Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čerpadlo el.topení

Od: kocicka* odpovědí: 12 změna:

Prosím,máte někdo zkušenosti s čerpadly u el. topení?Potřebovala bych poradit s tímto problémem.Před časem jsme předělali rozvody ústředního topení,dali jsme je do mědi kvůli úsporám,neboť máme elektrické topení.Při té příležitosti došlo i k výměně oběhového čerpadla za nové.Od té doby však oběhové čerpadlo slyším běžet ,i když topení netopí,je jen pod napětím./Běží tedy vpodstatě celou topnou sezonu,dokud kotel neodpojíme/.Jsem sice v tomto směru nezkušená,ale myslím,že tak by to být nemělo /staré čerpadlo opravdu naskočilo až když začal skutečně kotel topit/.Reklamovala jsem to u toho,kdo dělal úpravy,ale tvdí,že je to OK. Děkuji za rady

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Zdravím účastníky diskuze.Pokusím se zamyslet nad tínto problémem , sdělit své zkušenosti a zaspekulovat proč asi je oběhové čerpadlo zapojeno výrobcem , tak jak uvádí tazatel-ka.

Již před více jak 10-ti lety jsem řešil podobný problém. Vyřešil jsem jej tak , že jsem změnil el.zapojení čerpadla tak , aby bylo napájeno proudem jen v době napájení topných těles.Stačilo přehodit jen jeden kablík na jinou svorku.A tak vše pracuje již dloudobě podle mých představ.

Domnívám se , že při spuštění topení ( když je topení vychladlé) je vše ok.

Nepříjemná situace by mohla nastat , když by po zahřátí topného systému , který není ideálně vyspádován a je proveden z trubek o malé světlosti , v okamžiku vypnutí topných těles se vypnulo i čerpadlo.Topná voda by přestala cirkulovat a v topném tělese by se mohla krátkodobě přehřát o silně zahřátý topný prostor a to by mohlo způsobit vypnutí tepelné ochrany , kterou lze opětovně zapnou až po její demontáži.

V mém případě mám topení z trubek o světlosti min. 3/4 palce a dokonale vyspádované , takže mám zajištěnou cirkulaci topné vody i bez činnosti oběhového čerpadla.

miro, mám podobně zapojeno čerpadlo. Jak máte zapojeno: "aby bylo napájeno proudem jen v době napájení topných těles"

Jak čerpadlo pozná že je cituji: "napájení topných těles"? Já mám snímání teploty, podle toho zapne čerpadlo.

"je oběhové čerpadlo zapojeno výrobcem" domnívám se, že firma, která instalovala špatně zapojení.
Páč vůbec nevím jaký kotel tam je, zdali umí poznat kdy zapnout a kdy ne.

Čerpadlo to nemusí poznat , nebo jednoduše je napájecí kabel čerpadla připojen k napájecímu kabelu topného tělesa.

Ano , musím doplnit , že jde problém vyřešit elektronicky (pokud to neni součástí kotle) , přídavnou elektronikou , která snímá teplotu topné vody v topném tělese a podle toho ovládá čerpadlo. I tento zlepšovák jsem instaloval a dlouhodobě provozoval bez problémů v panelovém domě , kde jsem obsluhoval topení na tuhá paliva. Nemusel jsem běhat do kotelny, abych vypnul čerpadlo ,když nebylo potřeba , npř. topit v noci , aby čerpadlo neběželo až do rána a zbytečně nespotřebovávalo el.energie .

