Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Prosím poradťe jak jak zrenovovat staré zdivo.
Cihlový dům je z roku 1952. Omítky asi vápenné. Omítky jsou pevné, pokud se někde drolí pak je oklepeme a na tyto místa nahazujeme "hrubou". Momentálně škrabeme malbu (špachtle/sanační bruska). Pod touto oškrabanou malbou jsou najednou vidět i praskliny, ale jak říkám omítka je pevná. Jinak jsme dělali veškeré rozvody.
Chci se zeptat, zda postup hloubková penetrace a poté nahodit fajnovou omítku je dostačující či nikoliv? Opravdu to následně musí praskat?
Musí člověk opravdu používat ještě lepidlo + perlinku, jak někde čtu?Neutěsním tím zbytečně dům i zevnitř (v budoucnu počítám se zateplením 15cm polystyrénu), nebude to někde "za perlinkou" plesnivět? Já těm lepidlům/chemiím nějak nevěřím, navíc nevím zda to není zbytečné...
Díky za postřechy, zkušenosti
...ještě bych dodal, že na dřevěné stropy, kde je rákos uvažuji dát také pouze fajnovou omítku. Pokud bych měl uvažovat o lepidle a perlince tak si nejsem úplně jistý, abych tyto stropy již moc nezatížil a nezačala by se omítka odlupovat pod tíhou množství materiálu...
To brďo to jsou rady Fajnový štuk! Fajnová je spíše než slangový ,místní název pro ŠTUK a tento se nenahazuje !Dobrá tada je p.Krtka i když s částní nesouhlasím, pže ne každý zedník používá lepidlo a perlinku a pak jsou další kteří sice neradi ale dle hesla " náš zákazník náš pán a tak dají perlinku a lepidlo " .Osobně na stěny-nesoudržné okopat a jádrovou (lidově hrubá) může být hrubší nebo jemnější dle výrobce směsi prohodit ,srovnat s okolní omítkou a pak jen "napenetrovat vodou " (aby se spláchnul prach ) a nově naštukovat nebo opět dle rady p.Krtka sádrová stěrka.
Nejsem zedník, ale s rekonstrukcemi bytů mám slušné zkušenosti.
Penetrace a perlinka je v současnosti takový "módní" a většinou zbytečný výstřelek. Cenu to má snad jedině na tom dřevěném stropě, kde dochází díky dynamickému zatěžování stropní konstrukce zhora k pohybu a omítka na rákosu ráda praská. Že by to strop neunesl, jsem ještě neviděl (teda pokud stávající omítka není v takovém stavu, že by odpadávala sama). Plesnivět nic nebude, lepidlo, ani perlinka neobsahují nic organického.
U nás doma v bytě cihlového domu z roku 1954 kde jsou vápeno pískové omítky jsou všechny stěny přetažené obyčejnou sádrovou stěrkou (teď si nevzpomenu na název)...a drží všechno...stěny jsou hladké čisté bez boulí...když se má něco opravit..tak jen špachtle a sádra... a jak tu bylo řečeno..perlinka s lepidlem je dneska moderní...zedníci nic jiného neumí..protože by si jinak ani na fušce nevydělali
Po penetraci natáhnout vrstvou fajnového štuku a hotovo,nevidím důvod tam dávat perlinku. Vápenný štuk k vápené omítce přilne velmi dobře za předpokladu správného pracovního postupu. Když použiješ perlinku,nic plesnivět taky nebude,ale podle mě zbytečný,taková dnešní hogofogo móda-neříkám že je to špatný ale stejně dobře jde pracovat i s jinými materiály.
Strop bych být tebou udělal úplně jinak,v roce 1952 se žádné ochrany proti škůdcům nepoužívaly tak tady tu vrstvu prken s rákosem sundat a skontrolovat stav nosných trámů. Pokud je vše OK,použít nějakou ochranu proti škůdcům třeba zelený lignofix a důkladně to všechno natřít. Pokud je něco sežranýho,chtě nechtě to budeš muset vyměnit jinak ti ty potvory zachvilku sežerou celý strop-a není to sranda,takto oslabené stropy klidně padají.
