Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapachajici pradlo s fleky

Od: majda* odpovědí: 11 změna:
Dobry den, trapi me takovy problem. Po vyprani mi pradlo ve skrini po nejake dobe zacne zapachat a objevila jsem na nem bile mapy, fleky. Nikdy se mi to nestalo, ted bydlime v novem byte a od te doby to zhruba pozoruji, skrin je porad stejna. Uvazovala jsem jestli to nebude vlhkosti, ale mame podlahove topeni, tak nevim jak to s tou vlhkosti bude. Jinak jsem nasla zasmradle obleceni i v kosi na pradlo uz vypranem, ktere jsem mela dyl jelikoz jsem s miminkem nestihala zehlit a odkladala to, takze jsem mohla prat znovu. Mel jste nekdo stejny problem? Rada bych aby mi nekdo poradil. Jinak pracku mame necely rok, tak si nemyslim, ze v ni by byl problem.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pecenkav*
hodnocení

3x

V bytě je větší vlhkost a to prádlo plesniví.

hodnocení

2x

Dobrý den. Používáte aviváž? Některá dělá fleky na oblečení, chce to přidat ještě jeden cyklus máchání. Jinak zkuste vyprat pračku bez prádla (hoďte do ní třeba jen starší ručník či osušku) na nejvyšší stupeň a nalijte do ní ocet a přisypejte trochu sody. Ta pachy pohlcuje. Jinak v čem perete? Prací gel nebo sypký prášek? Třeba by se to vyřešilo i změnou pracího prostředku.

doplněno 30.01.18 23:00:

Stačí 1 l octa a jeden sáček sody. Nechat tim projet program na najvyšší stupeň a uvidíte, zda se to zlepší.

majda*
hodnocení

Avivaz pouzivam, ale stale ty stejne dokola, co uz nekolik let a nebyl problem nikdy. Zkusim ten ocet se sodou. Jak mam, prosim, postupovat a kolik toho dat asi? Jinak prasky pouzivam sypaci i tekute. A ty vlastne pouzivam taky stejne uz nejakou dobu. Treba od male pradlo nesmrdi, ta ho ma teda v komode v jine místnosti, ale i to co mam treba vyprane uz vetsi nejakou dobu, tak je ok. Jen z te skrine, coz nechapu protoze skrin uz mam asi 7 let a nikdy nebyl problem, az ted, plus vlastne to, co jsem nasla v tom kosi. Premyslela jsem, jestli pracka spatne nemacha, ale zase ze by jedno pradlo bylo dobre a druhe ne?

hodnocení

2x

Až tu skříň uklidíte, nedávejte do ní vyžehlené prádlo hned - nechat vydýchat aspoň do druhého dne. Totéž s prádlem na žehlení - pokud není dokonale suché, nechat třeba přes noc (aby nestrašilo v bytě) na ramínku, přes židli atd. a teprve potom uložit do koše a příliš ho tam nestlačovat.

hodnocení

1x

To vypadá na plíseň z větší vlhkosti v bytě. Může to být daň za "dokonalá" plastová okna. Paradoxně, čím víc budete topit při zavřených oknech, tím bude vlhkost vzduchu větší.

hodnocení

1x

Zdravím, prádlo ze skříně ven, vyprat vše znovu. Skříň vytřít octovou vodou nebo vodou s troškou sava, vytřít do sucha a nechat vyvětrat. Prádlo asi ukládáte nedostatečně usušené. Někdy zůstanou vlhké silnější části oblečení, např. lemy... a plíseň je na světě. Zbavit se problému bude pracné, ale jinak to nepůjde. Pak už jen hlídat vlhkost ukládaného prádla. Ještě by mohl být problém s žehlením s napařováním. I suché prádlo po vyžehlení zvlhne a když ho hned uložíte do skříně, může plesnivět. Sušíte v sušičce, venku nebo jen doma?

Pravdu může mít i "magdon", zkuste víc větrat, případně si změřit vlhkost vzduchu. Jen napřed úklid skříně. Co je zapáchající vyvětráním neodejde.

majda*
hodnocení

Dekuji moc vsem za reakce, zkusim zmerit tu vlhkost, je to sice otevrena mistnost ale bez okna. Jinak pradlo je ususene dostatecne v tom bych problem nevidela, mozna to bude tim zehlenim. Ale spise to dela pradlo ktere lezi dele ve skrini, ne to co se casteji nosi.

sani
hodnocení

0x
Mela jsem podobny problem, koupila jsem si Sanitol na prani a misto avivaze dle návodu dávam 1 uzaver do posledniho mácháni. Zniči se vsechny bakterie a prádlo dlouho voni.

helin
hodnocení

0x

Sušíte prádlo na věšáku(v bytě/ venku?), nebo používáte sušičku? Pokud sušičku nechte ho trochu vydýchat něž ho narvete do koše s čistým prádlem. Další věc která nám pomohla bylo prát míň prádla, prostě nedávat plnou pračku co se vejde.

majda*
hodnocení

Pradlo susim na susaku, vetsinou doma, nekdy venku, vesim pres dve rady at se to lepe susi, takze to neni na sobe ani nacpane, divali jsme se za skrin a tam plisen neni, vetrat se snazim, ale mozna je to i tim ze tam se to asi tak moc dobre nevyvetra, je to vyklenek na chodbe.
miso*

Pokial je z druhej strany vyklenku vonkajsi / nevykurovany priestor, moze tam dochadzat k prechladzovaniu a kondenzovaniu vzdusnej vlhkosti. Ak to bude prechladzovanim, potrebujete zabezpecit cirkulaciu vzduchu okolo zadnej casti skrine, aby sa tam vymienal vzduch a priestor sa tak neochladzoval. Napr. skrinu poodtiahnite, namontujte do sokla vetracie mriezky, vedte popod skrinu (predlzene) trubky od topenia, atd. podla konkretnych moznosti...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]