Zdravím zájemce racionalizace vytápění. miro

kocicka*
hodnocení

Takže teď už nejsem kocička,ale "jsem z toho jelen".Vypadá to, že instalater to podle všeho zapojil OK? Věřím,že Vy jako domácí kutilové si umíte přidělat vylepšení,ale to není můj případ.Já řeším,zda se stala chyba,či ne a zda ji třeba může elektrikář přepojením odstranit. Vždyť mám stále stejný kotel /je to starý typ bez vychytávek,ale spolehlivý /,jen se vyměnily rozvody ze železa na měď /tažené ve stejném místě/ a větší čerpadlo za menší - opět na stejné místo,typ obdobný, tak proč dříve běželo čerpadlo jen při ohřevu a nyní běží stále?Mě z toho vychází nějaká zrada v zapojení,ale to jsem právě chtěla konzultovat.Nebo snad mohlo to starší čerpadlo umět,to,co nové neumí,to se mi fakt nezdá? Tak kde by ksakru mohl být problém?

Předpokládám , když jste měnili jen teplovodní rozvody tak nedošlo k zásahu do vnitřního el . zapojení kotle a tím nedošlo k ovlivnění činnosti čerpadla , které je uvnitř kotle. Uvádíte ale že čerpadlo bylo vyměněno za silnější. V tom případě pokud máte stoprocentně zjištěno , že před výměnou čerpadla se čerpadlo chovalo jinak , došlo k jinému zapojení nového čerpadla než jak bylo zapojeno čerpadlo původní.Totéž se mohlo stát tehdy , bylo-li doplněno silnější čerpadlo do rozvodu mimo el.kotel.Požádejte dobrého elektrikáře aby věc zkontroloval a přepojením čerpadla uvedl na správnou míru.Nejlépe by bylo , pokud vlastníte dokumentaci ke kotlu , kde bývá i schéma jeho el.zapojení..

kocicka*
hodnocení

Díky miro,tohle se mi zdá hodně rozumné.Pokusím se to ukázat elektrikáři,aby to zkoukl a věděl i o nebezpečí.

hodnocení

0x

kočičko, rozumím tomu dobře, že čerpadlo stále běží? Ale to snad není tak, asi špatně rozumím.

Nějaký, něčí pokyn ho musí zapnout a vypnout. Automat, člověk...někdo!

kocicka*
hodnocení

Pokusím se znovu: čerpadlo je jaksi napojeno na kotel /to kocicka neví, je to jen kocicka/,ale mělo by začít pracovat asi až ve chvíli, kdy začne kotel skutečne ohřívat vodu a ve výlukách by bežet neměl - to cirkuluje ohřátá voda zbytečně a ochlazuje se. Jenže to čerpadlo naskočí okamžitě v momentě,kdy je kotel napojen do sítě i ve chvíli,kdy kotel netopí /je výluka/. To mi připadá že není OK,i když jsem jen kočička a tvrzení toho "machra přes topení" mě neuspokojilo.Proto hledám odpověď u lidiček,co o tom něco vědí.Já jsem kočička s humanitním vzděláním,technika mě nikdy moc nebrala,ale řídím se selským rozumem,který říká,že je to divné.Díky

ferda60*
hodnocení

0x

Z Vašeho posledního upřesnění je příčina (téměř) jasná: Ten přívodní kabel od čerpadla se při té výměně (pravděpodobně) nepovedlo zapojit tam, kde byl původně.

Měla jste zřejmě štěstí na pěkné fušery - k nápravě stavu se jim již přijít nechce (kdo by také dělal zadarmo, že?).

Přepojení by měl zvládnout každý elektrikář, máte - li ještě od kotle dokumentaci, bude to snažší.

hodnocení

0x

Pro získání dobré odpovědi, by bylo dobré napsat, jaký máte kotel (zda na plyn nebo na tuhá paliva).

slonbonjohn*
...neboť máme elektrické topení. Ještě něco?

Jen tak pro informaci:*palec*

Vytápění kotlem na tuhá paliva je buď samotíží a nebo nuceným oběhovým čerpadlem. Impuls k sepnutí čerpadla zajišťuje termostat osazený na výstupu topného média z kotle. Aby nedocházelo k orošování stěn v topeništi při zátopu a během provozu doporučuje se nastavit termostat na 65° C a tudíž klesneli teplota otopného media pod nastavenou mez čerpadlo stojí.*placni*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]