Následně použít buď SDK podhled nebo palubky,záleží na vkusu. SDK podhled který uchytíš o pár CM níže a nebude spojený se stropem nebude praskat,protože na něj pohyby stropu nedosáhnou-zároveň tím jde velmi lehce táhnout elektrika,žádné sekání srážek a nic podobného.
Ještě pokud je nahoře nevytápěný prostor,doporučoval bych mezi trámy dát nějakou tu tepelnou izolaci a na to křížem pod trámy ještě jednu vrstvu a na to až uchytit podhled
Nenechte se oblbnou znalci a dohazovači. Penetraci potřebujete jen tehdy, když spojujete nesourodé materiály. Kdybyste dělal vnější zateplování, pak bez penetrace nedáte ani ránu, protože lepidlo na polystyren na normální omítce špatně drží.
Moje rada : Oškrábejte malbu a špachtlí zkuste jak omítka drží. Co jen trochu nedrží, musí pryč. Potom někde v hobby marketu kupte hotovou štukovou omítku jako je třeba tato
nebo tato, která je sice dražší, ale zato je rovnou namíchaná
špachtlí ji namázněte na zednické hladítko a úplně normálně praskliny zatáhněte. Není co pokazit.
Krtku, asi Vám nerozumím, proč by se nemohl dát štuk na vápenopískovou omítku? Vždyť se to dělá běžně. Nahodit a oštukovat.
blbá rada...jak může na vápennou pískovou omítku dávat štuk? ...štuk má strukturu a není hladký...na vápenný omítky jen sádru...protože jsou hladké...kdby to zamazal štukem tak to bude hnusný jak prdel
Štuk se na vápenopískovou maltu dává desítky (možná i stovky) let, mnohem častěji, než sádra. Mám v domě ze 30 let minulého století cca 30 bytů, vyštukovaných přes starou vápenopískovou maltu. Teď mi právě šikovný zedník takto štukuje jeden byt, perlinka je pouze na stropě. Stěny jsou rovné a hladké. Proč by to měl být problém ? Jedině snad, že to dnešní generace zedníků už neumí pořádně udělat.
jak říkám...není o tom, že to není technicky možné...problém je estetický...vápenné omítky jsou vyhlazené...štukové jsou "drsné" na omak..člověk cítí ty zrnka písku
Pene Krtku ,při vší úctě Vy nevite co je to štuk? Vždyť klasický štuk je jen písek a vápno,takže to není cemetnová ani sádrová ale zase jen VÁPENNÁ omítka!
asi to vzdávám...pokud si vzpomenu tak vyfotím co udělá štuk na vápenné omítce ...máme tady v baráku tak zadělaný rýhy po elektroinstalaci...
Pane Krtkku, nevzávejte to, ale bojujte argumenty. Kolik % dnešních stěn je nahozeno maltou a použit štuk a nebo jen "vápenný omítky jen sádru"
Pak nebudete psát blbá rada, ale jiná možnost.
Díky za poznatky...
Trámy jsem včera znova zkontroloval v místech, kde jsme se přes strop dostávali s rozvody topení a nevidím nikde známku poškození, tak doufám, že to nějaké roky vydrží.
Ohledně stropů uvažuji, zda se nedá koupit nějaká "pružná" fajnová/štuk. Zatím jsem nic moc na netu nenašel. Kdyby jste o něčem věděli, pak mi prosím poradte.
O perlince bych uvažoval maximálně v místě kulatých rohů, pokud tyto rohy budu brousit do "ostra". Zatím jsem nic moc na netu nenašel. Kdyby jste o něčem věděli, pak budu rád za každý tip.
Nosnou konstrukci stropu-trámy, bych zkontroloval při uložení všech ! Pokud je toto OK ,střecha je tako OK-nikde nezatéká ,pak je to bez problémů.Žádný pružný štuk neexistuje-takže máte možnost opravit omítku stropu a dodělat i fabiony po obvodu celé místnosti-místností,což je problém neboť velmi málo zedníku umí omítat stropy (osobně jsem se toto musel učit až po více jak 30 letech a fabiony ještě déle od vyučení,prostě jsem dělal jen na betonu,montované nebo lité betonové stropy),nebo pak snížit podhled SDK což bych asi spíše překousl než perlinku s lepidlem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.