Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zásuvky -měď, světla hliník. Jde to?

Od: liburena odpovědí: 16 změna:

33 let panelák v hliníku...chtěl bych aspoň zásuvky podle EU normy. Pokud to jde , musí přijít pak někdo jako na revizi? Kdo a Proč?

Díky

Libuřena

doplněno 04.02.18 18:37:

Můžu z hliník. zásuvky pokračovat mědí? Potřebuji nad linkou přidat aspoň pět zásuvek, spotřebiče v nich ale nepůjdou najednou...kolik zásuvek smí být na jedné větvi? Rád bych těch pět vedle sebe počítal jako jednu...:)když ji jenom prodloužím, aby se pořád nevytahovaly zástrčky...Díky

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

4x

Mám v paneláku vše v hliníku,ale nevím,proč bych měl ten hliník vyměňovat.Menší problémy mohou vznikat pouze v zásuvkách,nebo pod svorkami v instalačních krabicích.To lze jednou za rok zkontrolovat,případně šroubky dotáhnout.A je vše v pořádku.Pokud potřebuji přidat do kuchyně výkonnější spotřebič,pak stačí přidat kabel protažený jádrem.S minimálními náklady a nepořádkem.

JABRAKA

dusger*

Tazatel se ptá na svůj byt, jak to máš ty doma, ho nezajímá. Tvoje řada je zbytečná a nanic.

rqwee

nn. jabrakova reakce poskytuje jiný pohled na věc. Tazatel má sice jasno, co che, ale nemá jasno v rozsahu a komplikovanosti prací a výdajů, zkušenosti lidí, kteří podobný problém taky řešili pro něj neni zbytečná odpověď.

hodnocení

4x

Částečná rekonstrukce samozřejmě udělat lze. Musíte ale přidat další rozvaděč, který bude obsahovat proudový chránič a jističe pro příslušné rekonstruované obvody. Světla a vše, co nebudete předělávat zůstane v původním rozvaděči. Revizák Vám pak udělá revizi jen pro tu novou část instalace.

hodnocení

2x

Ze zásuvky, připojené hliníkem můžete bez obav dál pokračovat mědí, nic tomu nebrání. Neměly by ale ty rozdílné dráty být pod jedním šroubkem. Zásuvek může být na jednom okruhu maximálně 10, při čemž se dvojzásuvka počítá jako jedna zásuvka.

doplněno 06.02.18 19:06:

NE! 5 zásuvek v jednom rámečku je pořád 5 zásuvek. Za 1 zásuvku se počítá jedině dvojzásuvka.

111®
hodnocení

1x

no jde to, proč ne, ale když už rekonstrukci tak bych se přimuvil pro kompletní.
K revizi: jste pojištěn? Pokud ano tak si ji nechte udělat pro pojišťovnu. Máte rád svou rodinu? Tak si ji nechte udělat proto, že ta rekonstrukce je správně a nikoho to nepřizabije.
Kdo? Revizní technik...

Ovšem pozor, rekonstrukce musí být podle nyní platných norem, takže budete muset dát jiný rozvaděč, aby se vám tam vešel chránič a samostatné jištění kuchyně a samostatné pokojů atd..
Není to jen o výměně drátů

kolemjdouci

to doktpr365®: Jen tak mimo mísu. A na ty drážky jste měl stavební povolení a souhlas statika?

111 - "...bych se přimuvil pro kompletní"

Ono to zase není tak jednoduché. Kabely ke světlům vedou většinou škvárovým zásypem v podlaze o patro výš. Už vidím sousedy nahoře, jak si nechají kvůli Vašemu světlu rozbourat podlahy v celém bytě. Sekat do stropního panelu se nesmí a řešit to lištama po stropě... to bych tam radši nechal ten Al.

111®

@magnon no asi jo, ale jde to snad protáhnout dutinama v panelu, nebo se pletu?

doktpr365*

No se pletete. Aspoň já nemám v panelu žádné dutiny. Řešil jsem to tak ,že jsem do stropu vyřízl frézou drážky.

111®

o to se nepřu, ale mám dojem že stropní panely v sobě měly odlehčovací dutiny a znalí elektrikáři to uměli vyuřít. Osobní zkušenost nemám...

Chce se to podívat jak to je mě se podařilo stropem za pomoci starých drátú protáhnout nové a vešla se mi tam jak plochá 1.5 ka tak k ní i plochá 2.5ka v mědi bylo to sice jen tak tak ale ušetřilo mi to tenkrát spoustu sekání a práce

dusger*
hodnocení

1x

Norma ČSN 33 1500 předepisuje pravidelné revize a i po každé rekonstrukci, ale pokud ji nevyžaduje majitel, nájemník, pojišťovna atd, tak vlastně není důvod ji plnit. Přetahej klidně i jen zásuvky, je to lepší než nic. Ty se dají relativně jednoduše vložit do rohových lišt a jiných dutin.

liburena
hodnocení

Moc díky všem. Chápu to dobře , že za jednu zásuvku se tedy počítá i třeba 5 propojených v rámečku ...pak to díky vám , pánové, mám vyřešené. Téma zhasínám...*mir*

pecenkav*

Ne, v rámečku je 5 krabic, což je jako 5 zásuvek, dvojzásuvka je jenom v jedné krabici, je to jenom jeden strojek, těch 5 v 5ti rámečku je 5 strojků, tudíž je to 5 zásuvek.

liburena
hodnocení

OK, moc díky pánové, i tak mi to vychází dobře, mávám trenýrkama , ale ne červenýma...*mir*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]