Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektroinstalace

Od: skacik® odpovědí: 23 změna:
Dobrý den, prosím o radu, ohledně elektroinstalace v rodinném domě. Existuje nějaký výukový program na PC nebo do mobilu jak na zapojení zásuvek, světel, jističů atd? Nebo nemáte někdo zkušenosti s nějakou kvalitní učebnicí? Nechci se naučit malovat schémata atd, ale chci se naučit si vše v rodinném domě natáhnout a zapojit. Děkuji
doplněno 29.01.18 08:57: Děkuji za reakce. Je mi jasné že s elektřinou to není sranda. Nechci si sám rozvádět elektřinu po celém domě. Jen mě zajímá teorie, jak správně vyměnit a zapojit zásuvku, vypínač, světlo, zásuvku 380 atd. Jaky kabel se kam používá a jak se co zapojuje. Jističe bych sám určitě nezapojoval, ale zajímá mě ta teorie.
doplněno 29.01.18 21:13:

Děkuji za odpověď hlavně od Dejv111. Takhle si představuju seriozní odpověď a radu.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hubas*
hodnocení

7x

"REKONSTRUKCE ELEKTROINSTALACE", nakladatelství Grada, cena 130Kč.

Porovnání s chirurgickou operací je zcela mimo. Zde nic neriskujete, protože správnost celé instalace bude kontrolovat ještě revizní technik. Pokud bude vše správně provedeno, není důvod, aby na to nedal revizi a to bez ohledu na to, kdo instalaci prováděl. I elektrikáři jsou omylní a dělají chyby, nedělejme z nich bohy...

hodnocení

5x

Ctěl bych se naučit dělat chirurgické zákroky; je na to nějaký program? Chtěl bych toto řešit v rodině sám (a později nejen v rodině), a nespoléhat na chirurga...skacik@ nechte to na odbornících v oboru; nebo se přihlaste na učební obor, kde získáte základní vědomosti a po určité době praxe nebude až takový problém toto řešit...občas se nestačím divit, co vše lze provést laikem v oboru...a to nejen s elektroinstalací. Máte rodinu? Záleží vám na ni? ...nepokoušejte elektřinu...

nonek, nepřeháníte chirurgii a elektrikáře?

Myslíte si, že elektrikář s dokumentem je na tom stejně jako doktor?

Upravím vaší větu:

občas se nestačím divit, co vše lze provést laikem odborníkem v oboru, když to pak předělává jiný odborník.

dejv111*
hodnocení

5x

Já, narozdíl od většiny, Vám poskytnu to, po čem toužíte. Jsme svobodní lidé a měli bychom mít právo se rozhodovat sami, do čeho se pustíme a do čeho ne. Nesmíme samozřejmě svouji činností zasahovat do práv a zdraví ostatních. Předpokládám, že jste svéprávná osoba, tudíž si dokážete spočítat, na co máte a na co ne. Jsem strojař s technickým myšlením, se základy elektrotechniky jsem se na VŠ setkal. Pokud člověk není lempl a u práce přemýšlí, nevím, proč by si nemohl i tu elektriku zapojit sám. Teď k věci. Podívejte se, např. na literaturu: Elektroinstalace krok za krokem, nakl. Grada, autor Josef Kunc. Dále tu máme autora: Štěpán berka - Elektrotechnická schémata a zapojení (základní prvky a obvody) - BEN nakladatelství. Přeji hodně zdaru a buďte vždy maximálně opatrný a řiďte se heslem: Dvakrát měř a jednou řež. :)

