Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, nízký tarif u nás dnes začal ve 13 hod a stykač cvaknul a od té doby střídavě drnčí tak hlasitě, že jsem musel vypnout hlavní jistič.
Teď další zajímavá věc. Po vypnutí hlavního jističe je klid (do stykače asi nejde proud a nedrnčí), ale jinak elektrika v domě funguje vesele dál kromě kuchyně a koupelny, kde nejde... Hlavní jistič vždycky fungoval dobře. Jak je to možné? Jak může elektrika jít, když je přívod přerušený v hl. jističi? Každopádně budeme volat elektrikáře, jen by mě zajímal váš názor. Díky
Jestli jsem to dobře pochopil, tak jde o 2 nezávislé problémy.
Drnčení stykače může být způsobeno nečistotou mezi kotvou a jádrem stykače, uvolněním některých jeho částí a podobně. Je samozřejmé, že po vypnutí hlavního jističe drnčet přestane, protože je bez napětí. Stejně tak by ale mělo být bez napětí všechno ostatní. Nejjednodušší oprava je výměna stykače za nový.
Co se týká obvodů, které zůstávají pod napětím i po vypnutí hlavního jističe, jedná se o hrubou chybu v zapojení, ovšem to se samo jen tak z ničeho nic nepřepojí. Spíš se mýlíte a to, co vypínáte není hlavní jistič (bez ohledu na to, co je u něj napsáno).
vypnul jste jistič před elektroměrem?
volal bych distributora a požádal o smluvního montéra. Situace může být životu nebezpečná a to nejen pro vás ale i pro sousedy. Něco MOC špatně.
My tam žádný jiný nemáme. Odjakživa jsme proud vypínali tímto jističem a vždy byl proud vypnutý. Pak už jsou jen pojistky na domu.
Moje zjištění:
Při vypnutém jističi: stykač nejde (nedrnčí), elektřina jde všude kromě kuchyně a koupelny a na elektroměru svítí T1 - vysoký tarif
Při nahozeném jističi: Stykač drnčí, elektřina jde všude a na elektroměru svítí T2 - nízký tarif - problém je ten, že v tomto čase už má být vysoký tarif, takže je to celé divné...
Nejspíš jsi nevypnul hlavní jistič, ale jistič pro ovládací okruh nízkého tarifu. Nejsou náhodou vedle sebe?
Pro jistotu jsem to překontroloval a prostě vypínám hlavní jistič... Starý třífázový jistič a ještě je pod ním napsáno HV (hlavní vypínač). Pak už tam máme jen jednotlivé jističe pro různé okruhy a třífázové jističe pro garáž a bojler.
Snad jedině tak, že máte ješte dvouvodičové zapojení a někde před vámi je přerušen nulák a fáze od sousedů jde přes jeho spotřebiče k vašim spotřebičům a pokračuje někam na zem (uzemnění na vodovod a podobně). Pak by v "síti" nebylo 230V, ale méně. A na kostře přístrojů by mohlo být vysoké napětí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.