Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Darování nemovitosti dvěma vlastníky

Od: spells* odpovědí: 5 změna:

Zdravím rád bych se zeptal.
Babička i otec mi sdělily, že mi darují barák se zahradou když si to vše vyřidím tak se chci zeptat:
Našel jsem na internetu vzorovou smlouvu o darování nemovitosti, s dvěma vlastníky
A rád bych se zeptal zda některé dodatky lze z dané smlouvy vyškrtnout či přepsat jen na jednoho starýho vlastníka
Věcné břemeno bych totiž rád do smlouvy napsal pouze na babičku, která v daném baráku žije, aby měla jistotu že jí nevyhodím. Což bych nikdy neudělal ale tu jistotu jí rád dám. Ale na otce bych nechtěl aby se vztahovalo věcné břemeno jelikož má spoustu jiných nemovitostí, které mu zustanou.
Také bych se rád zeptal zda z smlouvy vyškrtnout dodatek o dobrých mravech jelikož vím u mé rodiny, že stačí říct hloupý názor a hned je vše špatně... což nechci být přes toto pak vydíraný...
A poslední otázka je taková zda když barák má ještě zahradu a v katastru je to jako jiný pozemek zda se musí tedy napsat 2 stejné smlouvy a v jedné bude zahrnutý barák a druhé zahrada a nebo to lze navrat do jedné smlouvy.
Předem děkuji moc za odpoveď
Do přílohy zasílám vzorovou smlouvu, kterou jsem nalezl na internetu a libí se mi...(Samozřejmě pokud je to možné budu vdečný i tomu kdo mi po náhledu na tuto smlouvu napíše jak jinak to napsat či co vyškrtnout podle mých otázek a zda mi takovou smlouvu příjme bez problému katastr nemovitosti.

doplněno 25.01.18 17:00:

DAROVACÍ SMLOUVA

uzavřená dle § 2055-2078 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník
uvedeného dne, měsíce a roku
(dále jen "Smlouva")

mezi

Petr Slunečný
bytem Na Výslunní 398/26, 171 00 Praha 7 – Troja
nar. 8. 12. 1945
(dále jen "dárce č. 1")

a

Ing. Jaroslav Slunečný
bytem Na Výslunní 398/26, 171 00 Praha 7 – Troja
nar. 12. 8. 1970
(dále jen "dárce č.2")

a

Lenka Mraková
bytem V Holešovičkách, 182 00 Praha 8
nar. 18. 2. 1978
(dále jen "obdarovaná")

Dárce č. 1. a č. 2 (dále jen "dárci") darují obdarované rodinný dům na adrese Na Výslunní 398/26, 171 00 Praha 7-Troja, stojící na pozemku par. č. 486, o výměře 50 m2, na LV č. 982, vše v k.ú. Troja katastru nemovitostí Katastrálního úřadu pro Hlavní město Prahu, Katastrální pracoviště Praha-východ. Obdarovaná dar přijímá.

Dárci se zavazují předat obdarované veškeré podklady k nemovitosti v den podepsání této Smlouvy. V případě nedodání musí dárce společně a solidárně uhradit veškeré náklady obdarovaného plynoucí z tohoto porušení.

Obdarovaná se zavazuje bezprostředně po podepsání této Smlouvy osobně vyřídit a splnit veškeré náležitosti a povinnosti vyplývající z právních předpisů České republiky, konkrétně dle zákona č. 256/2013 Sb. o katastru nemovitostí.

Dárci se zavazují, že jsou jedinými spoluvlastníci nemovitosti i pozemku a na důkaz přikládají Výpis z katastru nemovitostí. Dárci se zavazují že na nemovitost není vázáno žádné zástavní právo.

V případě, že obdarovaná bude užívat nemovitost v nesouladu s dobrými mravy, mohou dárci dle § 2062-2075 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník dar odvolat.

Smluvní strany se dále dohodly na zřízení služebnosti k nemovitosti dle § 1257 a násl. zákona č. 89/2012 Sb.. Obdarovaná zřizuje ve prospěch dárců doživotní a bezplatné užívání nemovitosti dle čl. 1 této Smlouvy. Dárci mají právo užívat veškeré příslušenství nemovitosti.
6.1. Dárci služebnost přijímají a dávají souhlas k zapsání této služebnosti do Katastru nemovitostí.
6.2. Obdarovaná se zavazuje služebnost strpět.

Tato Smlouva nabývá platnosti a účinnosti dne jejího podpisu oběma smluvními stranami. Smlouva je uzavřena ve 5 vyhotoveních, kdy 1 vyhotovení obdrží každá ze smluvních stran, po 2 vyhotoveních obdrží Katastrální úřad.

Tato Smlouva se řídí právním řádem České republiky, především zákonem č. 89/2012 Sb., občanský zákoník.

Smluvní strany prohlašují, že se zněním Smlouvy souhlasí a na důkaz připojují své podpisy.

Nedílnou součástí Smlouvy je Výpis z katastru nemovitostí.

V Praze dne 7. 6. 2014

Petr Slunečný Jaroslav Slunečný Lenka Mraková

dárce č. 1 dárce č. 2 odbarovaná

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Nevím jestli je tato smlouva v pořádku. Tolik tomu nerozumím, ale celý život si nechávám v případě nemovitostí dělat smlouvu od právníka. Přesně na míru potřebám. Barák není houska na krámě a myslím si, že těch pár tisíc za právníka se rozhodně vyplatí.

hodnocení

1x

Dostanete nemovitost zadarmo - investujte do právníka, který se na tyto smlouvy specializuje. Vyplatí se vám to víc, než si myslíte, zvlášť když se v tom zas tak nevyznáte - viz např. formulace ""Dárci se zavazují, že jsou jedinými spoluvlastníci nemovitosti". Ani jsem to radši dál nečetla.

doplněno 25.01.18 17:55:

@spells - Právníka vám nevnucuji, jen radím. Já bych tu citovanou smlouvu upravovat nechtěla - ale když myslíte, že stačí jen "vyškrtat", pak je to vaše výsostné právo.

spells*
hodnocení

Možná papírově dostanu něco zadarmo, ale realita je taková že ohromnou část svých pěnez, do toho vložím bylo by fajn, kdyby se lidé pokud odpovídají věnovali otázkám a ne svýma radama jak to udělat za peníze lepe. Je jasné, že za peníze se uděla vše. Logicky kdybych chtěl investovat do napsanání smlouvu od právníka nebudu tu tady ztrácet čas.

hodnocení

0x

Věcné břemeno bych nechala na oba dárce! I váš otec má na to morální právo a i jemu se může stát, že bude bydlení potřebovat. A kdyby došlo třeba k tomu, že nemovitost prodáte, bude to pro otce nějaká "pojistka".

Nechala bych i tu pasáž s "dobrými mravy"- máte přece dobré mravy, ne?

Všechny nemovitosti lze darovat v jedné smlouvě.

Budete muset mít ověřené podpisy, já bych to řešila ověřením podpisů u notáře, možná za nevelký obnos překontroloval, jestli má smlouva všechny náležitosti.

Poté podáte Návrh na vklad do katastru nemovitostí:

katastr.net/...

spells*
hodnocení

Velice děkuji za odpověď už vím, že to lze vyškrtat :) A věcné břemeno nechat jenom jednomu. Podpis ověřím na instituci, která mně vyjde nejlevněji, jelikož barák chci celý opravit a bude se mi hodit každá koruna.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]