hodnocení

4x

OT: Zajímavé, kolik elektřina a dotaz na ní vždycky vzbudí emocí. Na jednu stranu se nedivím, elektřina je skutečně nejspolehlivější zabiják. Na druhou stranu, pánové, ruku na srdce. Otevřít kteroukoli krabici a leckterý rozvaděč v libobolném paneláku, otvírá se mi kudla v kapse. Pravda, už je to nějaký ten pátek, co to prošlo prvotní revizí, ale kdo to zapojoval. Amatér nebo profík? A kdyby to byl jenom ten silnoproud a ten panelák... Ono se to táhne už od dob elektrifikace. V jiných oborech je to stejné, jen to někdy není na první pohled tolik patrné. Řemeslníků, obzvlášť těch dobrých je nedostatek, tak se vy profíci nám amatérům nedivte, že máme tendenci vám fušovat do řemesla ;). Člověk čeká na řemeslníka několik měsíců, pak přijde v horším případě prase, v lepším případě profík, kterej má frontu zakázek a "na Vás, pane, právě dva dny". Což logicky nemůže dopadnout na výbornou. Takže asi tak. Za nejlepší způsob považuju, když elektrikář s technicky zdatným zákazníkem najdou společnou řeč a vzájemně si vyhoví. Jeden dodá požadavky a udělá nádeničinu a ten druhý tomu mistruje.

majsterjoe*

Já tě trochu opravím. Ano, v minulosti i ty zásuvky dělali "amatéři" ale ti amatéři, co měli už spoustu odkoukaného a ač se to nedělalo ani tehdy zrovna podle předpisů, funguje to dodnes. Ale nemůžeš někomu kdo tomu ani trochu nerozumí poradit jak udělat celou elektroinstalaci, ač rekonstrukci zvládne i ten amatér. Když už se něco dělá, tak by se to mělo dělat pořádně a v tomto případě na desítky let. Komu to je jedno, tak pak nezáleží jestli to dělá amatér, nebo tzv. profík, co stojí za houby. Raději ověřeného elektrikáře ať mám klid.

h0042*
hodnocení

4x

podívej se tady:

mylms.cz/...

Tady je zase chytráků,kteří mají strach něco udělat sami,na hubě keců plno,ale že by poradili,to ne!

hodnocení

3x

skacíku, blahopřeji Vám k Vašemu rozhodnutí. Je dobré se stále něco učit.

Sdělím Vám, jak jsem to dělal já. Zkraje mi bylo jedno, jakou barvu měl drát, jen jsem hlídal ZŽ drát. Pak mne začal učit elektrikář, když jsem něco nevěděl. Stále jsem se na něco ptal. Jelikož byl ochotný, dost jsem se naučil. Ale i dnes si někdy nevím rady, odkud kam natáhnout ten správný drát. Stačí zeptat a hotovo.

Nedejte na rady, že si máte najmout elektrikáře. To taky není Pán Bůh, aby uměl vše. Každá profese, i elektrikáři nadávají na toho, po kterém to musejí předělávat nebo dodělávat. Tím si dodávají své EGO. Jen pak nesmíte tomu svému sdělit, že ten druhý na něj nadával. To skoro nepřežije, páč on dělá jedině dobře.

Mám kamaráda elektroměrového technika z ČEZu a elektrikáře, který mne učí. Oni se nemají rádi, páč na sebe nadávají a já se směji.

Přeji Vám, aby vše fungovalo na první zapojení.

Milan

---------------

Chválím ty, co chtějí poradit, nikoliv ho posílát jinam.

hodnocení

2x

Existuje asi jediná možnost a to je, že zaplatíš šikovného elektrikáře a budeš se mu dívat "pod ruce" při práci.

Pokud bude elektrikář ochotný, tak se dozvíš základní informace.

Ale stejně potřebuješ získat praxi a reálné zkušenosti.

A taky potřebuješ znát nějaké základní věci z elektriky.

Já jsem začínal tak, že jsem četl knížky, studoval elektroschémata a rozmontovával elektrické hračky nebo rádia. K tomu nějaké informace ze školy a tak si troufnu doma něco opravit. Ale přistupuju k elektrice vždy s respektem, protože v domácnosti nejsem sám a když já udělám chybu a někomu jinému to ublíží, tak se s tím do smrti nevyrovnám.

Když si doma budeš předělávat jednu zásuvku, tak ti stačí kus kabelu, krabice a zásuvka.

