Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dopouštění vody do radiátoru v domě

Od: katerinast odpovědí: 10 změna:
Dobrý den, bydlím v tří patrovém domě, byt je v osobním vlastnictví, já jsem v nájmu. A mám dotaz, bydlím ve třetím patře, začátkem zimy jsem otevřela všechny radiátory a postupně je odvzdušnila. Topí mi všechny, vyjma jednoho. Zavzdušněn není, teče z něj normálně voda, ale trubka na přívod, která vede směrem k ventilu, je vážná. Otázkou zůstává, neboť majitelka neví.. jakým způsobem se dopouští voda do radiátoru? Topení je dálkové centrální a odečty tepla se dělají na dálku. Tady nikdo nic neví, žijí tu samí důchodci. Děkuju za případnou reakci.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

instalater*
hodnocení

3x

Zdravím, o dopouštění vody do topného systému se nemusíte starat. To se děje buď automaticky a nebo to dělá manuálně ten kdo má na starosti dodávku topné vody. To že vám netopí jeden radiátor je jiný problém.

Nebylo by špatné , kdyby jste sem dala fotku vašeho radiátoru . Jde hlavně o ventil na přívodní trubce (výtlaku) a o uzavíratelné šroubení ( pokud je) na zpátečce.

Máte namontovanou termostatickou hlavici? Umíte ji sundat?

instalater*

Pokud je radiátor nahoře trošku vlažný , tak je tam voda a není potřeba to odvzdušňovat. Mám nějaké problémy s monitorem, ale vypadá to , že tam máte termostatickou hlavici. Pokuste se jí sundat . Nastavte hlavici na největší číslo a buď je na konci převlečná matice a nebo je na ventilu naražená. Až ji sundáte , tak z ventilu bude vykukovat kolíček , který by měl po zatlačení jemně pružit. Ale u toho veliký pozor. Nejlépe je ho chytnout za konec do kleští a opatrně zkusit zatlačit a znovu vytáhnout. Trošku ho rozchodit. Běžně kolíček vystupuje tak 5-6 mm. Do kleští proto , že ho můžete něčím zatlačit , ale už ho nebudete mít čim vytáhnout. :) Zůstane vám zapadlý a pak nebudete vědět co s tím. Pokud kolíček pěkně chodí ( uzavírá a zavírá venti) tak může být problém v nečistotě ve ventilu, který brání průtoku vody. Pokud je na ventilu vyražená stupnice ( dvojregulační ventil) tak s ní zkuste otočit o jedno číslo. Čím větší číslo tak tim větší průtok. Jednoduše řečeno - každému číslu odpovídá velikost dírky kterou proudí voda a ta na které to máte nastavený může být ucpané nečistotou.

katerinast
hodnocení

Děkuji za rychlou reakci. Radiátor je klasický litinový, na zpátečce nic není. Přikládám foto ventilu a to je tak vše, nic víc tu není. Začátkem sezóny byla trubka na přívod mnohem teplejší, teď je vlážná, prvně jsem myslela, že to je ventil, teď mě napadlo právě to, zda-li nemůže být málo vody.. vařím z vody.
Dopouštění vody do radiátoru v domě
katerinast
hodnocení

Děkuji za skvělý popis. :) Zkoušela jsem trošku googlit a řekla bych, že mám hodně podobný, ne-li stejný. Problém je ten, že žádnou matici jsem nenašla a moc se mi ten ventil rvát nechce, protože co když tam naražený není a já to zkoním.. zkoušela jsem to mít chvíli i méně otevřené, ale stále stejné, tak to nejspíše usazené nebude, ale alespoň jste mi vysvětlil, proč mi další radiátor topí buď na 5 nebo vůbec. :) Zavolala bych nějakého topenáře, ale pokud to bude banalita, kterou bych zvládla sama..
Dopouštění vody do radiátoru v domě #2
miso*

Hlavica je typu Danfoss RA2000. Chytte ju za zadnu plastovu vrubkovanu objimku a otocte s nou proti smeru hodinovych ruciciek, az kym necvakne. Potom ju mozte z radiatora stiahnut.

Dalsi postup s rozpohybovanim upchavky ako popisal instalater. V pripade, ze sa ihla bude pekne vracat von, mozte ju z kliesti aj pustit a opakovane ju zatlacat, aby ste ventil zbavila pripadnych usadenin.

hodnocení

2x

Kateřino, při dálkovém topení se o tlak v radiátorech stará poloautomat dodavatele tepla. Pokud netopí radiátor, není správný průchod teplé vody. Příčina bude asi v kohoutu radiátoru. Jak topí radiátor dole, na stejné trubce?

katerinast
hodnocení

Dobrý večer, foto viz nahoře v komentáři, jedná se o klasický litinový radiátor, trubky jsou dvě.

hodnocení

0x

No máte danfossádký ale nacvakávací a né šrubovací.Tady je návod jak ho demontovat panfitinka.cz/...

Poté se dostanete na ten ventil a uvidíte tu jehlu (tyčinku) dále rada od "instalater"Hlavně jestli budete otáčet s těma číslama (přednastavením) tak si pamatujte původní nastavení

doplněno 05.02.18 18:37:

Tak v matrixu chyba nebude:).U toho druhého radiátoru bude určitě špatná hlavice,a jestli netopí když zavřete první radiátor tak to bude zapojené asi za sebou "sériově"což také není dobře

Dopouštění vody do radiátoru v domě #3
katerinast
hodnocení

Děkuji za návod. Vyzkoušela jsem, nicméně, jakmile jsem sundala hlavici,radiator začal topit.. vedle v místnosti mam druhý radiátor a ten byl na plno puštěný. Po nějaké době bylo v bytě horko a vypla jsem ten radiátor, na kterém mi hlavice zůstala a ouha, za nějakou dobu byly studené oba dva..Když jsem ten jeden zase pustila na plno, začal topit i ten bez termostaticke hlavice. Jakmile jsem ji tam nacvakla zpet,radiator netopi. Asi chyba v metrixu :)

katerinast

musíte namalovat, vyfotit, popsat schéma zapojení trubek, jestli jeden radiátor nezavírá i druhý..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]