Zdravím Vás, Potřeboval bych poradit. Ve sklepě (cca 2,5 m pod úrovní povrchu) máme studnu (3 m hluboká). Stěny tvoří dvě struze, pod nimi již nic není. Dno je samý jíl. Chtěl jsem bahno vybrat, ale zjistil jsem, že bych se k žádnému dnů nejspíše nedostal. Je možné, že je takováto studna bez dna a skruže jsou položeny pouze na jílu? Voda je pryč, ale když uprostřed vyberu tak 30 cm jílu, pomalu se vodou zaplní.jak postupovat? Když jsme se nastěhovali, trubka, která vedla že studní k čerpadlu byla tak cca 20 cm v jílu. Vůbec nerozumím tomu, jak to dříve fungovalo. To se tam ten jíl nahromadil? Jak bych mohl do studny opět vodu přivést? Nebo by bylo lepší studnu zasypat suti z rekonstruovaného domu a povrch sklepa srovnat? Díky za tipy a rady. Aleš
Nic nezasypávej,ta studna je tam na zachytávání spodní vody například po velkých deštích a nebo na jaře po oblevě, jinak by ve sklepě byla pořád voda na podlaze, maximálně můžeš vybrat ten jíl pod úroveň tý trubky a rozchodit čerpadlo, tu vodu můžeš používat na jako užitkovou.
assa*
Díky za odpověď, jíl jsem přestal vybírat, jelikož byl strach, že bych podhrabal struze a mohly by se zhroutit. Už takhle je pod struzemi mírný prostor. Musel bych vybrat alespoň nějaký půl metr, aby bylo trosicku vody a to stejně nevím, jak by si s tím dokázalo čerpadlo poradit, když je všude kolem spousta toho jílu. Vypadá to spíš, že tam té vody bylo dříve víc a časem se tam jíl vyplavil že stran
hydrolog by to komentoval následovně:.studna prochází několika vrstvami zemin.Jedny tvoří vodonosné vrstvy,jiné,jílové,tvoří hydroizolační vrstvy..Ten jíl se samozřejmě může uvolňovat a usazovat se na dně studny.Není rozumné mioc ten jíl vybírat,může se stát,že se člověk prokope skrz izolační vrstvu a voda se ztratí ve vrstvě propustné pod jílem.Lépe by bylo dno studny zafixovat na příklad kamennou drtí (ne vápencem)a plaveným pískem,tím by se jíl nevířil ve vodě na dně.
JABRAKA
assa*
Díky za odpověď. Voda v nedohlednu, jílu by se muselo vybrat opravdu hodně, aby bylo vody alespoň minimum. Poté však hrozí zhroucení struží
Nejspíš skruže na jílu, když to vybereš tak by mohla začít fungovat. Pokud začne vsakovat dospod (prokopeš se do propustného podloží), tak to jde jílem zase ucpat.
Určitě bych nerušil, může fungovat jako "suchá studna" pro vysušení sklepa - vlhkost nejvíc kondenzuje v nejchladnějším místě = studna.
assa*
Díky za odpověď. O tom stahování vody a vysoušení sklepa mne to taky napadlo. Zaklopim tedy a nechám pro další generace, je to ale nevyužitý prostor
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.