Když ale chceš zapojení zásuvek světel, jističů, tak na to už potřebuješ nakreslené schéma (projekt). Po zapojení totiž musí přijít člověk (revizní technik), který to zkontroluje a proměří a potvrdí, že je všechno správně zapojené.

A když budeš mít revizní zprávu, tak můžeš požádat o připojení do rozvodné sítě.

pecenkav*
hodnocení

2x

Pokud máš nějakého známého elektrikáře, můžeš se s ním domluvit na tom, že s ním budeš chodit po kšeftech a pomáhat mu, na sekání šliců a tahání kabelů nic není, když to natahneš na špatný místo, tak si to zase po sobě přetáhneš, naučíš se sádrovat krabice do roviny a na stejnou výšku, pak jim začneš i propojovat zásuvky, občas si namaluješ na zeď na stavbě i rozvod světel a zásuvek, abys to pochopil, budeš se koukat, jak to propojujou, pak to pod dohledem začneš s nima dělat sám, když uvidí, že neděláš chyby a že nad tím i přemýšlíš, tak časem budeš dělat s nima všechno, nic na tom ve finále neni, ale pár let praxe to chce. Nakonec uděláš třeba i celý byt i s rozvaděčem, kluci to skouknou, jestli tam neni nějaká chyba, pak přijde revizák, proměří a pokud to bude v pořádku, pak už je v podstatě zodpovědnost na něm.

hodnocení

0x

Docela by mě zajímalo, který revizák se pak pod to podepíše.

Máš velice zkreslené představy. Že se chceš něco naučit je chvályhodné, ale asi sis vybral špatný způsob.

Satame, nemám elektrikářské vzdělání, jen jsem samouk. Tahám v bytech kompletní elektriku, až k hodinám. Tam mne to zapojí kamarád elektrikář, páč musí rozplombovat. Před elektroměrem přijde revizák, vše proměří a napíše revizi, páč je vše v pohodě.

Proto se domnívám, že zkreslené představy máš Ty, nikoliv tazatel. Proč by se nemohl učit i v tomto směru? Copak elktrikář je Pán Bůh?

hodnocení

0x

Pokud máte ukončené střední vzdělání, můžete začít třeba tímhle.

doplněno 29.01.18 09:04:

Tak pokud Vás zajímá jen "teorie"(já bych to spíš teda nazval "praktickými vědomostmi"), dobrá rada je od "Colomba. Takže ukecat nějakého elektrikáře, aby Vám to předvedl a vysvětlil. Hrozí ale nebezpečí, že od něj pochytíte i nějaké jeho nešvary.

hodnocení

0x

Obory, kde člověku hrozí riziko až smrt, by neměl laik dělat podle internetu nebo knížečky z půdy. Sami elektrikáři někdy neradi dělají 380V. Bez dostatečné praxe a znalostí můžete v lepším případě jen vyhořet, v horším zabít sebe nebo jiné. Stačí blbě přehodit dva z pěti drátů...

Neříkám, že nejsem kutil... ale když jde o elektřinu, zavolám si elektrikáře!

Třeba jen natáhnout kabely vypadá velmi lehce..., ale když nemyslíte, bude mít uživatel domu věčné trápení... Proto se pro elektřinu dělají projektové dokumentace (byt-menší RD cca. 5-10tis kč).

Pro novostavbu mám projekt na vzduchotechniku, vodu, elektřinu - i tak jsem měl problémy při výstavbě, protože inženýři něco přehlédli (pokud vůbec studovali projekty jiných sítí, kvůli kterým se jejich projekt dělal o týdny déle... a byl dražší...).

I kdybych roztahal dráty nebo předchystával zásuvky, finále vždy musí prověřit a zapojit elektrikář.

doplněno 29.01.18 10:10:

- budete se divit - když jsem stavěl, oslovil jsem tři elektrikáře. Dva dělají jen domáci rozvody 220V, prý proto, že nemají nějakou certifikaci nebo co... netuším. Ten třetí to udělal, ale revizi psal zase jiný, který měl přístroje na měření 380V a speciální živnost.

