Nejste přihlášen/a.
Chci si pořídit formátovací pilu na takovéto domácí řezání a semtam něco na kšeft. Chci řezat hlavně lamino desky a semtam i masiv. Vybral jsem tuhle pilu, myslíte že je použitelná? Nebo koupit nějakou lepší? holzmann-zipper.cz/...
Na tohle se strašně těžko odpovídá. Nikdo nedokáže odpovědět, jestli zrovna tahle pila ti bude vyhovovat. Záleží, co vše plánuješ dělat, jestli si budeš dílnu rozšiřovat a nebo to necháš tak jak máš.
Na můj vkus má krátký stůl. Ale na dlouhej stůl potřebuješ velkou dílnu. To je jedno s druhým. Ale pila je základ každý truhlářský dílny. Na ní bych rozhodně nešetřil. Ovšem pokud tam děláš jen občas odpoledne, je naprosto zbytečný si kupovat Altendorfa.
Pro řezání na kšeft je to nepoužitelné. To je opravdu nejzákladnější kutilská pilka, na lamino je to malý ( těžko na to dáte plotnu lamina) to je tak opravdu k tomu, něco přiříznout. Takže byste to lamino musel napřed nějak napižlat aspoň nahrubo a pak se teprve pokusit to oformátovat načisto. Ovšem alfou a omegou formátovačky je stůl a hlavně jeho pojezd. Jinak nemáte šanci udržet předřez v rozumné míře.
Za ty prachy dokážete ojetou sehnat klasickou formátku ve slušné formě - ale ta vyžaduje podstatně víc místa, zato se na ní dá skutečně řezat lamino.
Ovšem pokud to máte jen na kutění a domácí šmrdlání, proč ne...
jinak mám dílnu 6x6 metrů. V jednom obchodě mě jako minimum do truhlářské dílny doporučovali holzmann-zipper.cz/...
No jo, tak dílna 6x6 je pro truhlaření extrémně mrňavá, tam by nevešla ani sama formátovačka s délkou stolu 3200mm, tedy jinak řečeno lamino z celé plotny tam nenařežete. Pak by bylo schůdným řešením nechat si řezat dodavatelsky - dělá to třeba JAF, Dřevotrust a spousta dalších i vč olepení. Pak by Vám skutečně stačila i ta maličká pilka, jen bych se vyvaroval té čínské kopie z Vašeho odkazu a šel bych do něčeho bytelnějšího - třeba
pokud uvažujete i o obrábění masivu v takto malém prostoru, tak bych být Vámi šel do kombinace - třeba
Ale asi budu bourat jednu stěnu, tím bych trochu zvětšil dílnu. Takže pila se stolem 3200 by se mi tam vlezla. A ta pila v tom druhém odkazu je nepoužitelná na profi práci?
No to skutečně záleží na tom, jak to máte technologicky vymyšlené. Pokud si hodláte sám řezat z celých formátů lamina, které má 2070x2750 mm tak potřebujete pilu, která dokáže patřičnou délku říznout. Což ale, pochopitelně, přináší nemalé prostorové nároky - pokud se bavíme o pile se stolem 3200mm a paralelním pravítkem 1250mm ( což je nejběžnější typ formátovek) tak počítejte 7 x 5 m zabraného prostoru, pokud uvažujete o rozřezávání celých formátů. Pokud tolik místa nemáte, je řešením jak jsem už uvedl nechat si nařezávat dodavatelsky. případně koupit vertikální formátovačku -něco jako toto:
ale ta se nedá používat k řezání masivu. Případně jsem u jednoho zákazníka viděl řešení malého prostoru tak, že formáty nahrubo řezal přímo v balíku tak, že použil ,,maflíka´´ nastaveného na prořez 17mm, pak takto připravené dílce načisto formátoval na malé formátovací pile
Na něco na obchod budeš potřebovat něco většího www.tomek-naradi./... . Asi z tohoto něco. Ale na domáci je to zase v pohodě, to co si posílal ty. |to bude stačit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.