sifonu a zasilikonuji.
Pokud bych to usazoval na nerovnou podlahu do lepidla , tak bych ho nechal trošku zavadnout a pak teprve pokládal vaničku.
Pokud sifon nevyjde do země , tak bych si obkreslil na zem vaničku, nalepil na zem ytong 2cm od kraje obrysu vaničky . Výška ytongu o 0,5 -1cm výš jak je výška sifonu. Namázl ytong lepidlem a usadil vaničku.
Sifon musíte za nějaký čas - asi po 2 dnech znovu přetáhnout. Je tam silné gumové těsnění a to si trošku sedne.
To podlahové topení pod vaničkou nemusí být zrovna výhra. Pokud nebudete nějaký čas používat sprchu, tak vám bude dřív vysychat voda v sifonu a kokošanel se začne šířit do místnosti.
Zdravím. Děkuji za odpověď. Ještě bych se tedy zeptal, jestli je lepší nalepit celoplošně vaničku do flex. lepidla, a nebo je lepší ji přilepit silikonem. Bude položená na napenetrovaném beton. potěru. Zatím děkuji.
Děkuji za vyčerpávající odpověď. Vychazím z toho, že když vaničku celoplošně přilepím flex. lepidlem, na velký zub, abych ji mohl pěkně srovnat a navíc mám pod vaničkou podlah.topení a tudíž pro přenos tepla je nejlepší přímý kontakt, tak doufám, že by mě měla takto usazená vanička přežít. Toť můj názor. Zatím díky
Jabrako. "Litý mramor" je obchodní název. Je to něco jako "umělý pískovec", jen místo písku se používá mletý vápenec. Betonová směs to opravdu není, protože se v žádném případě nepoužívá cement.
Nechápu, proč se k otázce vůbec vyjadřujete, když nemáte vůbec představu o pojmu "litý mramor", s betonem to nemá vůbec nic společného! Opravdu rada nad zlato.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.