Když se dnes dá vysoudit peníze za chybně odvedenou práci, ti odpovědní si dávají pozor...

tasin

Takže jsi napřed oslovil dva neelektrikáře, kteří to dělat vůbec nemohou. Z pohledu splněných podmínek totiž není žádný rozdíl, jestli připojuje např. sporák na 3x230V či 3x380V.

Kulaté razítko něco stojí, také je potřeba splnit daleko více podmínek, proto ho nemá každý elektrikář. V okruhu známých elektrikářů, kteří dělají jako OSVČ jako svojí hlavní činnost(žádný švarcsystém), ho ale má cca 70%.

tasin

Sami elektrikáři někdy neradi dělají 380V.

V době ,kdy třífázový rozvod je standart, jsou to chudáci. (jestli nějakému elektrikáři dělá problém zapojení více fází, tak by raději měl dělat úplně něco jiného)

majsterjoe*

Tak to se divím taky, ale v tom případě to nebyli elektrikáři, ale snad zedníci. Ti se vecpou se svými zkušenosti do všeho.

Nadruhou stranu co se dotazu týče, proč ne. Proč by si lajk nemohl udělat elektřinu, když mu ji odborník navrhne. Ale to je jiný případ. Nu a pak se může pustit třeba do rozvodu plynu. To se dá přece taky vyčíst z literatury. A tak dále.*cteni*

A propo ti elektrikáři co něco nemohou...nebylo to spíše tak, že nechtějí?

Tak dneska se už asi 20 let používá síť 230V a 440V.Nikdy jsem neslyšel že by nějaký elektrikář nedělal 3f proud.To jsou všechno bláboly.To se mluví asi o nějakém samoukovi.Jinak ani nevím co se tu plácá o kulatém razítko.To má jen revizní technik a to odhaduji, že je to jen nějaké procento z elektrikářů a mnohdy už dělají pouze revize...

Tak dneska se vetsinou pouziva 230V a 400V.

honza0042*
Ten plyn bych s tím nesrovnával. Elektrika je vícekrát jištěná, ale o jištění plynu nevím. Osobně si dost věcí udělám sám, ale do plynu bych se nepouštel.

majsterjoe*
hodnocení

0x

Tohle nikdo jen tak nevyčte. Je spousta dostupného materiálu, ale spousta nedostupného. Například normy se musí platit. A musí být, jinak se nedopočítáš a revizák tohle nepodepíše. Vlastně ani elektrikář pak takovou práci nerad dodělává. Všechno na nic.

Základ je jednoduchý. Ale i ten základ na něčem stojí a je zbytečné vysvětlovat, že se používají Cu vodiče, když nevíme do čeho se daný lajk pustí. A pak spojuje Cu vodiče s hliníkem, fáze jak se chce, ochranný ho nezajímá protože to funguje i bez něho. A tak dále.

*cert*

A už jsem to psal v komentáři. Do plynu by se málokdo pustil, ale elektřina, proč ne, že?*zmateny*

rv*
hodnocení

0x

Pro začátek bych doporučil příručku pro elektrotechniky. Snad se něco najde i na ulozto.cz. Musíte ale počítat s tím, že normy se mění a co bylo možné včera, dnes už možné není. A dále samozřejmě udělat elektroinstalaci vyžaduje zkušenost, získanou zručnost. A i vhodné nástroje a pomůcky. A jako všude jinde, i tady hrozí, že něco zvrzáte.

hodnocení

0x

hubas@ Pokud bude vše správně provedeno, není důvod, aby na to nedal revizi To máte pravdu, ale dal jsem se párkrát na práci, rozdělanou "skoro elektrikářem", který vše věděl a všechno měl nastudováno, vše uměl...a začínal jsem od začátku...i s použitým materiálem ...proto jsem skeptický, co se instalací a vůbec elektřiny týče...a pokud to bude dělat poprvé...proto i ta rada

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]